AcasăStiriEducatieAsociaţia Civică Banat protestează împotriva abuzurilor din învăţământul local. Vezi ce cer...

Asociaţia Civică Banat protestează împotriva abuzurilor din învăţământul local. Vezi ce cer Inspectoratului Şcolar

„După cum se ştie din presă, cazul elevului de clasa a IV-a de la Şcoala gimnazială nr. 19 din Timişoara care a fost obligat să participe, contrar voinţei sale şi a opţiunilor scrise ale părinţilor săi, este revoltător. Impunerea prin voinţă unilaterală a unor concepte religioase aflate la limita patologiei şi părăsirea şcolii pentru a merge cu clasa la o biserică din Timişoara, fără aprobare, reprezintă abuzuri ale unui cadru didactic, îndreptate împotriva siguranţei fizice şi psihice ale copiilor” descrie Asociaţia motivul pentur care a declanşat acest protest.

Având în vedere existenţa unui alt caz, la Şcoala gimnazială nr. 13, acolo unde un profesor de educaţie civică face de ani buni apologia unor partide politice în instituţia de învăţământ unde este salariat şi îndeamnă copii să-l urască pe actualul preşedinte al statului. Ceea ce face în mod repetat acest profesor reprezintă propagandă politică, faptă sancţionată de legea în vigoare, mai anunţă instituţia.

„Ne amintim de asemenea că în campania electorală din 2012, unii candidaţi pentru parlamentare, din care unul este acum ministru în Guvernul României, îndemnau elevii cu drept de vot ai Liceului tehnic „Azur” din Timişoara să voteze alianţa politică din care aceşti candidaţi făceau parte. Această ilegalitate, deşi a fost reflectată în presă la momentul respectiv, a fost trecută cu vederea de Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş” acuză Asociaţia Civică.

Toate aceste cazuri arată lipsa de respect faţă de libertăţile şi drepturile elevilor. Ele sunt incălcări flagrante ale legii, ignorarea conştientă a opţiunilor exprimate de către părinţi şi reprezintă abuzuri exercitate de unii profesori şi factori politici asupra elevilor. „Constatăm totodată cu îngrijorare inexistenţa reacţiei instituţiilor statului faţă de prozelitismul religios din şcoli şi cârdăşia dintre unii factori de răspundere din învăţământul timişorean şi politicienii locali.

Susţinem demersul Asociaţiei Secular – Umaniste din România şi solicităm public Inspectoratului Şcolar Judeţean Timiş să comunice poziţia oficială a acestei instituţii faţă de toate aceste abuzuri şi măsurile imediate şi de lungă durată faţă de cei răspunzători şi pentru ca aceaste fapte să nu se mai producă în viitor.

Cerem direcţiunilor instituţiilor de învăţământ vizate să ia măsuri de urgenţă pentru sancţionarea profesorilor care abuzează de rolul pentru care sunt platiţi din bani publici să-l exercite, conform cadrului legal, al curriculei şcolare şi al bunei credinţe.

Modelarea conştiinţei elevilor credem că nu trebuie să presupună înregimentări doctrinare religioase şi politice, ci formarea unor caractere libere şi a unei generaţii deschise către nou şi inovaţie, care traieşte în secolul XXI, nu în vremea inchiziţiei feudale” se mai arată într-un comunicat emis de Asociaţia Civică Banat.

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului. Vă invităm să ne sprijiniți prin donații folosind PayPal.
Other Amount:
Introdu adresa de e-mail:

Articole asemănătoare

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Articole recente