Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
AcasăȘtiriCladiri istorice-Castelul Huniade

Cladiri istorice-Castelul Huniade

Publicat in

VOCEA TIMISULUI va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.
Castelul Huniade reprezintă cea mai veche clădire din Timişoara, dar şi un monument foarte important care impresionează prin istoria si decorațiunile lui.

Construcţia actualului castel Huniade a început în secolul al XIV-lea, după vizita lui Carol Robert de Anjou la Timişoara. Acesta a hotărât să îşi stabilească reşedinţa aici şi a considerat că este necesar să fie construit un castel pe placul lui. Construcţia a fost terminată în anul 1315, iar un an mai târziu regele era deja stabilit în castel. După aproape 8 ani de zile, castelul a fost avariat de un cutremur şi, implicit, regele a trebuit să îl părăsească.

Pe ruinele vechiului castel, în secolul al XV-lea, Iancu de Hunedoara a dorit să ridice un castel nou şi a reuşit acest lucru, ajutat fiind de arhitectul italian Paolo Santini de Duccio.

În noul castel au fost cazaţi toţi regii care au venit la Timişoara până în anul 1552.În perioada ocupaţiei otomane (1552-1716), a fost reşedinţă a comandanţilor militari ai Paşalâcului de Timişoara.În timpul recuceririi Banatului de catre armata imperială, castelul a fost deteriorat. După renovare a devenit cazarmă de artilerie şi depozit militar.

I n anul 1849, revoluționarii maghiari, asediind Timișoara, au distrus castelul din temelii, până la punctul în care a fost nevoie de o reconstruire a edificiului. Lucrările de reconstrucție și renovare s-au terminat în 1856.  Totuşi, faţada principală a castelului a fost modificată, fiind realizată de data aceasta într-un stil romantic.

In 1946, Muzeul Banatului si-a mutat sediul in Castelul Huniade, fiind locul potrivit pentru vastele piese deosebit de importante pe care le detin sectiile de Stiinte ale Naturii si Istorie. In anii 2000, castelul a fost din nou renovat, insa nu au fost modificari in ceea ce priveste aspectul cladirii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Ministrul Sănătății a decis schimbarea managerului de la Spitalul Județean Timișoara

În urmă cu câteva minute, ministrul sănătății Alexandru Rafila a semnat schimbarea din funcția...

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Mai multe clădiri istorice au șansa să fie reabilitate cu sprijin financiar din partea Primăriei! Va fi modificat regulamentul

Renovarea clădirilor istorice la Timisoara bate pasul pe loc. Astfel că, în urma consultărilor...

Proprietarii de clădiri în paragină din centrul Timişoarei riscă amenzi URIAŞE. De când se aplică

Locuiţi într-o clădire istorică situată în zona centrală a Timişoarei? Sunteți pasibili de amenzi...

Primăria Timişoara începe să recupereze din vilele luate abuziv de clanul Cârpaci.

Pentru că românul s-a născut poet şi ştie pe lângă fotbal şi politică să...