Jazz™ 2015, debut exploziv la cea de-a treia ediție FOTO

- Advertisement -

Spectacolul a fost deschis la ora 20:00 de Brum, trupa timișoreană cu un sound ce îmbină armonios electroexperimentallive, muzică electronică, drum and bass și postdnb, pe alocuri presărat cu funk sau disco. Spun că au jazzul „în atitudine și în spirit”, iar la JazzTM 2015 au cântat patru piese de pe noul album, ”Today”.

Energia din public s-a accentuat când au urcat pe scenă cei de la Aufgang, veniți pentru a doua oară în România. Spectatorii s-au lăsat purtați de ritmurile de jazz, improvizaţie, muzică electronică sau clasică. Artiștii au apreciat multiculturalitatea Timișoarei, pe care o consideră foarte aproape de ceea ce trăiesc în tările lor natale. „Nu ne place să fim etichetați. Eu am crescut 8 ani în Liban, după care m-am mutat, așa că sunt un mix de culturi. Ne plac clasicii, dar în același timp ne place și muzica electronică, hip hop-ul, avem și gusturi diferite. Totuși, am fost curioși și, de la muzica clasică am căutat și alte stiluri”, a spus Rami Khalifé, pianist și compozitor.

În aplauzele tuturor a fost primit Marcus Miller, capul de afiș al primei zile a festivalului. Compozitor, producător și instrumentist, câștigător a numeroase premii Grammy și artist UNESCO pentru pace, Miller a fost cel mai așteptat al serii. Iubitorii de jazz au fost extrem de încântați de spectacolul oferit de cunoscutul artist și de trupa sa, formată din Adam Agati, Alex Han, Brett Williams, Lee Hogans, Luis Cato si Mino Cinelu și au dansat alături de ei până târziu în noapte.

Marcus Miller a prezentat albumul Afrodeezia, despre care spune că e o combinație a muncii lui de artist UNESCO pentru pace cu muzică. „Am încercat să găsesc muzicieni din diverse locuri de-a lungul Rutei Sclaviei: unii sunt din Africa, unii, din America de Sud, de exemplu. Am ajuns să colaborăm cu niște muzicieni din foarte multe părți ale lumii: Brazilia, de asemenea Trinidad, Caraibe. Am mai colaborat și cu muzicieni din sudul SUA. Așadar, multe călătorii, multă coordonare la programele tuturor dar, în final, recompensa a fost extrem de mare. Proiectul s-a concentrat, în principal, pe celebrarea puterii oamenilor de a trece peste situații dificile. Acesta e scopul! E uimitor, cum au trecut oamenii peste acea perioadă dificilă din viața lor (sclavia). Și nu doar africanii, fiecare rasă, fiecare om a experimentat opresiunea. Trebuie să fii puternic să treci peste asta, așa că este un mesaj foarte universal. Cred că asta e meseria noastră, ca muzicieni și artiști, să cunoaștem dificultățile noastre și să celebrăm schimbarea”, a explicat artistul.

Accesul la JAZZ™ este gratuit, iar evenimentul are loc în Piața Victoriei din Timișoara. Întregul program al festivalului timișorean de jazz poate fi urmărit AICI.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

JazzTm ia startul peste câteva zile. Programul ediţiei INCENDIARE din 2017

Iubitorii muzicii Jazz vor avea parte de un weekend...

Jazz TM: artiștii care vor urca pe scenele amplasate in parcurile Timișoarei

Line-up-ul Jazz TM se completează pe măsură ce se...

Doi noi artiști anunțați pentru Jazz TM: Yaron Herman și Trilok Gurtu Band

Reprezentanții Primăriei Timișoara au anunțat două noi nume care...

Energie maximă în cea de-a doua zi a festivalului Jazz™ 2015

Seara a început pe muzica Anei-Cristina Leonte Quintet, un...

Jazz™ se apropie! Ce artiști vin, în premieră, la Festivalul de jazz de la Timișoara

Marcus Miller, compozitor, producător şi multi-instumentalist este o legendă...

Din aceeași categorie

Categorii Populare