Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Cristi Bușoi: “În UE există legislația necesară pentru a asigura cele mai înalte standarde etice pentru cercetarea pe animale”

Publicat in

Vocea Timișului va susține permanent adevărul mai presus de putere, viitorul mai presus de trecut, cinstea mai presus de confortul financiar, știrea mai presus de editorial și capacitatea de decizie mai presus de diplomația compromisului.

La discuții au luat parte personalități de marcă din domeniul medicinei și cercetării precum prof. Dermot Kelleher, decanul FEAM, prof. Roger Lemon – Universitatea Colegiu din Londra, prof. Stefan Treue – Facultatea pentru Neurofizică, Biofizică și Bioștiință Moleculară (Germania), prof. Stefan Constantinescu – Centrul Ludwig Cancer Research (Belgium), prof. Silvio Garattini și Mario Negri – Institutul pentru Cercetare Farmacologică (Italia).

În cadrul dezbaterii, eurodeputatul Cristian Bușoi a declarat că ”În UE există cadrul legislativ adecvat, care promovează standarde etice privind cercetarea pe animale. Această legislație include obligativitatea de a folosi metode alternative atunci când este posibil și obligația unei pregătiri adecvate și avizate pentru cei care fac cercetare. Dezvoltarea metodelor alternative la utilizarea animalelor în cercetare, cum ar fi folosirea modelelor de celule umane și modelare pe calculator, continuă să progreseze, iar sectorul bioștiințific trebuie să încurajeze această direcție. Cu toate acestea, metodele alternative nu sunt în măsură, cel puțin în acest moment, să înlocuiască, pe deplin, folosirea animalelor. Pentru multe boli, și mă refer aici în special la cele complexe, precum cancerul, bolile cardiovasculare sau diabetul, care afectează mai multe organe, trebuie să înțelegem modul în care interacționează întreg organismul, ceea ce face ca cercetarea pe animale vii să fie, în continuare, esențială”.

”De-a lungul timpului tratamente importante au fost descoperite cu ajutorul cercetării pe animale; avem însă obligația să ne asigurăm că atunci când sunt folosite în scopul cercetării, ținem seama de toate cerințele bunăstării animalelor și că acestea sunt expuse cât mai puțin stresului traumatic. Nu în ultimul rând, sunt de acord că trebuie să depunem eforturi pentru a înlocui cât mai curând folosirea animalelor vii atunci când se efectuează experimente cu scopuri științifice”, a mai adăugat Cristian Buşoi.

Evenimentul ”Să înțelegem implicaţiile cercetării ştiinţifice pe animale şi alternativele acesteia” a avut loc în contextul dezbaterilor de actualitate la nivel european pe această temă, în special pe marginea petiției “Stop Vivisection”, în care semnatarii cer Comisiei Europene să abroge directiva 2010/63/EU privind protecţia animalelor folosite în scopuri ştiinţifice şi să prezinte o nouă propunere care elimină experimentele pe animale.

Foto:blogs.independent.co.uk

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Ultimele articole

Comentarii recente

Articole asemănătoare

Maria Grapini, în Parlamentul European: „Declarațiile vamale false creează prejudicii economice, dar afectează și consumatorii”

Europarlamentarul Maria Grapini a luat ieri cuvântul în Parlamentul European, în cadrul unei ședințe...

Migrația medicilor din România trebuie descurajată prin politici la nivel european. Ce timișorean solicită asta

”Curentul migraţional al forţei de muncă în domeniul sănătăţii dinspre statele din centrul, estul...

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, la expoziţia lui Ştefan Popa Popa’s FOTO

Martin Schulz, preşedintele Parlamentului European, a ieşit de la o şedinţă importantă pentru a-I...