Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Pompierii de la ISU Banat au primul bilanț al zilei! Nu sunt VICTIME! FOTO

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

Așa cum vă arătam în imagini, catastrofale de altfel, Gătaia, dar și alte localități mai mici de la granița cu județul Caraș Severin sunt sub ape (click pe link pentru alte detalii și imagini). Pentru soluționarea rapidă a situației, președintele CJ Timiș, Titu Bojin și-a amânat plecarea în concediul de odihnă și s-a deplasat la fața locului solicitând trimiterea în teren a unei pompe de capacitate mărită din cadrul Centrului regional și transfrontalier pentru prevenirea și intervenția în caz de inundații, din localitatea Giroc, Timiș. Această pompă are o capacitate de refulare a apei de aproximativ 10 ori mai mare decât pompele pompierilor militari, evacuând aproximativ 17 000 l apă/minut.

Avertizarea hidrologică ”cod roșu” pe râurile din bazinele Moravița și Bârzava se menține în vigoare până mâine, 1 august 2014, la ora 21:00. În acest răstimp, precipitațiile abundente și scurgerile de apă de pe versanți afectează grav localitățile din sudul și sud-estul județului Timiș. Cel mai grav afectate sunt orașul Gătăia și localitatea Șemlacul Mic, unde nivelul apei depășește deja 1.5 m adâncime.

Până la ora 17:00 au fost evacuate 150 case din orașul Gătaia și transportate spre Căminul Cultural Gătaia 465 persoane și aproximativ 150 animale de casă. O casă s-a prăbușit, fiind complet distrusă. Pe o suprafață de aproximativ 4 kilometri, pompierii militari intervin cu motopompe pentru evacuarea apei. In paralel, pompierii și jandarmii acționează pentru protejarea cu saci de nisip a locuințelor neafectate. Polițiștii de frontieră asigură paza imobilelor evacuate, iar polițiștii de la secțiile din zonă asigură ordinea publciă. Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Gătaia acționează cu 25 voluntari, un tractor cu remorcă pentru evacuarea cetățenilor, o volă și un buldoexcavator.

Localitatea Șemlacul Mic a fost evacuată, după ce nivelul apei a determinat izolarea completă a zonei și prăbușirea unei case. Din fericire nu au fost victime, însă la nivelul acestei localități există persoane vârstnice care refuză să își părăsească locuințele, în ciuda pericolului iminent.

Comuna Jamu Mare, cu localitățile Ferendia, Lățunași și Clopodia sunt în continuare afectate de apă, pompierii militari alături jandarmi acționând pentru evacuarea apei din gospodăriile afectate. În această zonă nu a fost necesară evacuarea populației.

În zona Șipet – Folea s-au înregistrat mai multe solicitări pentru evacuarea apei din locuințele cetățenilor, în timp ce în localitatea Gherman, pârâul Semița a ieșit din albie, inundând 15 gospodării. ISU Timiș, cu un efectiv de 15 cadre, a evacuat 2 persoane și intervine pentru limitarea efectelor inundațiilor și aici.

Autoritățile locale s-au implicat direct în gestionarea situațiilor de urgență din Timiș. Coordonarea intervențiilor a fost inițial asigurată de Eugen Dogariu, prefectul județului Timiș și ulterior preluată de ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa. La fața locului au sosit și președintele Consiliului Județean Timiș, Titu Bojin și vicepreședintele CJ Timiș, Călin Dobra.

În momentul de față, în județul Timiș acţionează 89 de pompieri profesionişti cu 32 de utilaje de intervenţie (autospeciale, bărci de salvare, motopompe şi electropompe), 45 de jandarmi, 23 de polițiști de frontieră, 4 echipaje de poliție rutieră și toți polițiști din zonele afectate, sprijiniți de către comitetele locale pentru situații de urgență ale localităților afectate. Până la această oră, datorită profesionalismului și acțiunii prompte a echipajelor de intervenție, în județul Timiș nu s-au înregistrat victime.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Spălatul pe mâini! Primăria Giroc își recuperează prejudiciul de 350.000 euro, rezultat din contractele ilegale de asistență juridică, nu de la artizanii care i...

Trei contracte, mari și late, având ca obiect servicii juridice de asistență și reprezentare,...

Liberul arbitru! Primăria Timișoara a refuzat să facă plângere penală împotriva antreprenorului general de la Pasajul Solventul, deși constructorul a pus în circulație un...

Când vine vorba despre respectarea legii, în ceea ce privește omisiunea sesizării, dispozițiile articolului...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Boschetari evacuati cu Politia Locala dintr-o casa din centru pe care au ocupat-o abuziv

Mai mulţi oameni ai străzii au fost evacuaţi, în această dimineaţă, din clădirea fostului...

Sorin Grindeanu: Am votat pentru cel mai bun program de guvernare, pentru o echipă de oameni tineri și competenți

Sorin Grindeanu, împreună cu echipa PSD Timiş, s-au întrunit la Liceul „J.L. Calderon”, în...

Candidații PSD pentru alegerile parlamentare au luat startul campaniei electorale

Candidații PSD pentru alegerile parlamentare au luat startul campaniei electorale. Startul campaniei electorale a găsit...