Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Cladiri istorice-Castelul Huniade

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Castelul Huniade reprezintă cea mai veche clădire din Timişoara, dar şi un monument foarte important care impresionează prin istoria si decorațiunile lui.

Construcţia actualului castel Huniade a început în secolul al XIV-lea, după vizita lui Carol Robert de Anjou la Timişoara. Acesta a hotărât să îşi stabilească reşedinţa aici şi a considerat că este necesar să fie construit un castel pe placul lui. Construcţia a fost terminată în anul 1315, iar un an mai târziu regele era deja stabilit în castel. După aproape 8 ani de zile, castelul a fost avariat de un cutremur şi, implicit, regele a trebuit să îl părăsească.

Pe ruinele vechiului castel, în secolul al XV-lea, Iancu de Hunedoara a dorit să ridice un castel nou şi a reuşit acest lucru, ajutat fiind de arhitectul italian Paolo Santini de Duccio.

În noul castel au fost cazaţi toţi regii care au venit la Timişoara până în anul 1552.În perioada ocupaţiei otomane (1552-1716), a fost reşedinţă a comandanţilor militari ai Paşalâcului de Timişoara.În timpul recuceririi Banatului de catre armata imperială, castelul a fost deteriorat. După renovare a devenit cazarmă de artilerie şi depozit militar.

I n anul 1849, revoluționarii maghiari, asediind Timișoara, au distrus castelul din temelii, până la punctul în care a fost nevoie de o reconstruire a edificiului. Lucrările de reconstrucție și renovare s-au terminat în 1856.  Totuşi, faţada principală a castelului a fost modificată, fiind realizată de data aceasta într-un stil romantic.

In 1946, Muzeul Banatului si-a mutat sediul in Castelul Huniade, fiind locul potrivit pentru vastele piese deosebit de importante pe care le detin sectiile de Stiinte ale Naturii si Istorie. In anii 2000, castelul a fost din nou renovat, insa nu au fost modificari in ceea ce priveste aspectul cladirii.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore