Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Timişoara şi „Perspectivele APDRP şi APIA privind actualul şi viitorul ciclu de finanţare”

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

Nicolae Popa, directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit precum şi Dorel Gheorghe Benu, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură vor prezenta programele de finanţare, mijloacele şi condiţiile de accesare ale fondurilor. Din partea beneficiarilor se aşteaptă prezenţa primarilor din judeţul Timiş, promotori locali, reprezentanţi ai băncilor, USAMVB, ADETIM, CCIAT şi ADR Vest.
Conferinţa îşi propune prezentarea oportunităţilor de finanţare a proiectelor mediului public şi privat pentru ciclul de finanţare 2014 – 2020. Marian Vasile ne-a făcut următoarea declarative înainte de începerea lucrărilor:
“Sunt bucuros că am reuşit să organizez în sfârşit această conferinţă, pe care o doream încă din luna decembrie. Factorul timp este foarte important pentru demersurile noastre comune în a ne pregăti, a implementa şi a absorbi banii europeni şi din bugetul statului care vor fi puşi la dispoziţia celor care îşi doresc să dezvolte arealul rural, dar şi urban relevant, fie ei beneficiari publici sau privaţi şi fie dacă vorbim de infrastructură, servicii sau agricultură. Un astfel de eveniment, cu participare APDRP şi APIA la cel mai înalt nivel şi cu atâţia actori importanţi la nivel regional, cu siguranţă că va produce efecte. Alţi paşi concreţi vor urma, aşa cum şi clusterul de agricultură, pe care l-am iniţiat în 2013, s-a concretizat săptămâna trecută “.

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=rgOSAiQuboc&feature=youtu.be]

[responsive_youtube https://www.youtube.com/watch?v=hmOcl-Vkk40&feature=youtu.be]

Vom reveni cu amănunte de la eveniment la fiecare 30 de minute.

Nicolae Robu- Primarul Municipiului Timișoara

Municipiul Timișoara nu se v-a înfrupta foarte mult din banii din proiectele prezentate azi. Am pierdut mult din faptul că până acum nu s-au valorificat oportunitățile pe care le-am avut. Eu pot să vă spun că în ceea ce mă privește ca primar al municipiului, am declanșat efectiv într-un an și jumătate de mandat, 21 de proiecte cu finanțare europeană și am continuat 3 proiecte de la administrația veche. val totala-671 milioane lei din care am cheltuit efectiv ca urma lucrărilor am cheltuit 332 milioane de lei. Am adus În Timișoara prin absorbție efectiva 60 milioane de euro. Pe acest front trebuie să mergem în continuare ca să rezolvăm multele probleme pe care le avem.

Titu Bojin-Președintele CJT

Vreau să mulțumesc în mod deosebit domnilor invitați din afara județului, domnilor parlamentari prezenți aici, domnului senator Iovescu, domnului deputat Adi Diaconu. Vedem că au venit membrii din aproape toate partidele, deci nu este o întâlnire Uselistă, ci o întâlnire a întregului spectru politic, să mulțumesc directorilor de bănci, de instituții care sunt prezenți. Apreciez în mod deosebit prezența tuturor primăriilor. Am primit aprobarea pentru spitalul județean pt unitatea de primire ugennte, nu am apucat sa zic nimanui, nici domnului primar, nici domnului prefect, in jur de 12-14 milioane. La primari le spun că s-au aprobat 17 cămine culturale. Țin să spun cu această ocazie că declarațiile de ieri a lui Alin Popovici m-au deranjat mai ales că sunt minciuni. Centrul Intermodal se va construi la Remetea pentru că e cea mai bună locație fiind foarte aproape de Timșoara. Spre deosebire de ce zice Popoviciu, Centrul se va construi.

Adrian Diaconu-Președinte PP-DD

Am ținut dinadins să vin aici. Vreau să sper că după ce intrăm în date tehnice, cei din sala să plece mai luminați și să reușim și prin intermediul dânșilor să părăsim ultimul loc pe care îl ocupa România la absorbirea de fonduri UE. Există un risc, dacă vor reuși să atragă bani pentru comunele lor, primarii vor deveni independenti si vor fi aleși tocmai pentru că au facut un bine comunității.

Nicolae Popa-Președinte APDRP

Sincer vă spun că am rămas plăcut impresionat că sunteți într-un numar atât de mare. Am venit cu greutate după trei amânări. Banatul rămâne, indiferent ce zice Bucureștiul, tot „fruntea” și trebuie să respectăm acest deziderat. APDRP și APIA suntem 2 agenții performante la ceea ce înseamnă absorbția de fonduri europene, avem o absorbție de 70%, contractări 92%, si planuim sa avem 100%. Noi și APIA nu am avut blocaje de fonduri, suntem singurele agenții care nu au pierdut bani, nu am dat niciun ban înapoi la UE. În perioada 2007-2013 ați avut nemulțumiri, dezamăgiri, reproșuri, unele ni le asumăm, ați avut dreptate. În domeniul agriculturii depinde foarte mult cum vom cheltui sumele din perioada 2014-2020. Sunt fondurile de bază a modernizării agriculturii. În momentul de față UE a alocat 8 miliarde de euro în perioada 2014-2020, ceva mai puțin ca în programul trecut. Am avut în vedere că acești bani trebuie să fie atent directionați, din 24 de măsuri pe care le-am avut în program în trecut am redus la 12 măsuri ca să fie folosiți eficent banii puși la dispoziție de UE. Din cele 12 măsuri voi începe cu măsura de dezvoltare a infrastructurii rurale. Pentru această măsură sunt mai puțini bani alocați, anii trecuți 1,7 miliarde de euro, de data asta doar 1 miliard. La implementarea acestei măsuri, 3-2-2, va interveni și Ministerul Dezvoltării Regionale, partea de conformitate, evaluare, se vor rezolva și efectua de către aceștia. O altă chestie:Măsura 1-1-2 nu cred că se va depune anul acesta, poate doar prin octombrie dar nu e sigur. Cu programul 2014-2020 suntem în grafic. Aș putea spune că la sfârșitul lunii februarie, poate în prima decadă a lunii martie se va depune programul de dezvoltare regională 2014-2020 la UE. La sfârșitul lunii mai vom primi răspunsul și rezultatele. La Uniunea Europeană nu există întarziere. Mai am o veste, pentru tinerii care vor să devină agricultori, îi vom finanța cu aproximativ 60.000 de euro. O altă veste este că G.A.L-urile nu vor deveni politice, vor fi finanțate cu 370 de milioane de euro.  Vor reprezenta în următoarea perioadă entități foarte importante. În câțiva ani de zile, aceste G.A.L-uri vor deveni microagenții care vor face partea de contractare, deci și ei trebuie să se pregatească. În viitoarea gândire descrentralizată, aceste G.A.L-luri vor fi foarte importante. Uniunea Europeană ne obligă sa înființăm G.A.L-luri acolo unde nu sunt.

- Advertisement -
Vocea Timisului
Vocea Timisului
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore