Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriNational si InternationalModificări la Legea siguranţei naţionale: Defrişările ilegale de păduri, pe lista ameninţărilor

Modificări la Legea siguranţei naţionale: Defrişările ilegale de păduri, pe lista ameninţărilor

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

“Defrişările de păduri, de cele mai multe ori realizate în mod ilegal, conduc inevitabil la alunecări de teren – prin scăderea sau dispariţia protecţiei oferită de rădăcinile arborilor sau ale copacilor – sau, în cazul în care acestea sunt dublate de precipitaţii masive, la inundarea unor aşezări umane. Acestea produc, de fiecare dată, mari pagube materiale suferite atât de localnici, comunităţile locale, cât şi de către instituţiile de stat”, a declarat deputatul Lucia Varga, unul dintre iniţiatorii propunerii, în cadrul unei conferinţe susţinute la Camera Deputaţilor.

Conform unui raport al Curţii de Conturi a României din 2012 (Sinteza Raportului de audit privind „Situaţia patrimonială a fondului forestier din România, în perioada 1990-2012”), în perioada 1990-2011, volumul tăierilor ilegale din pădurile României s-a menţinut cu unele fluctuaţii anuale la un nivel extrem de ridicat, cele mai afectate de acest flagel fiind pădurile aflate în proprietatea statului.

“Analiza volumului tăierilor din această perioadă ne arată un maxim în anul 1992, cifrat la 281.517 m.c. şi un minim de 51.900 m.c. în anul 2008. Potrivit unui studiu realizat de Greenpeace în România, se taie peste 3 ha de pădure în fiecare oră. Din datele/informaţiile prezentate de RNP-Romsilva, rezultă că zilnic se exploatează, în medie, 41 ha, din care o mare parte o reprezintă tăierile nelegale/furturile”, se arată în expunerea de motive care însoţeşte iniţiativa PNL.

Volumul total al tăierilor ilegale din fondul forestier proprietate de stat şi privată în perioada 2005-2011 este, potrivit datelor puse la dispoziţie de Ministerul Mediului şi RNP-Romsilva, de 633.500 m.c. “Având în vedere volumul mediu de 217 m.c lemn/ha, rezultă că în perioada analizată s-a tăiat/defrişat ilegal pădurea pe o suprafaţă de 291.932 hectare. Mergând mai departe în timp, până în anul 1990, având în vedere şi constatările dintr-un Raport al Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, a rezultat că volumul tăierilor acoperă o suprafaţă de peste 366.0 ha, adică în perioada 1990-2011 s-au tăiat nelegal şi s-au valorificat peste 80 milioane metri cubi de lemn. Un calcul în care s-a luat preţul cel mai mic, de 70 Euro/metru cub lemn de foc, ne arată că valoarea acestor tăieri depăşeşte cifra de 5 miliarde Euro. Această cifră este departe de a fi cea reală, întrucât cea mai mare parte a arborilor tăiaţi din pădurile României au luat calea străinătăţii (către ţări din Europa, Nordul Africii, Asia, ş.a.m.d.) la preţuri cu mult mai mari decât preţul minim stabilit pentru lemnul de foc.”, se mai arată în documentul depus la Camera Deputaţilor.

Spre exemplificarea situaţiei critice în care se află ţara noastră în raport cu volumul defrişărilor ilegale, deputaţii PNL au prezentat situaţia anului 2010, când s-au tăiat nelegal 49.306 m.c. de material lemnos, din care 11.114 m.c. din infracţiuni, 10.532 m.c. din contravenţii, 24.233 m.c. din neglijenţa personalului silvic şi imputat acestuia, iar pentru 689 m.c. s-a acordat riscul normal al serviciului.

În perioada 2005-2011, s-au efectuat tăieri nelegale de arbori în volum total de 438.900 m.c., din care cel mai mare volum de tăieri ilegale s-a înregistrat în judeţele: Suceava – 10.213 m.c., Maramureş – 9.542 m.c., Bacău – 7.751 m.c., Gorj – 7.686 m.c., Argeş – 6.160 m.c. şi Olt 4.501 m.c.

Raportat la anul 2011, din analiza efectuată privind perioada 2006-2011, s-a constatat o creştere cu 12,4% a tăierilor ilegale faţă de 2010, dar în acelaşi timp o scădere cu 3,5% faţă de anul de vârf (2009) al tăierilor ilegale din perioada analizată.

“Incluzând o astfel de menţiune în Legea privind siguranţa naţională vom responsabiliza şi mai mult instituţiile statului cu atribuţii în domeniul siguranţei naţionale. Această măsură ar reprezenta un sprijin puternic şi pentru implementarea Noului Cod Silvic, fiind necesare, mai mult ca niciodată, adoptarea unor măsuri drastice”, susţin semnatarii propunerii legislative.

Foto:en.wikipedia.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Tardivitate instituțională! Agenția Națională de Integritate somează Spitalul Județean Timișoara să-l tragă pe dreapta pe prof. dr. Lazăr Fulger

Până una alta, azi, indiferent pe ce parte e întoarsă decizia inspectorilor de la...

Pe calendar! ANAF și IPJ Timiș se roagă de Primăria Giroc să pună la dispoziție documentele tehnice care au stat la baza imobilelor construite...

Partea senzațională a investigației noastre jurnalistice de azi nu e neapărat că administrația locală...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Spectacolul s-a terminat. ”Șantajistul” Ioan Nasleu rămâne în libertate, dar sub control judiciar

6 zile! Exact de atâta timp a avut nevoie IPJ Timiș, recte Serviciul de...

A injurat politistii locali si i-a amenintat, la Timisoara. Are de plată AMENZI de 1.500 de lei

Adresarea de injurii și refuzul de legitimare polițiștilor locali se sancționează drastic! Un timișorean...

Marilen Pirtea: “Taxa pe viciu”, efecte economice negative in cascada. Romania catre recesiune!

Deputatul PNL de Timiș, Marilen Pirtea, vicepreședinte al Camerei Deputaților, susține că Ordonanța de...