ANAF combate munca la negru prin controale stricte, într-un program ce demarează pe… 1 mai! Când nimeni nu munceşte…

- Advertisement -

Fiscul se ia la trântă cu angajatorii, de 1 mai, cânt toată lumea e liberă! Nu e o glumă, ci este vorba despre un program „pe bune” cu ajutorul căruia inspectorii de la ANAF doresc să combată munca la negru.

„A.N.A.F. solicită angajatorilor ca în termen de 90 de zile de la demararea proiectului să ia măsuri în vederea conformării voluntare la obligaţiile ce le revin conform prevederilor Codului muncii, Codului fiscal şi Codului de procedură fiscală. Precizăm că se vor efectua inspecţii şi controale la nivelul contribuabililor care prezintă risc în ceea ce priveşte evaziunea în domeniul contribuţiilor sociale, de sănătate şi al impozitului pe venit”, se arată într-un comunicat emis ieri de instituţie.

În cadrul controalelor vor fi trimise echipe mixte, în baza acordurilor de cooperare interinstituţională cu autorităţi ale statului cu competenţă în domeniu, anunţă cei de la ANAF, are mai spun că: „Programul are ca scop prevenirea şi combaterea muncii nedeclarate şi/sau subdeclarate, sprijinirea concurenţei loiale în mediul de afaceri şi a protejării angajaţilor, în contextul asumării angajamentelor convenite cu Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional”.

Ne întrebăm, în acest caz, dacă inspectorii ANAF tot pleacă „la muncă” de ce mai şi anunţă locaţiile unde vor efectua controale? Oare vor afla angajatorii şi data şi ora?

„Munca la negru în România afectează sub diversele ei forme o parte importantă din totalul populaţiei care prestează activităţi dependente şi generează efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, bugetului asigurărilor sociale şi bugetului asigurarilor de sănătate”, se mai arată în comunicat.

În urma proiectului pilot, ANAF va realiza un model de conformare şi va stabili un program riguros de control şi de inspecţie axat pe identificarea muncii nedeclarate şi subdeclarate, proiectul urmând să fie extins în toată ţara de la 1 ianuarie 2015 şi pe întreaga perioadă de prescripţie a obligaţiilor fiscale, anunţă Mediafax.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Categorii Populare