PLĂCINTĂ ŢĂRĂNEASCA CU VARZĂ
INGREDIENTE:
250 -300 ml apă
1 linguriţă sare
Câţiva stropi de oţet
Faină cât cuprinde (aproximativ 400-500 g)
Pentru uns 3 linguri untură
Pentru umplutură:
1 lingura ulei
1 varza mai mare murată
Piper
1 ceapă
1 ou
1 lingura pesmet
Pentru uns 1 gălbenuş
MOD DE PREPARARE:
Din ingredientele de mai sus se prepară un aluat elastic care se frământă bine şi apoi se lasa deoparte pentru 20-30 minute. Varza se căleşte bine cu ceapa si o lingura de ulei până se înmoaie şi se lăsă puţin la răcit apoi se adăugă oul şi lingura de pesmet şi se omogenizează. Aluatul se împarte în 9-10 părţi ca nişte bile care se intindsub forma unor clătite cu diametrul de 15-20 cm, se unge fiecare foaie în parte cu untura şi se aşează una peste alta sub forma uni turn, ultima foaie nu se mai unge, şi se lasa să se odihnească 10-20 minute. Apoi se întinde pe masa de lucru cu un sucitor începând din mijlocul foilor pentru a evita alunecarea.Se întinde o foaie de 50 cm, căreia îi tăiem marginile, iar în mijloc se pune varza aşezând-o uniform.Se împachetează plăcinta şi se aşează în tavă întorcând-o cu partea împachetată în jos. Bucăţile pe care le-am tăiat se aşează ca un grilaj pe suprafaţa plăcintei şi apoi o ungem cu gălbenuş.Se pune la cuptor la 190 grade şi se lasă până se rumeneşte (aprox.30 min).Se scoate din cuptor şi se lasă la răcit.Se poate servi aşa simplă sau cu smântână.
Poftă Bună!!!