La finalul lunii februarie a acestui an, Comisia Europeană (CE) a decis demararea procedurii de dezechilibru macroeconomic pentru România și Portugalia, două din cele 16 țări identificate în luna noiembrie 2014 că înregistrează dezechilibre economice.
Într-un discurs ţinut în plenul Parlamentului European, europarlamentarul PC Timiș, Maria grapini, a susținut că această decizie este nejusticată. ”Demersul Comisiei afectează imaginea ţării şi scade credibilitatea în fata investitorilor. De aceea, solicit Comisiei, fie să prezinte argumente concrete care au dus la includerea României în PDM, fie să îşi reconsidere decizia luată faţă de România!”, a declarat Maria Grapini.
”România este în cel de al patrulea an de creştere economică, are stabilitate pe curs, are unul dintre cele mai mici deficite, are creştere la export, nu are falimente bancare şi există reforme instituţionale în derulare“, a mai spus europarlamentarul român în faţa colegilor europeni, care a continuat pe un ton și mai radical. “Putem oare să tragem concluzia că decizia guvernului de a nu mai prelungi acordul cu FMI, poate fi cauza includerii pe lista de monitorizare?”, a conchis Grapini.
Argumentele Comisiei sunt foarte vagi, între acestea enumerându-se capacitatea redusă la export pe termen mediu şi vulnerabilităţi ale sectorului bancar, consideră europarlamentarul.
Aplicarea procedurii de monitorizare implică, potrivit legislaţiei europene, depăşirea unor praguri critice în ceea ce priveşte: balanţa contului curent, variaţia efectivă a cursului de schimb, poziţia financiară externă, variaţia cotei de piaţă a transporturilor, datoria consolidată a sectorului public şi privat, rata şomajului, variaţia pasivelor sectorului financiar.
“Niciunul din aceşti indicatori nu a ajuns la pragul critic încât să fie nevoie că România să fie inclusă în procedura de monitorizare pentru dezechilibru macroeconomic”, a precizat, în fata plenului PE, Maria Grapini.