N-am inteles niciodata de ce in Romania i se spune lapte de pasare. Poate ca e facut cu mult lapte si oua, dar sincer, nu vad legatura. Este un desert pe care il fac foarte rar, desi ne place foarte mult. reteta originala, frantuzasca se numeste : Oeufs a la Neige (oua in zapada) sau Iles Flottantes (insule plutitoaare), cu o mica diferenta intre cele doua si anume ca la Iles flottantes se mai adauga si caramel sau zahar caramelizat deasupra.
Pregatirea laptelui de pasare este foarte usoara si as putea spune, chiar rapida, daca se respecta anumiti pasi.
De asemenea, in reteta riginala, nu se adauga faina. In acest caz crema va trebui facuta pe baie de aburi, gest pe care eu n-am avut nici un chef sa-l fac.
Ingrediente:
1 litru de lapte
4 oua mari
o fiola esenta de vanilie
4 linguri de zahar
1 lingura rasa zahar vanilat
1 lingura rasa faina
o priza de sare (o priza mica :P)
Am sa numerotez pasii care trebuie urmati, ca sa nu existe dubii:
Pasul 1.
Ouale, trebuie sa fie la temperatura camerei, asa ca este bine sa le scoateti din frigider cu ceva timp inainte de a va apuca. Separati albusurile de galbenusuri cu mare grija. Asezati albusurile intr-un vas si le lasati de-oparte.
Pasul 2
Amestecati cu o lingura de lemn galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, esenta de vanilie si faina. Adaugati cateva linguri de lapte pentru a obtine o compozitie ca de clatite. O lasati de-oparte
Pasul 3.
Puneti laptele la fiert. pana laptele da in clocot, bateti albusurile cu foarte putina putina sare(jumatate de varf de cutit de sare), pana obtineti o spuma tare. Va recomand sa bateti spuma manual si nu cu mixerul. Va iesi mai pufoasa.
Pasul 4.
Cand laptele incepe sa fiarba, luati cu o lingura, gramajoare de spuma si le asezati in oala cu lapte. Se vor umfla putin. Lasatile 1 munut apoi intoarceti-le pe cealalta parte. Dupa un alt minut, le scoateti cu o spumiera, pe o farfurie intinsa. Continuati pana epuizati toata spuma.
Pasul 5
Verificati daca nu au ramas resturi de spuma in lapte. Turnati compozitia cu galbenusuri de oua in lapte, amestecand continuu cu un tel. Lasati sa fiarba pentru 3-4 minute, timp in care amestecati.
Pasul 6
Turnati crema fierbinte in boluri sau pahare si decorati cu spuma. Se poate servi calda, la temperatura camerei sau rece de la frigider.
A mea n-a mai apucat sa se raceasca.
Pofta buna!
sursa www.bucatarmaniac.ro