Universitatea de Medicină din Timișoara, acuzată că ridică ”Zidul Berlinului”

- Advertisement -
După 25 de ani de la Revoluție, Facultatea de Medicină din Orașul Martir al acestui eveniment care a adus libertate românilor și României construiește un “Zid al Berlinului” în mijlocul unui frumos cartier din Centrul Timișoarei, atrage atenția arhitectul Vladimir Obradovici.

”Paradoxal evoluția deschiderii și a transparenței acestei instituții universitare spre oraș a fost inversă după cum ne-am fi așteptat, începand cu perioada comunistă până astazi: înainte de Revoluție până la sfărșitul anilor ‘90 era un gard de plasă de sârmă ce permitea transparența vizuala și astfel percepția unitară a cartierului în mijlocul căruia se găsește zona sportivă din spatele facultății. De asemenea toată incinta facultății era una abundentă în arbori, inclusiv doi nuci bătrâni protejați prin lege. A urmat la sfârșitul anilor 90 placarea gardului cu panouri de tablă opacă dintr-un motiv de neînțeles și tăierea intergrală a copacilor. Astăzi la exact 25 de ani de la Revoluție s-au înălțat cofrajele de peste 2 metri și plasele de armătură așteptând betonul care va separa pentru totdeauna cele două jumătăți ale cartierului, de asemenea vor proteja privirile cetățenilor orașului de imaginea disgrațioasă și interzisă probabil a activităților sportive, în mentalitatea conducerii Universității de Medicină” explică, revoltat, arhitectul timișorean.

Conform Regulamentului Local de Urabanism din cadrul Planului Urbanistic General al Municipiului timișoara, în vigoare, indiferent de locație, este interzisă construirea de împrejmuiri mai înalte de 180 de centimetri în înălțime, iar partea opacă (zidită sau închisă total) a gardului nu are voie să depășească 60 de centimetri, restul fiind obligatoriu transparentă. Conform capitolului 10. ”Reguli cu privire la amplasarea de parcaje, garaje, spaţii verzi şi împrejmuiri, alin. 29” din documentul mai sus amintit, ”Înălţimea admisă a împrejmuirilor la drumurile publice este de maximum 1,80 m de la nivelul (terenului) trotuarului, iar stâlpii împrejmuirii nu vor depăşi 2,40 m. Înălţimea maximă a soclului unei împrejmuiri va fi de 45 – 60 cm de la nivelul trotuarului (terenului), iar partea superioară a împrejmuirii va fi obligatoriu transparentă. În cazuri bine justificate, se acceptă garduri pline din zidărie, cu condiţia de a continua arhitectura casei. În acest caz, proiectul pentru autorizaţia de construire va cuprinde studiul asupra modului de integrare al împrejmuirii într­un cadru arhitectural mai larg (existent sau proiectat)”.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare