PNL propune simplificarea acordării subvenţiei la motorină către agricultori

- Advertisement -

„Pe actuala majorare de acciză, am propus ca motorina să fie cumpărată de fermieri la preţ redus, pentru a se evita birocraţia şi timpul de aşteptare până la plata subvenţiei. Acest sistem funcţionează deja în alte state europene, aşa cum este Germania, unde motorina se colorează şi se aplică pedepse foarte aspre pentru cei ce folosesc carburantul subvenţionat în alte scopuri decât activitatea agricolă. În practică, totul ar funcţiona uşor pentru că se ştie exact ce subvenţii se dau de la APIA, iar agricultorii pot primi carnete cu bonurile valorice pentru câtă motorină au nevoie, conform suprafeţelor pe care le lucrează. Fermierii vor putea cumpăra direct motorina, de la staţii sau de la prestatori de servicii, la un preţ subvenţionat, folosind carnetele de carburant”, a declarat deputatul PNL Nini Săpunaru.

Pentru a se evita frauda, deputaţii liberali au stipulat în proiectul de lege ca motorina subvenţionată să fie colorată. „Potrivit reglementărilor comunitare, practicarea unei cote reduse de acciză pentru produsele energetice se poate realiza cu condiţia ca acestea să fie marcate (obligatoriu cu Solvent Yellow 124) şi complementar colorate cu solvenţi stabiliţi la nivel naţional astfel încât să se prevină frauda fiscală”, se arată în proiectul de lege depus de liberali.

Preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice, deputatul PNL Nini Săpunaru, a subliniat faptul că preţul produselor agroalimentare este direct influenţat de majorarea preţului la motorină, iar sistemul propus de parlamentarii PNL este cel mai sigur pentru a proteja piaţa de scumpirea alimentelor ca urmare a introducerii accizei suplimentare la carburant începând cu 1 aprilie 2014.

Potrivit liberalului, pe actualul sistem, subvenţia s-a acordat cu întârziere de 6 luni de zile. “În anul 2012 s-a plătit subvenţia pentru trimestrele I, II şi IV. Pentru trimestrul III nu s-a plătit cu toate că necesarul de motorină pentru lucrările agricole este cel mai mare în această perioadă a anului. În toamna anului 2013, subvenţia s-a alocat numai pentru trimestrul IV al anului 2013”, a spus preşedintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

spot_imgspot_img

Din aceeași categorie

Categorii Populare

spot_imgspot_img