Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Liderul Marin Botez și alte 17 persoane din cadrul „Academiei Infractorilor Români”, trimiși în judecată

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Nu mai puțin de 18 persoane au fost trimise în judecată de către procurorii DIICOT – Structura Centrală, acum două zile, în 13 octombrie, pentru săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderare şi sprijinire a unui grup criminal organizat, instigare şi complicitate la tâlhărie calificată, instigare la furt calificat, favorizarea făptuitorului şi tăinuire. Toți aceștia fac parte din rețeaua criminală autointitulată „Academia Infractorilor Români” care a fost concepută în anul 2011 și a cărei lider a fost Marin Botez.

Din câte se pare, aceștia recrutau tineri, atât minori, cât și majori, din tot județul Neamț, fără posibilități financiare, unii din orfelinate, alții cu antecedente penale, dispuși să se alăture grupării și să comită jafuri armate în magazine de lux din vestul Europei, în folosul organizației. După ce erau recrutați, tinerii erau instruiți pentru comiterea de jafuri în plină zi, după metodele folosite de celebra grupare infracțională Pink Panters, apărută în spațiul fostei Iugoslavii.

Tactică bazată pe violență și amenințare

Prin tactica bazată pe violență și amenințare, pe șocul celor atacați, reușeau în câteva zeci de secunde să fure bijuterii, pietre prețioase și ceasuri scumpe în valoare de milioane de euro. În timp această grupare a ajuns să se perfecționeze, creându-se reguli interioare, fiecare membru fiind dator să accepte deciziile luate ca urmare a judecății efectuate în „Comisia Membrilor” – comisia fiind compusă din „comandatul suprem”, „avocatul” celui acuzat, „contabilul Academiei”, precum şi „ofiţer în rezervă, peste 50 ani”, „ofiţer care a executat peste 10 ani”, „ofiţer activ cu vechime de 5 ani”. Autorii jafurilor, în marea lor majoritate obstrucționau ancheta instituțiilor statului, aplicând regulile învățate în Academie și refuzând orice fel de colaborare atât cu organele judiciare străine, cât și cu cele române.

Marin Botez Adrian a fost urmărit general în perioadele 9 mai 2011 – 20 mai 2014 (3 ani) și 1 iulie 2014 – 16 ianuarie 2015 (6 luni jumate), când în urma unei erori a angajaţilor centrului de arest preventiv nr. 1 Bucureşti, acesta a fost eliberat în chiar ziua condamnării definitive la pedeapsa închisorii prin interpretarea eronată a minutei de şedinţă. De-a lungul perioadelor în care a fost urmărit general, Marin Botez beneficia de sprijinul membrilor grupării sale, care-i asigurau scăparea.

Chiar și după cea de-a doua prindere a sa în 16 ianuarie 2015, în Cluj Napoca, după încarcerare, acesta continua să coordoneze activitatea Academiei prin intermediul lui Florin Savu, Andreea Niță și Ilincăi Chirilă, persoane care-l vizitau în arest. În cursul urmăririi penale s-au descoperit 29 de infracţiuni, din care 27 infracţiuni de tâlhărie comise în Marea Britanie, Belgia, Italia, Franța, Germania, Austria, Danemarca și două infracțiuni de furt calificat comise în Andorra.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore