Cinecultura a luat naştere în anul 2010, sub organizarea lectorilor străini de la Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnică din Timişoara. De la drame la comedii, regizorii internaţionali servesc publicul cu un platou multicultural de filme.
Anul 2014 încununează cea de a V-a ediţie a festivalului. Ca în fiecare an, timişorenii vor putea viziona, în mod gratuit, nouă pelicule distinse cu premii la nivel internaţional. Prima zi de Cinecultura se va derula luni, 10 martie, începând cu orele 19:00.
Festivalul va fi deschis de o comedie românească, marca Adrian Sitaru, premiată la Let’s Cee Film Festival Viena. „Domestic” gravitează în jurul unei poveşti despre oameni şi animale. Un film ce conturează influenţa patrupezilor în viaţa cotidiană a fiecăruia. Domnul Lazăr (48 de ani, profesor şi actualul preşedinte al asociaţiei de locatari a blocului său), domnul Mihăieş (40 de ani, taximetrist) şi Toni (un tip de 25 de ani) – şi animalele lor sunt forţaţi de circumstanţe să locuiască împreună în aceeaşi comunitate a blocului. Destinele lor se încrucişează în diverse situaţii, dând naştere unor evenimente care mai de care mai hazlii. Un film în care umorul negru și absurdul sunt elementele de bază ale unui decor plin de culoare specific românesc.
Cea dea doua zi va debuta cu două filme semnate de regizori internaţionali. „Pantaleón y las visitadoras / Pantaleón și vizitatoarele” este realizat după romanul câștigătorului Premiului Nobel pentru literatură, Mario Vargas Llosa. Regizorul Francisco J. Lombardi surprinde povestea căpitanului Pantaleón Pantoja, un important militar cu o viață exemplară și o căsnicie fericită, ce este însărcinat cu organizarea Serviciului de Vizite, un sistem ambulant de prostituție, creat pentru a împăca necesitățile sexuale ale soldaților distribuiți în locuri îndepărtate ale Amazonului. Apariţia fermecătoarei columbiene, precum şi şantajul jurnalistului „El Sinchi”, dau naştere unei multitudini de conflicte ce creionează povestea. Între comedie și dramă, filmul pretinde a fi portretul scrupulos al unui personaj obsedat de reguli și de corectitudine și, în același timp, o reflecție asupra unui sistem de valori ipocrite și nemiloase. Orele 20:00 vor aduce, spre deliciul cinefililor, comedia franceză „Queen of Montreuil”. Nominalizat în cadrul Festivalului de film francez de la Albi, Mostra de la Veneţia şi Paris Cinéma, filmul o regăseşte pe Agathe, protagonista proaspăt întoarsă acasă, la Montreuil. Aceasta pendulează între slujba ca realizator de film şi decesul brusc al soţului ei, ce dă naştere enigmei: care va fi soarta cenuşei din urna funerară. La ea acasă sosesc pe neaşteptate un cuplu de islandezi, un leu-de-mare şi vecinul dintotdeauna dorit, dar nu uşor cucerit, ceea ce îi va da puterea de a-şi reface viaţa.
Miercuri, 12 martie, festivalul aduce „Lajanje na zvezde/Lătrând la stele”, o comedie romantică. Regizorul sârb, Zdravko Sotra, localizează acţiunea filmului într-un orăşel de provincie în anul 1963, acţiunea bazându-se pe aventurile unor liceeni, care deşi par banale, reflectă aspecte ale vieţii personale. Următoarea pelicula, „Soul Kitchen”, se bucură de premiul pentru cel mai bun scenariu în 2009, precum şi pentru cel mai bun film artistic în 2010, în cadrul Norddeutscher Filmpreis. Creaţia lui Fatih Akin a mai fost destinsă cu premii şi în cadrul Festivalulului de film de la Veneția sau Hamburger Filmfest. Comedia se axează pe viaţa lui Zinos, patronul restaurantului „Soul Kitchen” din portul orașului Hamburg, ce oferă tărie și mâncăruri semipreparate pentru o adunare pestriță de clienți fideli. Subiectul se complică când prietena lui se mută, fără el, la Shanghai, el suferă de hernie de disc şi, colac peste pupăză, apare și fratele său, Ilias, pușcăriaș notoriu care tocmai este eliberat condiționat din închisoare.
Ziua de joi, 13 martie, proiectează două filme, din Italia şi, respectiv, Brazilia. „Magnifică Presenza” este o comedie – dramă, ce îl surprinde în rol principal pe Pietro, un bărbat în vârstă de 28 de ani ce aspiră spre actorie. Pentru a-şi îndeplini visul acesta merge la Roma, unde începe să lucreze într-o brutărie şi în acelaşi timp merge la interviuri. La început locuieşte cu verişoara lui Maria, apoi închiriază o casă la Monteverde, în care realizează că mai locuiesc şi alţi oaspeţi. Sunt fantomele de la o companie de teatru, încarcerate acolo până la aflarea spionului care le-a deconspirat activitatea de rezistenţă împotriva Gestapo-ului. Pietro le va ajuta să găsească vinovatul şi să se elibereze după spectacolul pe care îl susţin numai pentru el la Teatrul Valle. Următoarea peliculă, „O Palhaço/Clovnul „ este câştigătoare la aproape toate secțiunile, din cadrul festivalului Marele Premiu al Cinematografiei Braziliene 2012. Regizor, actor şi scenarist, Selton Mello, dă viaţa unei drame emoţionante și în același timp încărcată de simbolism, care prin intermediul personajelor sale și de cele mai multe ori printr-un umor tragicomic dezvăluie profunde probleme ale societății braziliene. Pe scurt, acest film tratează povestea unui clovn, care face parte din Circul Valdemar, același circ la care muncește și tatăl său. Născut și crescut în acest mediu, joacă un rol sacru în cadrul comunității braziliene: provoacă bucuria și starea de bine. Clovnul Pangare, acesta este numele lui, nu și-a pus niciodată la îndoială destinul, până într-o zi când decide că acea lume nu este suficientă pentru necesitățile lui și părăsește circul, începând o călătorie de autocunoaștere, care se transformă într-o adevărată aventură plină de lecții învățate.
Ultima zi de film, 14 martie, se deschide cu „Tudo isto é fado!/Fado Blues”, un film realizat de Luís Galvão Teles, o comedie care se construiește în jurul unei “mari lovituri”, pe care doi ticăloși și buni prieteni, Amadeu și Leonardo, o plănuiesc. Filmul a fost lansat pe 1 aprilie 2004 și a primit aprecieri foarte bune din partea publicului portughez. Pelicula de închidere a festivalului va fi „El bosque animado/Pădurea fermecată”, premiată cu 5 Premii Goya în anul 1988 pentru cel mai bun film, cel mai bun actor principal, cel mai bun scenariu original, cea mai bună muzică originală şi cel mai bun design vestimentar. Centrat pe o poveste deschisă, cu multe peripeţii, subiectul este greu de rezumat în câteva rânduri. Într-o lume în care totul se întrepătrunde: realul şi fantasticul, superstiţiile şi vrăjitoarele, dragostea şi duşmănia, fericirea şi tristeţea, sensibilitatea şi asprimea, pădurea fermecată este locul unde personajele sunt aduce de o forţă magică. Întâlnim aici pe lângă lumea a săracilor, pe cea a bogaţilor: stăpânii conacului, turiştii veniţi din Madrid şi patroana ajunsă exploatatoare de copii din cauza iremediabilului ei celibat care i-a ascuţit dragostea de bani. Şi între cele două lumi, trenul care străbate drumurile pădurii, care duce şi aduce personaje, singurul element care le uneşte şi le desparte.
Fiecare dintre cele cinci zile ale festivalului vor debuta începând cu orele 18:00. Peliculele vor fi subitrate în limba engleză şi romană, iar accesul este gratuit.