Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Drept la replica! Numai cine nu locuiește in Timișoara, nu cunoaste problema reala despre blocatul rotilor

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Numai cine nu locuiește în Timișoara, nu cunoaște problema reala a locurilor de parcare cu care se confruntă municipalitatea. Așa cum va spuneam, în urma cu o săptămâna, ceea ce nu au reușit angajații Primăriei Timișoara, au izbutit polițiștii de la Secția 5 care, “printr-un act de curaj și într-un cadru legal”, au reușit să elibereze mai multe mașini private, ale căror roti au fost blocate, într-un centru comercial, aflat pe raza municipiului de pe Bega.

Polițiștii au fost sesizați, prin intermediul serviciului de urgentă 112, cu privire la faptul ca, în parcările unor centre comerciale din Timișoara, o societate privata, efectuează activități de blocare a roților autoturismelor “parcate ilegal”.

In urma cercetărilor efectuate, afirmau polițiștii, s-a stabilit faptul ca “societatea comercială nu îndeplinește condițiile stabilite prin lege cu privire la astfel de activități, dispunându-se astfel confiscarea a 10 blocatoare, în același timp societatea comerciala fiind sancționata contravențional”.

Ce s-a întâmplat, de fapt, este simplu și urmează, matematic, rețeta și pașii patentați de celebrii “Îngerii Galbeni”, societate a căror administratori, acum, au de executat ani grei de închisoare.

Mai exact, în parcările unor centre comerciale din orașul de pe Bega, o firmă a elaborat un regulament care, afirma polițiștii cât și angajații Primăriei Timișoara, încalcă flagrant legislația în vigoare, când procedează la blocarea roților autoturismelor private. Vorbim, în cazul de față, despre societatea SSG Fire & Rescue SRL, de lângă București, a căror angajați aplicau ”mămăliga” – acele blocatoare galbene de pe roțile șoferilor care încălcau regulamentul, afișat la intrarea în parcările centrelor comerciale.

Joc de glezne

Un lucru e adevărat: “amenzile” erau de numai 100 de lei, iar cei mai mulți șoferi, au fost blocați pe merit, pentru că parcau, fie în afara spațiilor destinate garării (pe suprafețe hașurate), fie în locurile destinate persoanelor cu dizabilități.

Mai mult, unii șoferi chiar își “abandonau” autoturismul, și vreme de… două săptămâni, în parcările centrelor comerciale, în perioada vacantelor. Așadar, unii șoferi, cu musca pe căciula, nu făceau prea mare tămbălău, preferând să plătească și să-și vadă de treabă, în cel mai scurt timp.

Cert e ca, la un moment dat, în cursul lunii noiembrie 2019, faptele au ajuns și la urechile Comisiei de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara, care “a luat act de ilegalități” și a transmis, prin vocea primarului Nicolae Robu, ca aceste practici trebuie să înceteze.

Primarul Robu a dat chiar și un ultimatum: începutul lunii decembrie 2019. E clar ca vorbele edilului au rămas în vânt, fiind luate cu titlu de inventar de firma care bloca rotile, atâta timp cât “haiducia” a continuat nestingherită, până pe 6 ianuarie 2020, când un cetățean a sesizat serviciul 112, solicitând sprijinul Poliției.

Atunci, angajații MAI au trimis la fața locului un echipaj al Secției 5 Timișoara care a venit… cu lecțiile bine făcute. Așa cum se poate observa și în imaginile video, înregistrate de reporterul Vocea Timișului, oamenii legii au luat măsuri prompte, de ridicare a blocatoarelor roților, ba chiar au desfăcut o ”mămăligă” de pe roata unei mașini, parcate în parcarea centrului comercial Brico Depot.

[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=G73nc1SKhmM]

După faptă și răsplată

Acțiunea polițiștilor timișoreni s-a încheiat repede și s-a lăsat și cu repercursiuni pentru SSG Fire & Rescue SRL: pentru încălcarea legii, s-a dispus confiscarea a 10 blocatoare și, în același timp, societatea comercială a fost sancționata contravențional, cu suma de 10.000 RON, conform Legii 12/1990, care spune la art.1 punctul (a)-,,Constituie activități comerciale ilicite și atrag răspunderea contravențională sau penală, după caz, fată de cei care le-au săvârșit, următoarele fapte: a) efectuarea de acte sau fapte de comerț de natura celor prevăzute în Codul comercial sau în alte legi, fără îndeplinirea condițiilor stabilite prin lege”.

Cum era de așteptat, societate comercială a reacționat prompt și a acuzat angajații MAI de abuz de putere, de furt și a afirmat ca va contesta amenda, în instanța. Mai mult, reprezentații SSG Fire & Rescue SRL susțin ca nu societatea lor este cea care elaborează “regulamentele de parcare”, ci societățile comerciale care le dețin, ei fiind doar aceia care, in baza unui contract cu proprietarii parcărilor, doar administrează acele parcări private.

Totodată, cei de la SSG Fire & Rescue SRL susțin ca funcționează in baza unui cod CAEN (5221), care le permite desfășurarea unor asemenea activități comerciale, dar, nu le permite sa constate o contravenție și sa aplice sancțiuni ca doar nu sunt polițiști. Dar poate ca cei de la SSG Fire & Rescue SRL au fost mai deranjați de asocierea cu “îngerii galbeni”, decât de publicitatea gratuită pe care au primit-o din partea MAI, atâta timp cât, într-un comunicat, susțin ca aceasta comparație, deși nu este exagerata deloc, “este tendențioasă și asociază firma cu activități negative și ilegale”.

Indiferent ce susțin cei de la SSG Fire & Rescue SRL, urmează ca legea sa își spună cuvântul. Pana atunci, Primăria Timișoara, printr-o adresa semnată și parafată, da dreptate, din nou, angajaților Secției 5 Poliție, și confirma legalitatea măsurilor acestora.

Plângere către Secția 5 Politie Timișoara

Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Timișoara, nu s-a lăsat intimidata și a depus o plângere către Secția 5 Politie Timișoara. Vezi mai jos documentul.

Conducerea IPJ Timiș, ne-a transmis printr-un comunicat ca: Polițiștii au fost sesizați prin SNUAU 112 cu privire la faptul ca în parcările unor centre comerciale, o societate comerciala privata efectuează activități de blocare a roților autoturismelor parcate ilegal. In urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul ca societatea comercială nu îndeplinește condițiile stabilite prin lege cu privire la astfel de activități, dispunându-se astfel confiscarea a 10 blocatoare, în același timp societatea comerciala fiind sancționata contravențional. Polițiștii timișeni au permanent în atenție faptele ce reprezintă activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite care constituie contravenții, fiind sancționate contravențional cu amendă de la 500 lei – 5.000 lei, iar dacă sunt săvârșite de către persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei – 20.000 de lei, conform prevederilor art.2 alin.1 din Legea 12/1990. Va asigurăm că aspectele semnalate de către cetățeni rămân în continuare în atenția noastră!

In concluzie, în Romania, legea este foarte clara și nu poate fi interpretata de fiecare după bunul plac. Angajații unei societăți comerciale, nu sunt agenți constatatori și nici nu pot dispune sancționarea contravenienților, ba mai mult, nu pot sechestra sau imobiliza bunul nimănui. Ce s-ar întâmpla dacă toți am trai după un REGULAMENT scris de noi cu încălcarea legii?!

- Advertisement -
Radu Constantin
Radu Constantinhttp://www.voceatimisului.ro
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore