Un experiment inedit s-a desfășurat la Timișoara, săptămâna aceasta. Centrul de Cercetare al Facultății de Construcții a „găzduit” mai multe cutremure, în scopul cercetării.
Cutremurele care s-au simțit în Timișoara în această săptămână au fost produse de specialiștii de la Centrul de Cercetare pentru Mecanica Materialelor și Siguranța Construcțiilor (CEMSIG) al Facultății de Construcții. Scopul experimentului a fost acela de a analiza modul în care se comportă structurile din oțel la acțiunea seismică.
„Codurile moderne de proiectare antiseismică precum P100-1/2013 și EN 1998-1: 2004 impun ca performanța seismică a îmbinărilor grindă-stâlp a cadrelor necontravântuite din oțel să fie demonstrată prin încercări experimentale. Cu toate că aceste încercări experimentale sunt în general justificate pentru proiectele importante, îngreunează proiectarea construcțiilor obișnuite, datorită timpului și resurselor financiare suplimentare necesare. O soluție la această problemă o constituie îmbinările precalificate, care reprezintă soluții uzuale în practica inginerească, pentru care sunt elaborate procedee de calcul detaliate, iar performanța cărora este validată prin încercări experimentale pentru o plajă relevantă de tipo-dimensiuni. Folosirea îmbinărilor metalice precalificate este deja o practică comună în Statele Unite și Japonia, lipsind însă la nivel european”, a precizat coordonatorul proiectului, Dan Dubină.
Scopul principal al proiectului finanțat de Fondul Comunității Europene pentru Cărbune și Oțel (RFCS) este acela de a standardiza la nivel european îmbinările metalice, pentru a putea fi folosite ușor de proiectanți în aplicațiile practice.
În realizarea acestui experiment, Universitatea Politehnica colaborează cu mai multe instituții de învățământ superior din Europa.