Aurolacul şi aurolacii – tema unei dezbateri a autorităţilor locale din Timişoara. Vezi ce măsuri se vor lua

- Advertisement -

Poliţia Locală Timişoara a organizat miercuri, 20 noiembrie 2013, la sediul instituţiei, o dezbatere pe tema problemei consumului de aurolac, a oamenilor străzii şi persoanelor care apelează la mila publică.

La această întâlnire la care au participat: directorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Timiş – comisar Mihaela Tomiţă, directorul Direcţiei Judeţene de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş – Emilia Milutinovici, directorul Direcţiei de Asistenţă Socială Comunitară Timişoara – Maria Stoianov şi Angela Ciupa – asistent social din partea aceleiaşi instituţii, directorul executiv adjunct al Poliţiei Locale Timişoara – Dorel Cojan, şefii Biroului Intervenţii Rapide, Ordine Publică şi Comunicare.

În cadrul dezbaterilor, Dorel Cojan, a subliniat necesitatea adunării la aceeaşi masă a discuţiilor a factorilor principali în identificarea unor soluţii concrete pentru diminuarea acestui fenomen de actualitate pentru timişoreni. Cei prezenţi au pus în discuţie eforturile care se fac zilnic, atât de către poliţiştii locali, cât şi de lucrătorii din asistenţa socială pentru preluarea din stradă şi consilierea celor depistaţi consumând substanţe din categoria aurolacului, cât şi a oamenilor străzii şi a cerşetorilor, atât din categoria minorilor cât şi a adulţilor, precum şi lipsa unui cadru legal pentru constrângerea acestor categorii să renunţe la viaţa din stradă. În ceea ce priveşte consumul de aurolac poliţiştii locali au demarat deja acţiuni de informare şi atenţionare a comercianţilor cu privire la existenţa Hotărârii de Consiliu Local nr. 292/2013 care interzice această activitate, dar şi a Legii 143/2000 care de asemenea prevede ca infracţiune furnizarea de inhalanţi chimici toxici către minori.

Astfel, în urma discuţiilor, s-au punctat mai multe linii de acţiune, atât imediate cât şi pe termen mediu şi lung.

Măsuri ce se impun a se lua imediat:
1. Pentru categoria consumatorilor de aurolac s-au stabilit ca măsuri imediate transportarea lor către serviciile de urgenţă ale Spitalului Judeţean pentru adulţi şi către Spitalul de Copii a minorilor pentru dezintoxicare imediată, activitate sprijinită de Centrul Antidrog, iar pentru reintegrarea lor precum şi a altor persoane aflate în stradă se va apela la următorul pas, mai exact preluarea lor de către centrele specializate, cel de pe str. I. Slavici pentru minori şi centrul de la Bacova (preluare de la Centrul de pe str. Brâncoveanu) pentru adulţi din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiş, în limita locurilor disponibile.
2. Reprezentanţii D.A.S.C. Timişoara vor continua consilierea persoanelor depistate în stradă şi predate de către poliţiştii locali, în încercarea de a-i reintegra în societate.
3. Angrenarea reprezentanţilor Poliţiei Transporturi Feroviare pentru transportarea către localităţile de domiciliu ale persoanelor din aceste catorii care provin din alte localităţi.
4. Informarea şi solicitarea de sprijin din partea Poliţiei Municipiului Timişoara asupra prevederilor Legii 143/2000, art. 8, care stipulează că ”furnizarea, în vederea consumului, de inhalanţi chimici toxici unui minor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani” în vederea punerii în aplicare conform competenţelor.
5. Suplimentarea de către Poliţia Locală a patrulelor din zona centrală a oraşului cu poliţişti locali în civil.
6. Suplimentarea cu un mijloc auto din partea Direcţiei de Asistenţă Socială necesar pentru preluarea din stradă şi predarea acestor persoane vulnerabile către serviciile specializate în vederea consilierii.
7. Predarea către serviciile de urgenţă din cadrul Spitalului Judeţean – pentru adulţi şi la Spitalul de Copii – pentru minori a persoanelor depistate în stradă consumând aurolac în vederea dezintoxicării.
8. Notificarea tuturor comercianţilor care expun spre vânzare substanţe din categoria bronz aluminiu, bronz argintiu şi bronz auriu pentru a se conforma prevederilor H.C.L. 292/2013.
9. Solicitarea efectivelor din cadrul sistemului integrat de ordine şi siguranţă publică a unei reacţii active şi operative faţă de fenomenul cerşetoriei, oamenilor străzii şi consumatorilor de aurolac, sesizarea de ”adăposturi” improvizate în care locuiesc astfel de persoane cu scopul luării cât mai urgent de măsuri legale în ceea ce îi priveşte.
10. Reactivarea pe perioada sezonului rece a adăpostului pentru oamenii străzii de pe str. Învăţătorului nr. 2, locaţie care a mai funcţionat şi în anii trecuţi, şi asigurarea unor condiţii decente precum şi încercarea măririi capacităţii prin suplimentarea paturilor.

Măsuri pe termen mediu şi lung

Reprezentanţii tuturor instituţiilor prezente au căzut de acord că pentru categoria persoanelor dependente de substanţe din categoria aurolac este necesară ca măsură pe termen mediu şi lung demararea unui proiect în care să fie implicate şi organizaţii neguvernamentale, prin fonduri atrase de la Uniunea Europeană, pentru construirea unui centru medico-social, unde să se desfăşoare, după procedura de dezintoxicare imediată, şi alte servicii medicale, terapeutice, sociale, care să determine aceste persoane să renunţe la astfel de practici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Alfred Simonis vrea o colaborare pentru dezvoltarea Municipiului Timișoara și a Județului Timiș

Într-o declarație dată ieri, 26 iulie, Alfred Simonis și-a...

Din aceeași categorie

Zeci de oameni ai strazii, coborati din mijloacele de transport in comun, la Timisoara

Oamenii legii din cadrul Biroului Transport Urban al Direcției...

Seful Politiei Locale Timisoara lasat FARA PERMIS de conducere. Gonea cu peste 100 km/h, in localitate

Situație incredibilă! Șeful Direcției Poliția Locală Timișoara a rămas...

Doi bucuresteni au venit la Timisoara sa vanda stergatoare, in intersectii

Direcția Poliția Locala Timișoara a realizat un nou bilanț...

Colibe demolate si boschetari alungati din spatele Casei Tineretului, la Timisoara

Trei colibe improvizate pe un spațiu verde situat în...

Politia Locala anunt comic: numarul cersetorilor si al oamenilor strazii din Timisoara a scazut

Poliţia Locală Timişoara începe anul cu un anunţ comic....

Categorii Populare