Război de uzură! Filaj medical și timorare la mantinelă, probe practice pentru ocuparea postului de manager al Spitalului Județean Timișoara

- Advertisement -
Acum că Sorin Șipoș a câștigat președinția USR Timișoara și, așa cum bate vântul, primarul Dominic Fritz se pregătește să defileze în alegerile județene, organizate la sfârșitul acestei săptămâni, e timpul să ne îndreptăm privirile spre concursul pentru funcția de manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara. Acolo unde, cu binecuvântarea și susținerea președintelui CJ Timiș, liberalul Alin Nica, actualul director al unității sanitare, mult prea tânărul și energicul Raul Pătrașcu, speră să rămână, în continuare, la butoanele celui mai mare spital din vestul României.

Și nu ar fi exclus să fie așa, atâta timp cât, indiferent cum o învârți, la prima vedere, astrele par să fie aliniate în favoarea junelui Pătrașcu, fost PLUS-ist și consilier pe probleme de sănătate în cabinetul premierului Dacian Cioloș. Ce-i drept, o scurtă perioadă căci, după ce tehnocrații s-au evaporat de la guvernare, exact așa cum au și apărut, fostul (pseudo)absolvent de Yale – e plin internetul de informații vizavi de studiile comparate ale tânărului – a trecut cu arme și bagaje la PNL. Semn că vârsta fragedă nu are nicio legătură cu traseismul politic!

Ulterior, la momentul potrivit, Raul Pătrașcu a făcut o mica haltă și prin biroul lui Nicolae Robu, fost primar al Timișoarei și președinte al PNL Timiș, ca să ia lumină și benedicție. Nu s-a prezentat singur la evaluarea politică, ci a fost adus de mânuță, așa cum confirmă și fostul edil al orașului de pe Bega, de către doi tovarăși liberali: Vlad Francisc Iman, om de afaceri, adânc implicat în comerțul cu aparatură medicală, și europarlamentarul Cristian Bușoi, personaj care nu mai necesită nicio prezentare.

Și, pe 27 noiembrie 2019, grație ministrului sănătății de la acea vreme, Victor Costache, și a echipei de susținători, Raul Pătrașcu a fost uns, chiar la absolvirea UMF Timișoara, șef peste cel mai mare spital din vestul Românei, fără să fi îndeplinit, niciodată, condițiile legale.

Din acel moment și până acum vreo lună, în pur stil românesc, mandatul de de manager al Spitalului Județean Timișoara i-a fost prelungit, pe baza de ordin de ministru, la fiecare șase luni de zile. Până pe 4 iunie a.c. când, în sfârșit, Ministerul Sănătății a anunțat scoaterea postului de director la concurs, nu înainte de a numi și un nou șef al Consiliului de Administrație, în persoana prof. dr. Bogdan Timar, șef Secție Clinică Dibet, Nutriție și Boli Metabolice și decan al UMF Timișoara.

Așa cum cere legea, președintele CA al SCJUT a trecut la organizarea concursului și, în conformitate cu prevederile Ordinului Ministrului Sănătății nr.1520/2016, a stabilit regulamentul de desfășurare și organizare a competiției ”pentru ocuparea funcției de manager, persoană fizică, la sediul Spitalului Clinic de Urgență „Pius Brînzeu” Timișoara, Bulevardul Liviu Rebreanu, nr. 156, în perioada 04.06.2021-18.07.2021”. Mai mult, a bătut în cuie comisia de examinare a candidaților, criteriile de participare și unica probă a concursului care, în funcție de solicitări, poate fi și cu public: prezentarea unui proiect de management sanitar!

Conflict de… participare

Treaba e cât se poate de clară și de simplă. Ultima zi de înscriere în competiție este 5 iulie, ora 15. Pot participa la concursul de manager al SCJUT toți cei care: cunosc limba română, scris și vorbit; sunt absolvenți ai unei instituții de învățământ superior medical, economic-financiar sau juridic; sunt absolvenți ai unor cursuri de perfecționare în management sau management sanitar, agreate de Ministerul Sănătății; au cel puțin 2 ani vechime în posturile prevăzute cu studii universitare de lungă durata, conform legii; nu au fost condamnate pentru săvârșirea unei infracțiuni comise cu intenție, cu excepția situației în care a intervenit reabilitarea; sunt apte din punct de vedere medical (fizic și neuropsihic) și nu au împlinit vârsta standard de pensionare, conform legii.

Bun, cei ”doi ani vechime în posturile prevăzute cu studii universitare de lungă durată”, îi vine ca o mănușă asist. drd. Raul Pătrașcu. Nici n-ar avea de unde mai mult! Și problema nu e neapărat asta și nici cursul de management sanitar, obligatoriu și acreditat, ci faptul că, de când se află la conducerea Spitalului Județean Timișoara, Raul Pătrașcu este într-o continuă stare de conflict de interese, așa cum prevede Legea 95/2006, privind reforma din sistemul sanitar, la articolul 178, alineatul 2, litera b: ”deținere de către soțul/soția, rudele managerului ori afinii, până la gradul IV inclusiv ai acestuia a funcției de membru în comitetul director, șef secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de manager”.

Mai mult, aceeași lege de căpătâi, care guvernează sistemul sanitar românesc, spune, la același articol, că ”incompatibilitățile și conflictul de interese sunt aplicabile atât persoanei fizice, cât și reprezentantului desemnat al persoanei juridice care exercită funcția de manager de spital”. Și că ”în cazul în care, la numirea în funcție, managerul se află în stare de incompatibilitate sau de conflict de interese, acesta este obligat să înlăture motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese, în termen de 30 de zile de la numirea în funcție. În caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept”. Sublinierea NU ne aparține, ci este prevăzută în Legea 95/2006, la articolul 2, alineatul 5!

Și asist. drd. Raul Pătrașcu, managerul interimar al Spitalului Județean Timișoara, încă de la numirea pe funcție, din data de 27 noiembrie 2019, se află într-o stare crasă de conflict de interese, mulându-se, perfect, pe toate aliniatele de incompatibilitate din Legea 95/2006, enumerate mai sus. Căci, așa cum știe toată lumea, Raul Pătrașcu este, pe de-o parte, din punct de vedere legal, fratele prof. dr. Jenel Marian Pătrașcu, șeful Secției Clinice Ortopedie 2 din cadrul SCJUT. Iar pe de alta, pe linie de sânge, nepotul profesorului universitar. O chestiune complexă de familie, în care chiar nu are nici sens și nici rost, ca să intrăm! Dar lucrurile stau, întocmai!

Marcaj strâns

Cert e că, și azi, cei doi Pătrașcu merg în paralel, la același loc de muncă: unul la biroul de manager, celălalt în cabinetul de șef de secție! Asta, fără să mai facem referire la un al treilea Pătrașcu, băiatul prof. dr. Jenel Pătrașcu, medic ortoped și el și care, prin pixul unchiului sau verișorului său, depinde din ce unghi privești situația, a fost numit coordonatorul centrului de vaccinare anticovid din SCJUT și pontat pe măsură! Oricum, chiar dacă din punct de vedere legal, a avut la dispoziție 30 de zile de la data numirii în funcția de manager, ca să înlăture orice incompatibilitate și conflict de interese, Raul Pătrașcu nu a făcut absolut nimic în această direcție, deși știa clar că riscă rezilierea de plin drept a contractului său de management!

E logic că, niciodată în viața asta, prof. dr. Jenel Pătrașcu, chirurg ortoped eminent și cu școala la zi, nu ar fi acceptat să facă pasul înapoi din funcția de șef de secție, în favoarea fratelui/nepotului său, numai ca acesta să-și vadă visul cu ochii și să fie manager de spital. Ce-i drept, prof. Pătrașcu a făcut un gest de genul acesta, în viață, dar în beneficiul fiului său, când acesta și-a început cariera universitară, în același departament de ortopedie din cadrul UMF Timișoara, condus, la vremea respectivă, de el însuși. Așa că, pentru a evita un conflict de interese tată-fiu, în cadrul aceluiași departament universitar, prof. dr. Jenel Pătrașcu a făcut pasul înapoi, în favoarea fiului său, găsind o soluție de avarie. Un gest firesc și de empatie! Doar că, în cealaltă situație de conflict de interese, recte manager – șef secție, niciunul nu a dat înapoi! Nici managerul și nici șeful de secție!

Din contra, Raul Pătrașcu a mers înainte și, azi, își dorește un nou mandat de manager, în fruntea Spitalului Județean Timișoara. Evident, tot alături de fratele/unchiul său, în postura de sef de secție clinică! De această dată, un mandat plin, pe bază de concurs. Și pentru asta e în stare, să facă orice. Orice joc! Altfel, nu se explică de ce, în plin exces de zel, i-ar fi trimis o fotografie, surprinsă clandestin, fostului manager al Spitalului Clinic Municipal, dr. Olimpia Oprea, mai mult ca sigur, unul dintre contracandidații săi pentru fotoliul de director al SCJUT. Doar unul dintre competitori, deoarece USR Timiș mai are pregătiți doi medici cu renume, în block-start, gata să intre în luptă dreaptă cu actualul manager liberal, chiar dacă partidele sunt partenere de guvernare.

Revenind la fotografia expediată de Raul Pătrașcu, direct în căsuța de mesaje a Olimpiei Oprea, ambii liberali, instantaneul îl surprinde pe medic, într-o benzinărie, la un tete-a-tete cu un alt celebru cadru sanitar, prof. dr. Florică Bîrsășteanu. Cât despre mesajele care au însoțit această fotografie, e mai bine să nici nu discutăm, chiar pe larg : acuzații de minciună față de colegii liberali, trădare pe linie de partid, că orașul e mic, că nu se primesc răspunsuri directe la întrebări, că Florică zice… și câte și mai câte. Toate astea, doar pentru că PNL e în toate și în orice concurs public și că, înainte de trimiterea fotografiei, pe surse, cum altfel, apăruse un material de presă, care evidenția faptul că dr. Olimpia Oprea ar candida, împotriva colegului său de partid, Raul Pătrașcu, la funcția de manager al Spitalului Județean Timișoara.

Ce n-au înțeles nici Raul Pătrașcu și nici Olimpia Oprea e că mesajul public, ”pe surse”, a fost conceput doar ca să mărească miza concursului. Ceva de genul: bate șaua, ca să priceapă iapa! Oricum, azi, mingea e în teren la USR Timiș și e de așteptat ca ”oamenii noi” să intre la rupere pentru funcția de manager al SCJUT. Nu de alta, numai ca să-i irite pe toți combinatorii din PNL și, cu atât mai mult, să scadă miza, ridicată de liberali și în mod artificial… pe surse!

E ca la licitație, ce mai!

1 COMENTARIU

  1. Un gretos iman ăla, a intoxicat spitalele cu combinatiile lui și incompetenți pusi sa-l deservească. Ar trebui sa se ducă dracului la câte dosare penale are și pe câți a țepuit. Scrieti de el de zici ca cine știe ce valoare o fi când e de fapt doar un infractor-sifon. Cam oricine l-a cunoscut știe ca e un papagal colorat, nimic mai mult, iar Raul Patrascu o marioneta nepregătită .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Imagini cutremurătoare: Hărțuire sexuală într-un autobuz din Timișoara

Un incident grav de hărțuire sexuală care a avut...

Prof. Univ. Dr. Mihai Ionac a plecat definitiv din Spitalul Județean Timișoara 

Azi, dis de dimineață, fostul șef al Secției Clinice...

NIS Petrol Timișoara și București, în percheziții DIICOT, pe motive de spionaj

Azi dimineața, puțin după ora 10, sub coordonarea unui...

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Timiș a încercat să se sinucidă cu pistolul din dotare

Un polițist din cadrul Inspectoratului de Poliție Timiș, în...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie