Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Golănie! Primarul Dominic Fritz s-a încordat cu premiul de arhitectură obținut de grădina verticală din centrul Timișoarei, dar a omis să spună că din juriu a făcut parte unul dintre inițiatorii și susținătorii proiectului

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Din ciclul – suntem zmei, ne dăm premii între noi și ne ridicăm mingi la fileu, ca să să închidem gura lumii, pe urmă, ne flexăm mușchii în public, ca să arătăm cât de șmecheri suntem! Și primarul Dominic Fritz s-a ținut de regie și scenariu când a anunțat că ditamai schela metalică din centrul Timișoarei, o construcție atât de contestată de bănățeni, pe care municipalitatea a cheltuit peste 350.000 euro, a obținut Marele Premiu la Bienala Națională de Arhitectură – categoria ”Efemer”. Așa că, practic, odată cu obținerea pulitzer-ului în construcții, au fost atinse două ținte: validarea profesională a grădinii verticale din Piața Victoriei și justificarea investiției. Și cu asta, basta! Cu alte cuvinte, cine nu se pricepe la artă, mucles!

Doar că primii care au descoperit derapajul și ilaritatea situației au fost chiar arhitecții timișoreni. Bine, părerile din (mini)grupurile interne ale filialei bănățene a Ordinului Arhitecților din România (OAR) au fost mult mai dure și colorate! Cert e că cel mai des folosit cuvânt a fost unul singur: PENIBIL! Scris exact așa, cu litere de o șchioapă! Și, acum, ca toată lumea să înțeleagă despre ce e vorba, dincolo de goana disperată după imagine a primarului Dominic Fritz, trebuie specificat faptul că, încă de la începutul anului 2023, grădina verticală din centrul Timișoarei, ridicată chiar pe ultima sută de metri a pregătirilor pentru deschiderea oficială a programului Timișoara – Capitală Europeană a Culturii, a împărțit orașul în două tabere – USR și restul lumii!

Evident, faptul că cei care au criticat proiectul arhitectural au fost denumiți țărani și hateri, contează mai puțin! Ce e important de reținut, în primul rând, este că proiectul grădinilor suspendate, cocoțate pe o schelă metalică, a fost promovat/asumat de OAR Timișoara și finanțat de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Și, în al doilea rând, că toată construcția din Piața Victoriei, nu e altceva decât o instalație temporară, menită să stea în picioare până la finele anului în curs. De aici și titulatura premiului obținut la categoria ”Efemer”, în cadrul bienalei naționale de arhitectură! Că toată recunoașterea profesională a construcției metalo-tubulare din centrul istoric al Timișoarei i-a fost servită la fileu primarului Dominic Fritz, asta e o altă poveste.

Că, nu degeaba, imediat după procedura de premiere, întâiul urbei a ieșit pe Facebook cu următoarele impresii: ”Pepiniera noastră a luat azi Marele Premiu la Bienala Națională de Arhitectură, categoria <Efemer>. Ieri a fost nominalizată la European Union Prize for Contemporary Architecture, premiul Uniunii Europene prin care este recompensată excelența și calitatea în domeniul arhitecturii construite în întreaga Europă. Mândru de recunoașterea națională și europeană a Timișoarei. Felicitări tuturor celor care au dus visul până la capăt”. Irelevant că, la postarea triumfalistă, primarul Timișoarei a atașat, nu fotografii terne de la fața locului, ci randări de calculator, viu colorate și pline de viață. Totuși, trist e că edilul a ratat ocazia de a nominaliza echipa câștigătoare, de a puncta rolul decisiv al arhitecților de la OAR și, mai presus de orice, de a felicita juriul, care i-a ridicat schela la rang de artă, pentru corectitudine, vigilență și înțelepciune.

Schemă lucrativă

Acum, pentru oricine are curiozitatea necesară și un pic de timp la dispoziție, nu trebuie decât să intre pe site-ul afiliat Uniunii Arhitecților din România (uar-bna.ro) și, la secțiunea 12, acolo unde e vorba despre nominalizările și câștigătorul categoriei ”Efemer”, să citească, pe îndelete, numele membrilor juriului. Și să facă stop cadru pe numele timișorencei Oana Simionescu, de profesie arhitect! Mai exact, fost trezorier la OAR Timișoara, pe vremea când proiectul grădinilor suspendate din centrul Timișoarei era în plină validare, la capăt de drum fiind finanțarea de 350.000 euro, pusă la bătaie de Primăria Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul programului Capitală Europeană a Culturii – 2023! Iată cum stau firele nevăzute dintre jurata Oana Simionescu, care a votat lucrarea de inspirație babiloniană, plasată în centrul municipiului de pe Bega, și echipa de sticlă din jurul primarului Dominic Fritz.

Și toate drumurile duc la Centrul de Proiecte Timișoara, o invenție a noii administrații, menită să împartă zecile de milioane de euro, în contextul finanțărilor guvernamentale și europene pentru programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii. Asta a și făcut, până la urmă, entitatea publică, prin pixul arhitectei Alexandrei Maria Rigler, directoarea așezământului și membră a OAR. Că, încă de la început, mandatul tinerei speranțe, în fruntea banilor publici, a fost pus sub semnul întrebării, existând indicii temeinice de fraudare a concursului, publicate de voceatimisului.ro, n-a contat. În schimb, ce a prezentat relevanță a fost CV-ul: în echipa Anualei și mai apoi a Bienalei Timișorene de Arhitectură Beta, în Consiliului Teritorial de conducere al Ordinului Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș, în platforma de colaborare FOR, precum și în diverse ONG-uri – ÎN COMUNITATE, MOJAR, De-a Arhitectura, FABER etc.

Acum, atenție! Din date publice rezultă că Alexandra RIGLER deține o parte din firma FOR WORKSPACE SRL, care, pe lângă alți asociați, o are alături, cu o cotă de 18%, pe arhitecta Oana Alexandra Simionescu, jurata de la Bienala Națională de Arhitectură, cea care a retribuit cu premiul ”Efemer” controversatele grădini suspendate din centrul Timișoarei, de la făcut pe primarul Dominic Fritz să (tre)salte de bucurie. Mai departe, așa cum reiese din datele Oficiului Registrului Comerțului, Oana Simionescu mai este acționară și în SC For Arhitectura & Urbanism SRL, printre alții, alături de Dan Ștefan Bugariu, coordonatorul Coordonator MultipleXity și coordonator Upgrade My City. Tot Oana Simionescu apare acționar și în SC Proiect Faber SRL, alături de același Ștefan Bugariu, dar și de Valentin Mureșan (30%), consilierul personal pe probleme de IT al primarului Dominic Fritz cât și alături de Asociația Culturală Plai, aparținând soților Andreea și Norbert Tako.

Și așa cum rezultă din date fiscale, o bună parte din toată această încrengătură de firme și asociații au beneficiat din partea Centrului de Proiecte, coordonat de arhitecta Alexandra Riegler și tutelat de Primăria de sticlă a lui Dominic Fritz, de o sumă de aproximativ un million euro. Curat efemer, nu alta!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. ..foioooioi..!! Da” asta , O Simionescu , nu cumva o fi vreo iubita / gagica” de-a lu” nea” GAIVORONSCHI..!!???
    ..poate oare voceatimisului.RO sa facă o sesizare Camera de Conturi / Curtea de Conturi Timis , pentru speța cheltuire bani la OAR TIMIS..!!!?????????

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore