A fost deranj mare, ieri, la IPJ Timiș, imediat după apariția articolului care a trecut în revistă agresiunea violentă pe care a suferit-o tânărul Alin Ancău, client clandestin al clubului de manele ”Tabaco – No Mercy”, situat pe strada Socrate nr. 12/A din Timișoara.
Client clandestin pentru că orașul de pe Bega este în ”scenariul roșu” de Covid-19, drept pentru care toate activitățile comerciale cu publicul, care se desfășoară în spații închise, sunt suspendate de luni de zile. Așadar, activitățile de gen club/discotecă, chiar și nunți sau petreceri private, sunt strict interzise, în Timișoara, încă din luna octombrie 2020.
Interzise doar pentru unii agenți comerciali căci, așa cum am demonstrat în articolul de ieri, clubul ”Tabaco”, axat pe manele, funcționează cu furnalele la maxim, indiferent că-i pandemie sau nu.
Cu formații live, cu dedicații muzicale și cu invitați speciali! Toți iubitorii acestui gen de muzică știu că vineri și sâmbătă, ușile ferecate ale ”Tabaco Club” se deschid fanilor, doar după un ”face control”, care se face cu ajutorul unor camere video. Altfel, nici musca nu intră și nici nu ajunge până la etaj, acolo unde au loc petrecerile, dansul și cântările.
Deci, toată ”lumea bună” știe că ”Tabaco” funcționează, în plină pandemie. Facebook-ul e plin de poze, tag-uri, live-uri și tot tacâmul. Doar IPJ Timiș nu știe! Sau, dacă știe, știe doar când vrea, că-n rest, când e să descindă și să-i prindă în flagrant, nu e nimeni acasă!
Nu răspunde nimeni la sonerie! O să râdeți: sub camerele de luat vederi, nimeni nu le deschide ușa oamenilor legii! De aici și concluzia polițiștilor, comunicată oficial reporterilor de la ”Vocea Timișului”, că la ”Tabaco”, când s-au făcut verificări, localul era închis!
Rupere de nori
Așa cum v-am relatat și ieri, toată această situație halucinantă și incredibilă nu ar fi ieșit la iveală dacă, în noaptea de 6/7 februarie a.c, un client clandestin al clubului ”Tabaco”, Alin Ancău, nu ar fi fost rupt cu bătaia cu bodyguardul localului, nu mai puțin celebrul interlop Alexandru Cojocaru, zis ”Calu”.
E suficient un mic search pe Google ca să vă faceți o mica idee asupra acestui ”pradător” care, ”după câteva ore de chin și bătăi în două reprize”, l-a trimis pe Alin Ancău într-un sejur de 5 zile pe Secția de Neurochirurgie și încă 25 de zile de tratament sub supraveghere, la domiciliu, cu posibilitatea de prelungire, ”dacă nu survin alte complicații”.
Practic, așa cum rezultă din epicriza medicală, tânărul a suferit un traumatism cranio-facial ca urmare a unei heteroagresiuni: fractura oaselor nazale, fractura altor oase ale craniului și feței, hemoragie conjunctivală, leziuni intracraniene, pierdere de lichid cefalorahidian. De vis, ce mai!
Un adevărat masaj, drept pentru care Alin Ancău s-a adresat IPJ Timiș, mai exact oamenilor de la Secția 2 Timișoara, acuzând violențe, tâlhărie și o sechestrare. ”După ce l-a bătut, în două rânduri, i-a luat și telefonul ca să nu sune la Poliție. L-au dus într-o cameră, în spate, chipurile, ca să-și revină. Omul asta putea să moară acolo! Putea să aibă ceva rupt în el! I-au dat drumul de acolo, din cămara aia, după circa 2 ore. Au și aruncat telefonul pe jos, că se vede în imaginile video, ca să zică că, beat fiind l-a scăpat sau pierdut. După care un rrom, client și el, a palmat telefonul, așa cum se vede pe video. Că de aia s-a dus Calu la el acasă și a recuperate telefonul, vezi doamne, ca să nu intre el și cu tâlhărie”, povestește unul dintre martori.
BD în acțiune
Victima agresiunii din clubul ”Tabaco”, Alin Ancău, a încercat să le explice polițiștilor toată situația. Mai exact de unde a pornit și unde s-a ajuns dar acesta susține că cei care-l cercetau erau mai mult preocupați să-l împace cu agresorul, acționând ca niște mediatori în uniforma de MAI.
Mai mult, Ancău susține că unul dintre polițiști l-a și atenționat, într-un mod subtil, că riscă o amendă pentru că ar fi participat la o petrecere ilegală, în plină pandemie. ”Nici nu i-a interesat că acel club funcționează și că nu a fost închis, niciodată, în pandemie. Eu am fost și cu un weekend înainte, acolo. Toată lumea știe că Tabaco e deschis vineri si sâmbătă. Știu oamenii care merg pe acolo, sunt poze pe tot online-ul, doar polițiștii nu știu. Mă rog…”, spune Alin Ancău.
Și povestea merge mai departe întrucât, la fix o săptămână de la carnagiul care a avut loc în incinta clubului ”Tabaco” din Timișoara, petrecerile au continuat pe strada Socrate 12/A, semn că proprietarul biznisului, sirianul Atef Hammad, era în toane bune. La fel și Poliția: relaxată!
Imaginile video pe care reporterii ”Vocea Timișului” le-au prezentat în materialul de ieri, dovedesc din plin acest lucru! Hora unirii, pe ritmuri de manele! Cert e că, după apariția articolului, IPJ Timiș a reacționat susținând că: ”În ziua de 07 februarie a.c., s-a prezentat la sediul Secției 2 Poliție Timișoara un bărbat care a sesizat faptul că în noaptea de 06/07 februarie a.c., în timp ce se afla într-un local, a fost agresat de către un alt bărbat. În cauză a fost întocmit dosarul penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de lovire sau alte violente, în care se efectuează în continuare cercetări. De asemenea, după vizionarea camerelor de supraveghere, în data de 10 februarie a.c., au fost aplicate sancțiuni contravenționale celor două persoane implicate în scandal, în valoare de 5.000 de lei, dar și proprietarului imobilului pentru organizarea de evenimente private în spații închise, în valoare de 2.500 de lei. Polițiștii continuă verificările pentru identificarea și tragerea la răspundere a persoanelor participante la eveniment”.
Lacrimi și durere
Alin Ancău susține că nu știe nimic despre faptul că a fost amendat dar, oarecum, înțelege și raționamentul. ”Ultima data am vorbit cu polițiștii pe data de 12 februarie. Au vrut să trec pe la ei ca să mai dau o declarație. Le-am zis că nu am ce să schimb din declarație. Practic ar fi fost, oarecum, a treia. A doua a fost când mi-am recuperate telefonul mobil. Am refuzat, dar nu mi-au zis nimic despre faptul că, în urmă cu două zile, m-ar fi amendat și pe mine cu 2.500 lei”.
Probabil că, așa cum spune legea, dacă nu i s-a comunicat în mod direct acest lucru sau nu a semnat pentru luare la cunoștință, în termen de 30 de zile, Alin Ancău se va trezi cu un plic pentru care va trebui să dea cu pixul sau direct cu amenda lipită pe ușa de domiciliu!
Evident, ca urmare a comunicatului lapidar, oferit de IPJ Timiș, am cerut detalii și vizavi de următoarele aspecte care, în mod imperativ, trebuiau lămurite: dacă au mai existat sesizări vizavi de funcționarea ilegală a clubului ”Tabaco” și, dacă au fost, ce măsuri au fost luate; dacă, în perioada lockdown-ului, au existat descinderi sau rețineri ale unor persoane în clubul ”Tabaco”; care este raționamentul pentru care s-a ales varianta unei amenzi contravenționale și nu a unui dosar penal pentru ”zădărnicirea combaterii bolilor” împotriva administratorului/proprietarului ”Tabaco”; dacă polițiștii au verificat, ulterior agresiunii din data de 6/7 februarie, sistarea activității clubului ”Tabaco” și, nu în ultimul rând, care sunt explicațiile pentru care IPJ Timiș nu a comunicat incidentul, atât agresiunea violentă cât și funcționarea ilegală a clubului, către mass-media.
Întrebări absolut clare, punctate și pertinente. Iată răspunsul IPJ Timiș: ”…În urma controalelor periodice desfășurate de către polițiști, au mai fost aplicate sancțiuni contravenționale și în lunile Septembrie și Octombrie atât persoanelor care erau în local cât și organizatorului. De asemenea, au fost efectuate verificări și după evenimentul din 06/07.02.2020, însă localul era închis”.
Concluzii incipiente
Evident că toate întrebările, care au fost adresate IPJ Timiș, aveau în spate, deja, informații, probe audio-video, înscrisuri șamd. E posibil ca IPJ Timiș să fi crezut că totul e de amorul artei! Asta e singura explicație plauzibilă vizavi de ”răspunsul detaliat”!
Și acum, iată răspunsurile la întrebări! Și o luăm invers. De ce nu a anunțat IPJ Timiș mass-media vizavi de incidental din 6/7 februarie? Simplu: pentru că ar fi trebuit să recunoască că linșajul a avut loc într-un club de manele, care ar fi trebuit să stea închis și, cu siguranță, s-ar fi aflat, foarte ușor, că locația nu a oprit niciodată activitatea.
Și atunci care ar fi fost concluzia? Că pe tura și pe serviciul comisarului-șef Dan Stoicănescu curg dedicațiile live și lumea se înghesuie la manele. Fără număr! Mai bine băgăm sub preș și ne rugăm să nu se afle! E bine totuși că, duminică, chiar de Sf Valentin, ceilalți colegi din țară, tot angajați ai MAI au făcut-o cu mândrie, din nou, chefurile ”sparte” de oamenii legii, fiind prezentate într-un amplu reportaj la Pro TV.
Mai departe, dacă polițiștii au mai dat ture pe la ”Tabaco”, după incident, ca să se asigure dacă agentul economic respect regulile, măcar în ceasul al 12-lea. Da, polițiștii au fost, dar… ”au găsit local închis”. Normal că era închis, dacă s-au dus în timpul săptămânii sau au verificat ușile pe la prânz.
Și, chiar dacă le-ar fi verificat în weekend, noaptea după ora 23, ușile ar fi fost tot închise. Că doar toată lumea știe că sunt mereu închise și că se deschide din buton, pe sistem interfon, abia după un ”face control” pe camerele video. Unde mai pui că, până la intrarea în clubul propriu-zis mai sunt trei uși!
Și alea închise! Reporterii de la ”Vocea Timișului” au găsit deschis, cu lume la intrare. Se vede și în proba video! Probabil că polițiștii au sunat la interfon și s-au pus sub camerele video, nu îmbrăcați în florărese, ci în echipament de lucru, așteptând, probabil, ca vreun orb să le deschidă.
De ce IPJ Timiș a ales varianta unei banale amenzi contravenționale și nu a mers pe un dosar penal, cu atât mai mult cu cât, chiar angajații MAI recunosc că i-au mai amendat pe cei de la ”Tabaco”.
De două ori, chiar, înainte de carnagiul din 6/7 februarie: septembrie și octombrie. Semn că se cunoștea activitatea ilicită a clubului, semn că nu e prima data și, mai mult, există o…continuitate în (ne)respectarea legii și a pandemiei! Aici, IPJ Timiș nu a răspuns. A omis. Momentan, omitem și noi răspunsul pe un singur considerent: alții sunt pe fir, de vreo 10 luni! Mai exact, de pe 11 aprilie 2020.
Cât despre alte descinderi la clubul ”Tabaco” sau rețineri de persoane, în plină pandemie, IPJ Timiș nu dă semne de înviorare, nici aici. Așa că, nu ne rămâne decât să-l cităm pe Adrian Taloș, un alt cunoscut interlop timișorean care, pe data de 10 ianuarie, la ora 23.26, a postat următorul anunț pe Facebook: ”Ăla sau ăștia care mi-ați făcut cheie, ca să sară mascații și garda pe mine, azi dimineață, la club Tabaco, vă numiți prăduitori și, dacă vă zic așa, vă supărați. Sunteți mafioții!!!”. Evident, postarea celebrului Taloș nu mai există pe ”wall” dar, așa cum vă spuneam, se lucrează de 10 luni…
O singură eroare am făcut, drept pentru care ne cerem și scuze. Am întrebat IPJ Timiș care ar fi posibilitățile legale ca, în plină pandemie, un club care ar trebui să fie închis, dar are totuși clienți, în mod constant, poate elibera bonuri fiscale pentru consumul de alcool din locație, atâta timp se vede pe ”ro”-ul casei de marcat perioada și ora în care s-a încasat bănetul.
Ulterior, am realizat că dacă într-adevăr ar fi vorba despre vreo evaziune mica, nu la IPJ ar fi trebuit să punem întrebarea, că aia de la SIF (economic) sunt de decor, ci la ANAF drept pentru care, încă o data, ne cerem scuze.
[…] Cascadorii râsului! IPJ Timiș nu i-a găsit pe maneliștii de la… […]
Bosyguardu pi#dii(un sofer de tir ) recunoscut pt sifonelile ce le face prin oras si cum leaga o gramada de lume ,dar el saracu se viseaza smecher(dar rupe foile pe la politie 😂💪) asta inseamana sa fi mafiot