Două chestiuni trebuie menționate din capul locului. Prima ar fi că tot circul cu descinderea consilierului local USR Ana Munteanu la Hotel Del Corso, însoțită de jandarmi, care au fost convocați și trimiși în misiunea de flagrant, chiar de către prefectul Zoltan Nemeth, a avut ca punct de pornire berăria din Piața 700. A doua chestiune e că, după mai bine de 9 ani de zile de interimate și împuterniciri la comandă, Primăria Timișoara pregătește concursul pentru funcția de director la Poliția Locală. Și fostul ofițer de rutieră, Dumitru Domășnean-Urechiatu, caută titularizarea pe post, chiar și cu lanterna.
Așadar, ne aducem aminte cu plăcere că fix cu câteva zile înainte de flagrantul eșuat de la Hotel Del Corso, unde clienții falși au fost useriști sub acoperire, care au și plecat fără să plătească consumația, societatea comercială pe care funcționează berăria din Piața 700, SC Del Corso Family SRL, făcuse o adresă către Direcția Clădiri, Terenuri și Dotări Diverse I Est, solicitând ”activarea clauzei de forță majoră”, recte diminuarea chiriei. Practic, vorbim despre perioada pandemiei, în care activitatea localurilor a fost suspendată. Mai puțin restaurantele din incinta hotelurilor care, pe baza de excepție, au putut funcționa pentru clienții casei.
În ce privește a doua chestiune, trebuie readuse în discuție și declarațiile primarului Dominic Fritz care, atât în timpul campaniei electorale cât și după instalarea în biroul principal de pe C.D. Loga nr. 1, a blamat ”interimatul de o viață” al lui Dorel Cojan, în funcția de director al Poliției Locale Timișoara. Ba mai mult, useristul a lăsat să se înțeleagă că lipsa concursului reprezintă o metodă obscură de șantaj asupra funcționarului care, astfel, se simte obligat să percuteze la ordine externe, ca să-și mențină privilegiile.
O viziune corectă, până la un punct! Căci, de cum a ajuns la butoane, pe 3 noiembrie 2020, Fritz a făcut rocada în cadrul Poliției Locale: l-a trimis pe Dorel Cojan pe poziția secundă și l-a scos în față pe Dumitru Domășnean-Urechiatu, ambii foști ofițeri ai IPJ Timiș, în cadrul Poliției Rutiere. Evident, anunțând că vor urma și concursurile pe post. Și ultimul anunț de acest gen a fost făcut de Primăria Timișoara pe data de 16 iunie a.c. când instituția a trâmbițat că ”în următoarele săptămâni” va organiza competiția pentru funcția de șef al Poliției Locale, la comanda căreia se află, în regim de împuternicit/delegat, Dumitru Domășnean-Urechiatu, de mai bine de 8 luni de zile.
Calea fericirii
Și, între timp, până la organizarea concursului, Poliția Locală a muncit de zor! Nu a stat, ci a vegheat la bunul mers al societății și la aplicarea Legii 61/1991, privind liniștea și ordinea publică. Mai exact, așa cum spun cei de la Poliția Locală, într-un comunicat de presă, datat pe 11 august a.c., angajații instituției au împărțit amenzi la legea care sancționează „organizarea de petreceri cu caracter privat și utilizarea la intensitate mare a aparaturii muzicale, de natură să tulbure liniștea locuitorilor ori producerea de zgomote, larma sau folosirea oricărui aparat, instrument la intensitate mare în localuri aflate in imediata vecinătate a imobilelor de locuit”. Și s-a dovedit că cei mai mari ””scandalagii” sunt agenții comerciali din Piața Unirii, pe bd. Corneliu Coposu, zona Stadion, canalul Bega, zona Muzeul Satului, Parcul Rozelor.
În acest context, așa cum au punctat polițiștii locali, de la 1 iunie și până-n prezent, au fost aplicate 27 de amenzi, în cuantum de 40.000 lei. Toate pentru depășirea nivelului de zgomot sau, altfel spus, ”pentru încălcarea gravă a normelor de conviețuire socială”. Și, ca nuca-n perete, deși vorbește despre cel puțin 27 de societăți comerciale, sancționate pentru depășirea decibelilor, în zone cunoscute pentru viața de noapte, Poliția Locală Timișoara, condusă de Dumitru Domășnean, dă un singur exemplu: SC Del Corso Family SRL, cu punct de lucru în Piața 700.
Și nu numai că Poliția Locală pune la ”gazeta de perete” berăria din Piața 700 din Timișoara, care a fost punctul de plecare al mega scandalului userist, în care a fost implicată Ana Munteanu, și care a adus grave prejudicii de imagine ”oamenilor noi”, ci mai și plusează, afirmând că ”…urmare a sancțiunilor repetate aplicate de polițiștii locali s-a demarat procedura legală de propunere a suspendării activității SC Del Corso Family SRL, de către compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Timișoara”. Da, ați citit bine! Poliția Locală Timișoara vrea lacătul pe ușa berăriei din Piața 700, pe 30 de zile, pe motiv că locația a depășit decibelii și a încălcat, grav și în repetate rânduri, normele de conviețuire socială.
Doar că documentele demonstrează contrariul! În primul rând, ”în mod repetat”, înseamnă… două amenzi: una în 20 mai 2021 (seria AX – 0486092) și cealaltă în 10 august 2021 (AX – 0487615). Lucru confirmat și de reprezentantul Poliției Locale Timișoara, Nicoleta Tirlui! Alte amenzi nu au fost date către SC Del Corso Family SRL. Absolut niciuna în plus! Cert e că ambele sancțiuni de câte 500 RON au fost aplicate pentru depășirea nivelului de zgomot. Doar că doamna Tirlui nu a putut să confirme dacă măsurătorile au fost făcute cu vreun aparat omologat de către Institutul de Metrologie. Ba din contră, a spus: ”Nu știu dacă s-au efectuat măsurători cu sonometru ori s-au constatat cu propriile simțuri. Adică, se poate și cu urechea. Nu este necesar să mai măsurăm…”.
Mai mult, Poliția Locală Timișoara susține că, în speța berăriei din Piața 700, gestionată de SC Del Corso Family SRL, în baza unui contract de închiriere cu Primăria Timișoara, au existat mai multe sesizări de la vecini, care au reclamat nivelul de zgomot. Dar nu știe câte! Așa că “…de aceea am și sporit patrulările în zonă. Nu, evident, cei de la Del Corso nu sunt singurii din Timișoara care au depășit nivelul de zgomot. Nu am vrut să dăm numele societăților, de aceea am dat, oarecum, doar locația. Am exemplificat Del Corso pentru că e singura societate care are două sancțiuni și legea ne permite să cerem suspendarea activității pentru 30 de zile. La restul de 26 nu există o a doua sancțiune”.
Paso doble
E limpede ca lumina zilei că șeful Poliției Locale Timișoara, Dumitru Domășnean-Urechiatu, s-a bazat pe… urechea muzicală și pe propriile simțuri fine ale subordonaților, când a contrasemnat cererea de suspendarea a activității pentru berăria din Piața 700, coordonată de SC Del Corso Family SRL. De data aceasta pentru 30 de zile! Așa că, acum, Primăria Timișoara n-are decât să constate dacă, într-adevăr, sunt întrunite elementele constitutive ale încălcărilor ”grave și în repetate rânduri ale normelor de conviețuire socială”, în speța supusă atenției și servită pe tavă de către instituția din subordinea sa.
Cert e că, data viitoare, dacă acum municipalitatea va consta că berăria a depășit decibelii calculați, se pare, pe baza ”simțurilor interne” ale organului constatator, data viitoare, la următoarea abatere, SC Del Corso Family SRL, va pune lacătul pe ușă pentru că nu va mai avea drept să desfășoare activități comerciale. Și va elibera și spațiul care aparține Primăriei Timișoara! Oricum, Dan Dinu, reprezentantul societății, consideră că ”nimic nu este întâmplător” și că, indiferent de decizia Primăriei Timișoara, va contesta ultimul proces-verbal al Poliției Locale, considerându-l un abuz și o răzbunare.
Interesant de specificat că, în timp ce polițiștii locali fac estimări de decibeli după ureche, așa cum rezultă atât din documente ale Primăriei Timișoara, cât și din cele ale Agenției de Mediu, harta zgomotului din orașul de pe malurile Begăi nu arată deloc bine. Pe timp de zi, cele mai mici valori fiind calculate la 45 decibeli, iar cele mai mari peste 75 decibeli, în funcție de zone, trafic etc. Asta în condițiile în care efectele pe care le are zgomotul asupra sănătății umane sunt: peste 45 dB – perturbarea somnului, peste 55 dB – perturbarea comunicării și peste 65 dB – risc asupra sănătății.
[…] Șeful Poliției Locale Timișoara s-a bazat pe urechea muzicala a subordonaților… […]
Orinul Ministrului 119/2014
Art.16
(2) Pentru locuinţe, nivelul de presiune acustică continuu echivalent ponderat A (LAeqT), măsurat în timpul
zilei, în interiorul camerei cu ferestrele închise, nu trebuie să depăşească 35 dB (A) şi, respectiv, curba de
zgomot Cz 30. În timpul nopţii (orele 23,00 – 7,00), nivelul de zgomot LAeqT nu trebuie să depăşească 30 dB
şi, respectiv, curba Cz 25.
– 35 db este exact cum ar vorbi 2 persoane normal ori daca ati avut muzica sigur ati depasit
Vlad Marcu e buna berea la Piata 700 ? E buna ca e moca nu ? Daca vroiai sa faci un reportaj echidistant trebuia sa-i intrebi si pe locuitorii din zona care sunt nevoiti sa asculte fara sa vrea muzica de la berarie.
Nu este în ordine să prezentați denaturat realitatea. Legea 61/1991 rep. stipulează în art. 26) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora. Nu este vorba de vreun decibel. Mai țineți și cu cetățenii care își văd tulburată liniștea prin bubuirea la maxim a bașilor din boxe.
Dacă nu se precizează niște nivele de zgomot ești la mana agentului constatator, care poate spune ca și vorbitul în șoaptă e gălăgie! Dar altceva frapează :neamțul repede a trecut pe balcanisme tip răzbunare!
Sincer, personal cred ca e mai mult slugărnicie decât răzbunare.
Intreb doar daca in tara asta la conducerea unor institutii ale statului pot fi doar fosti politisti sau alti fosti din alte compartimente care ocupa acele functii dupa pensionare cumulind pensia speciala cu salariul .
Oare nu mai sint alti oameni cu nivelul de studii necesar care sa participe la aceste concursuri si sa ocupe,posturile respective?