Robu, despre hoții din tramvaie: Numai cineva cu mintea cine știe pe ce orbite nu a știut că se fură în tramvaie

- Advertisement -

Primarul Timișoarei se declară agasat de faptul că filmulețele în care sunt înfățișați hoții din tramvaie în acțiune au devenit virale pe rețelele de socializare. Curios este faptul că autoritățile locale invocă scuze, în loc să vină cu o soluție ce poate fi pusă în practică.

Timișorenii așteaptă de mult timp o soluție din partea autorităților locale sau a polițiștilor, fie ei locali sau naționali, la problema furturilor din tramvaie. În schimb, vineri, aceștia au primit un răspuns din partea primarului, care susține că nu poate lua măsuri din cauza legislației care protejează infractorii.

„Mare descoperire acum, văd că e mare vâlvă, se fură din tramvaie. Ce descoperire e asta oameni buni? Numai cineva cu mintea cine știe pe ce orbite nu a știut că se fură în tramvaie. Evident că se fură, vă rog să înțelegeți că lumea nu se termină odată cu orizontul cunoașterii dumneavoastră. Se mai întâmplă lucruri și dincolo de acest orizont. Există niște legi și vă sugerez să vă îndreptați înspre cei ce fac legile. Poliția nu poate decât să îi prindă pe acești hoți nemernici și să-i amendeze, că nu poate să facă nimic altceva. Își primesc amenda, pleacă, nu o plătesc, nu sunt executați silit și a doua zi sunt înapoi. Nu pot să dau eu dispoziții Poliției Locale să acționeze abuziv față de acești indivizi care ar merita un alt tratament. Eu nu pot să fiu abuziv, dacă legea nu îl prevede. Hoții sunt o mare belea, o mare pacoste pe orașul nostru, îi detest, să fie foarte limpede asta. Pun și Poliția pe ei!”, a declarat Nicolae Robu.

În condițiile în care primarul face parte din unul dintre cele două mari partide din țară, care au reprezentanți în Parlament, acolo unde sunt propuse, discutate, analizate și votate legile, este curios faptul că nu se iau măsuri. Și mai curios este faptul că polițiștii nu par a se întâlni cu hoții din tramvaie, deși au fost anunțate în mai multe rânduri patrule formate din polițiști locali și controlori RATT. În urma acestora, doar doi hoți au fost prinși în flagrant.

După ce, în conferința de presă de vineri, primarul a recunoscut că nu poate lua măsuri contra hoților, după câteva ore a revenit cu un comunicat pe Facebook, în care enumeră măsurile luate în acest caz. În principiu, nimic concret, cu excepția celor doi hoți prinși în flagrant, care, cel mai probabil, sunt din nou la muncă, furând din buzunarele timișorenilor.

„Fenomenul de furt din mijloacele de transport în comun este unul arhicunoscut și prezent în Timișoara și oriunde, dintotdeauna. Mirarea unora la văzul filmulețului care a ajuns să circule viral pe paginile de socializare –filmuleț excelent, de altfel- este, tocmai de aceea, de neînțeles (evident, dacă ne prefacem că uităm că suntem în prag de alegeri). Ce timișorean, bucureștean, clujean, arădean, orădean, craiovean, etc. nu știe că în tramvaie trebuie să-ți ai grijă de buzunare, poșete și borsete, că se fură?!
Ei, dacă convenim că fenomenul există, atunci haideți să-i vedem toate aspectele, cu gândul la cetățeanul nevinovat și nu la campania electorală.
1. Hoțiile, inclusiv cele din mijloacele de transport în comun, sunt în jurisdicția Poliției Naționale și nu în aceea a Poliției Locale.
2. Ca reprezentant al cetățenilor Timișoarei, am cerut Poliției Naționale să acționeze cu fermitate împotriva tuturor fenomenelor negative aflate în aria sa de prerogative, inclusiv împotriva furturilor din mijloacele de transport în comun.
3. Mai mult, am dat dispoziții Poliției Locale să se implice și ea și am creat echipe mixte de polițiști ai Poliției Române și polițiști locali, care au făcut numeroase razii pe mijloacele de transport în comun.
4. În plus, am creat Poliția Transportului Public, ca subunitate a Poliției Locale, care acționează zi de zi pe mijloacele de transport în comun.
5. Ce nu se știe este că hoții pot fi considerați ca atare numai și numai dacă sunt prinși în flagrant sau dacă sunt raportate furturile, cu toate datele definitorii și prin cercetări sunt identificați drept făptași.
6. Doar doi hoți au fost prinși în flagrant în 2016 și 63 de furturi au fost sesizate, față de 78 în perioada similară de anul trecut”, a scris primarul, pe Facebook.

Ce măsuri propune primarul Timișoarei în acest caz?

„Pentru îmbunătățirea radicală a situației, se impun două lucruri:
(i) montarea de camere video în număr suficient și de performanță corespunzătoare în toate mijloacele de transport în comun și monitorizarea a ceea ce ele <văd> dintr-un centru de supraveghere performant, lucru care s-a început în Timișoara și se extinde odată cu modernizarea tramvaielor și cumpărarea de noi tramvaie și autobuze, lucruri aflate în plină desfășurare
(ii) înăsprirea pedepselor prin modificări legislative, astfel încât hoții să ajungă cât mai ușor și pentru cât mai mult timp în pușcărie, unde să fie puși la muncă în folosul comunității”, a mai transmis primarul pe Facebook.

Cert este că vor fi montate camere video doar în tramvaiele noi, după cum a declarat primarul și că, deși problema este cunoscută de câțiva ani, până în prezent, niciun parlamentar de Timiș nu a propus o modificare a legislației care ar putea aduce soluții în acest caz.

În timp ce autoritățile ridică din umeri, timișorenii au luat problema în propriile mâini. Cristi Brâncovan a mers, vineri, în Piața 700, cu o portavoce și a avertizat călătorii RATT în legătură cu pericolul din mijloacele de transport în comun.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...

13 persoane reținute pentru furt de combustibil în Timișoara

Polițiștii din cadrul Secției 5 Urbane Timișoara au demarat...

Din aceeași categorie