Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Praf în ochi! PUG-ul Timișoarei, regenerarea urbană din Piața Traian și concursul de proiecte pentru Piața Victoriei, povești de adormit copiii, validate de Ordinul Arhitecților Timiș

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!
Victorie, pe linie! Orașul de pe Bega duduie de prosperitate, bucurie și fericire. Mafioții, țiganii și interlopii au fost înfrânți datorită intransigenței noilor conducători ai urbei. Toate orașele României îl vor pe Dominic Fritz în fruntea administrațiilor locale. Marii investitori din lume dau năvală la Timișoara grație mediului economic favorabil! Minune – absorbția de fonduri europene, la nivel de municipiu, se apropie de pragul de 100%. În curând, numărul susținătorilor primarului Timișoarei va depăși populația Chinei. Până și prestația actorului John Malkovich, expoziția sculptorului Constantin Brâncuși, viitorul Campus Dual de pe Calea Buziașului, noua construcție a Liceului Waldorf și deschiderea cinematografelor, toate i se datorează războinicului Dominic Fritz, așa cum rezultă din orice fărâmă de comunicare publică a primarului!

Ca-n realitate lucrurile stau cu totul altfel sau că sunt la limita dintre adevăr și fabulație, e o altă  poveste. Ce e important de reținut, în același context magnetic și manipulativ, care seamănă tot mai mult a război electronic, e și selecția de oferte pentru city-managerul Timișoarei, exercițiu de imagine care s-a desfășurat în luna noiembrie 2020. Atunci când mai bine de 300 de CV-uri, unele din tot soiul de insule exotice, au dat buzna peste Dominic Fritz, în încercarea îndrăzneață de a pune umărul la un nou început pentru orașul de pe Bega. Și, din tot mapamondul, primarul l-a extras din urnă tocmai pe bucureșteanul Matei Creiveanu! La fel s-a petrecut și cu concursul… internațional de proiecte pentru reînvierea Pieței Victoriei din Timișoara când, prin grija Ordinului Arhitecților Timiș (OAR), Dominic Fritz a exaltat de fericire că, după emoții puternice, transformarea centrului orașului a încăput pe mâna unei firme locale. Un semn că, indiferent de soluția de concurs public, românii sunt de top și au noroc cu carul!

La fel s-a petrecut și cu proiectul grădinii verticale din Piața Victoriei, celebra schelă metalică pentru care, per total, Primăria Timișoara a ales să plătească circa 300.000 euro, prin OAR Timiș. Ca la final, pe ușa din dos, datorită controverselor din jurul proiectului, inițiatorii și susținătorii ideii să ridice construcția la nivel de artă și să o valideze, printr-un premiu… efemer, gest care i-a făcut pe arhitecții timișoreni să exclame – penibil, ne dăm premii între noi! Despre proiectul de regenerare urbană, menit să revitalieze zona Fabric, în special Piața Traian, nici n-are sens să mai discutăm. S-a demonstrat, negru pe alb, că desenele prezentate de Primăria Timișoara, pentru care administrația locală a plătit 1,5 milioane de lei, sunt copiate după un proiect al unei firme de arhitectură din nordul Europei, care a avut ca temă revigorarea unei piețe din orăşelul suedez Skövde.

Adevărul e că nici Planul Urbanistic General al Timișoarei (PUG) nu stă mai bine, chiar dacă a fost livrat după trei ani deși, încă de la înscăunarea noului arhitect șef al municipiului, Gabriel Almăjan, termenul care a fost anunțat public, așa cum rezultă din declarații publice de presă, a fost de un an de zile. Așa cum nu se întrevede curcubeul nici pentru mult lăudatul proiect care prevede schimbarea la față pentru Piața Victoriei din Timișoara. Ca de obicei, izbânda și extazul au răsunat doar din gura primarului Dominic Fritz. Un singur lucru a omis, însă, să spună! Că, de fapt, toate cele trei mari victorii urbanistice, PUG-ul, Piața Victoriei și Piața Traian, nu sunt nici măcar… remize. Cu atât mai mult cu cât toate cele trei proiecte, prezentate ca mari realizări, au fost contestate din toate pozițiile, atât pe căi legale, cât și prin proceduri administrative!

PUG-ul Timișoarei

Așa cum a anunțat și Dominic Fritz, dincolo de mici înțepături către vechea clasă politică, bucuria adoptării unui nou PUG al Timișoarei a fost enormă: ”După 20 de ani, Timișoara are, în sfârșit, Plan Urbanistic General (PUG) nou. Timișoara trăiește un nou început”. Și cam asta a fost tot! Niciun cuvânt despre faptul că ar fi încercat să păcălească consilierii locali, la votul din plen, pe repede înainte. Și nicio vorbă despre ideea că, încă din naștere, ”noul” PUG al Timișoarei este, de fapt, rămas cu 10 ani în urmă, încă de pe vremea cam de când datează consultările publice, așa cum bine au sesizat colegii de la Opinia Timișoarei. Mai mult, mult lăudatul PUG, despre care primarul Dominic Fritz a spus că încurcă visele mafiote ale unor dezvoltatori imobiliari liberali… nenominalizați, prevede case și imobile mititele cu apartamente în zone unde sunt deja demult construite blocuri cu peste 15 etaje!! Amatorism, în formă pură!

Acum, e foarte adevărat că noul PUG al Timișoarei, cu acordul explicit al PSD, a fost validat de către Consiliul Local. Contează mai puțin că PSD și USR nu stau în calea progresului și nici nu se pun de-a curmezișul în drumul dezvoltării urbanistice! De reținut e că toată joaca de-a PUG-ul a fost contestată pe două direcții, atât la nivel de Prefectură Timiș, cât și la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, în atenția ministrului Adrian Ioan Veștea: ”…subsemnații, în calitate de cetățeni ai municipiului Timișoara, având profesii de arhitecți și  ingineri, vă solicităm sprijinul în ceea ce privește promovarea unei documentații de urbanism PUG – Planul Urbanistic General al Municipiului Timișoara, care nu respectă prevederile legale în vigoare, fiind promovat cu încălcări grave a legislației în vigoare, a Codului Civil, a Constituției României cu accent pe dreptul de proprietate…”.

Pe scurt, se vorbește despre faptul că proiectul de hotărâre, publicat pe site-ul Primăriei Timișoara, induce în eroare, în primul rând, prin afirmația că este obligatoriu și imperios necesară avizarea de urgență a PUG-ului de către consilierii locali, deoarece ultimul termen de valabilitate este decembrie 2023, afirmație complet falsă, având în vedere că aprobarea PUG-urilor a fost prelungită, prin lege, până la finele anului 2026. Un alt aspect care atrage nulitatea documentației de urbanism, spun contestatarii, sunt avizele și acordurile ”expirate”, unele find vechi de peste 13 ani: ”Conform Legii 350/2001, Planul Urbanistic General se analizează în vederea actualizării, la cel mult zece ani. Documentațiile de amenajare a teritoriului și de urbanism, aprobate fără avizele prevăzute de reglementările în vigoare, sunt nule”. Și mai sunt o sumedenie de aspecte contradictorii, semnalate ca abatere de la legislație!

Piața Victoriei

În ce privește schimbarea la față a centrului Timișoarei, în urmă cu câteva zile, chiar pe data de 16 octombrie 2023, Dominic Fritz a anunțat: ”Avem câștigător la concursul internațional de soluții arhitecturale pentru Piața Victoriei. Juriul internațional a avut de ales din 30 de proiecte înscrise în concurs. Recunosc că am avut emoții: oare va reuși cineva să vină cu o soluție care păstrează amintirea, istoria și simbolismul pe care timișorenii le simt când se raportează la cel mai important loc din oraș, dar să traducă spațiul în secolul XXI. Soluția câștigătoare tratează această provocare cu enorm de multă grijă, dar și imaginație. Vom reconecta Catedrala Ortodoxă de restul Pieței…”.

Ce nu a mai spus primarul Timișoarei și nici nu a mai postat pe Facebook deși, conform documentelor, avea la cunoștință despre subiect, încă de pe data de 18 octombrie a.c., e că unul dintre participanții la competiția de soluții urbanistice pentru Piața Victoriei, organizată sub pulpana Ordinului Arhitecților Timișoara, a renegat rezultatul și s-a adresat cu o plângere către Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC). În primă fază, petiționarul s-a plâns că experții OAR, cei care s-au ocupat de organizarea concursului în numele Primăriei Timișoara, au reinventat limba română: ”…am fost descalificați pe motivul depășirii plafonului maxim pentru serviciile de proiectare și menționăm că informația privind aceste servicii se regăsește sub patru terminologii diferite, în tot atâtea tipuri de documente, care ne-au fost puse la dispoziție de către autoritatea contractantă, ducând la inducerea noastră în eroare”.

Mai mult, contestatarul susține că plafonul maxim estimat, chiar dacă are 4 forme de exprimare lingvistică, nu se regăsește clar menționat în toate documentele, lăsând loc de interpretări și la acest capitol: ”Având în vedere lipsa coerenței privind terminologia plafonului maxim, am luat în calcul suma de 7.712.484 RON fără TVA și, chiar și în aceste condiții, oferta financiară a firmei noastre, SC REC Immpuls SRL, nu este peste valoarea proiectului”. Acum, rămâne de văzut cum vor cădea zarurile CNSC în această speță, pe care Primăria Timișoara a sponsorizat-o cu circa 1,5 milioane de euro, pe mână cu OAR Timiș. De reținut e că, la final de dans, câștigătoare a fost desemnată și o firmă din Timișoara, SC Studio Arca SRL.

Că unul dintre angajații firmei este arh. Raul Chiricheș și, conform documentelor publice, este și reprezentantul edilului Dominic Fritz în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara, contează mai puțin! La fel de irelevant e că și soția domnului Raul Chiricheș, arh. Alexandra Trofin, face parte din OAR Timiș, în calitate de vicepreședinte. Da, exact din aceeași organizație profesională care a antamat, la cererea PMT, competiția de proiecte pentru Piața Victoriei din Timișoara! Nimic anormal. Pur și simplu doar transparență decizională, așa cum îi place și primarului Dominic Fritz.

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore