Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

”Detectivii” Aquatim, la schimb de experiență în Germania. Ce au învățat de la specialiștii nemți

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

”Pentru că este foarte important ce şi de la cine învăţăm, ar trebui să ne alegem cei mai buni profesori. Cum nemţii sunt recunoscuţi ca fiind aşi în domeniul pierderilor de apă, am apelat, prin Fundaţia Aquademica, la cei mai buni. Şi am fost să-i vedem cum acţionează. Şi să învăţăm de la ei” anunță ”detectivii” de pierderi de apă ai Aquatim.

Germania este ţara cu cele mai mici pierderi de apă (sub 10%), având, deci, cele mai eficiente metode de a gestiona pierderile de apă. Schimbul de experienţă a oferit angajaților Aquatim posibilitatea de a afla aspecte privind logistica utilizată în vederea managementului pierderilor de apă.

Punctul forte al sistemului de alimentare cu apă în Germania îl reprezintă infrastructura. De exemplu, sistemul de alimentare cu apă din Munchen este realizat, în cea mai mare parte, din conducte metalice (oţel turnat, protejat la interior cu beton, fontă ductilă); inclusiv branşamentele sunt tot din oţel. Majoritatea conductelor sunt poziţionate în trotuar, apometrele fiind în subsol. Presiunea din reţea este de 6 bari, având reductoare de presiune la branşamente. Apometrele se citesc o dată pe an, în sistem de autocitire, factura fiind lunară, pe baza unui consum estimat.

Reţeaua este prevăzută cu hidranţi subterani şi supraterani, vane de manevră îngropate, robineţi de concesie – toate armăturile fiind uşor de identificat cu ajutorul plăcuţelor tipizate. Pe fiecare plăcuţă este trecută armătura la care se face referire (V, H), distanţa faţă de reper, diametrul conductei pe care este montat, poziţia normală de deschidere (dreapta-stânga) şi codificarea activului în GIS. Se pune un accent foarte mare pe identificarea cu uşurinţă a hidranţilor, majoritatea hidranţilor supraterani fiind prevăzuţi cu mecanisme de protecţie la îngheţ, sub forma unei cutii. Distanţa între hidranţi este între 80 şi 100 m. Mentenanţa armăturilor se face obligatoriu anual, fiind remediate problemele identificate – vane care nu închid, hidranţi greu manevrabili, etc. Vezi mai departe alte caracteristici ale sistemelor nemțești, dar mai ales cum previne Germania pierderile de apă pe site-ul Aquatim.

Foto:imgkid.com

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore