Ieri, concursul pentru funcția de arhitect-șef al comunei Giroc a fost anulat pe motiv că unicul candidat înscris în cursă, Sebastian Smolean, nu a îndeplinit criteriul obligatoriu pentru a ocupa o funcție publică de conducere: minimum 5 ani vechime în specialitatea studiilor! Decizie absolut corectă! Așa că, cel puțin până la organizarea unei noi competiții pentru conducerea Biroului de Urbanism sau a unui transfer surpriză din periurban, pe rețeta de post-pe post, dacă tot nu o dă pe mâna inspectorilor de la Agenția Națională de Integritate, e de așteptat ca Primăria Giroc să continue dansul, în regim de interimat, până la noi dispoziții și ordine, tot cu arhitecta Cristina Babescu.
Deși, ca orice urbanist care se respectă și care lucrează într-o poziție publică, și Cristina Babescu, la fel ca și fostul său șef Florin Roman, a avut tot soiul de interese imobiliare pe care și le-a concretizat și împlinit prin trei entități comerciale care, direct sau indirect, sunt conectate direct la CNP-ul său: SC Vest Arhitect SRL, SC C.B. Urban Project SRL și SC Pas cu Pas Proiect SRL.
Și tot ce a proiectat pe raza comunei Giroc, chiar în mansarda imobilului situat fix vizavi de Primăria Giroc, a validat peste drum de sediul social al firmei, din postura de arhitect al administrației locale. Ceea ce în ochii legii și a celor de la ANI se numește conflict de interese și incompatibilitate cât Casa Poporului!
Sincer, nu s-a așteptat nimeni ca administrația locală de la marginea Timișoarei, în frunte cu (vice)primarul Dan Vîrtosu și secretara Carmina Mateia, ”…după un material de presă”, să se autosesizeze și să o îndepărteze din funcția publică de conducere pe arhitecta-șefă Cristina Babescu.
Și nici să ceară celor de la ANI să o verifice, dacă nu în detaliu, măcar pe fond! Deși, așa cum rezultă din documente, clare ca lumina zilei, entitățile comerciale ale familiei Babescu au depus, de-a lungul anilor, la registratura Primăriei Giroc, fix 278 de proiecte imobiliare. Care, evident, au trecut prin mânuțele silitoare și harnice ale arhitectei Cristina Babescu, din postura de angajată a administrației locale.
Adevărul e că noua stea a urbanismului de la marginea Timișoarei, nu doar că verifica și valida sutele de proiecte depuse de cele trei societăți familiale, cum altfel, decât din punct de vedere al respectării legii. Mai mult, le și semna, aprobându-și munca familială din privat… în biroul de la stat! NU e doar un exemplu, nici două, ci sunt zeci!
Sau, când întocmea documentațiile tehnice, gen autorizații de construire sau certificate de urbanism, toate în beneficiul societăților familiale, ca să nu bată prea tare la ochi, pe formatul de hârtie, la rubrica ”întocmit”, trecea inițialele colegilor de birou, recte Florin Roman sau Alina Golban. Deși arhivele electronice ale Primăriei Giroc arată, negru pe alb, că lucrările publice au trecut prin furcile caudine ale Cristinei Babescu!
Și aici, sunt zeci de astfel de situații! Acum, nici nu mai contează că în declarațiile de interese, care se regăsesc pe pagina electronică a Primăriei Giroc, șefa Biroului de Urbanism nu menționează decât una dintre aceste societăți comerciale, care gravitează în portofoliul său familial, recte SC CB Urban Project SRL. Despre celelalte două, SC Vest Arhitect SRL și SC Pas cu Pas SRL, nu suflă nicio vorbă! Probabil a considerat că nu merită efortul, chiar dacă, în perioada anilor 2015-2017, SC CB Urban Project SRL a înregistrat la Primăria Giroc fix 48 de proiecte iar, de cealaltă parte, SC Pas cu Pas Proiect SRL a pus pe masa administrației locale un număr de 230 de proiecte, în perioada 2016-2022. Ca la carte!
Joc de glezne
Absolut halucinant e că din totalul de 278 de proiecte, depuse la Primăria Giroc spre aprobare de către cele două entități comerciale, un număr de fix 223 de lucrări urbanistice au fost întocmite și validate direct de arhitecta Cristina Babescu, în calitatea sa de angajat al administrației locale. Evident, fără obiecțiuni! Documentația pentru diferența de 55 de proiecte, așa cum rezultă din probe certe, a fost întocmită de alți doi arhitecți, ambii angajați ai Primăriei Giroc și colegi de birou al Cristinei Babescu, recte Alina Golban și Florin Roman.
Și, acum, pentru că administrația locală, în cazul arhitectei-șefe, fuge de ANI ca necuratul de tămâie, pe motiv că ”…un material de presă nu e suficient” pentru a sesiza autoritățile statului, deși toate datele problemei sunt sub nasul unității administrativ-teritoriale de ani de zile, azi, intrăm în concret. Nu cu 223 de exemple de conflict de interese și incompatibilitate crasă, ci doar cu câteva, absolut aleatorii.
Așa că, dacă vreun cooperatist se simte omis din schema de lucru a societăților comerciale, care se învârt în patrimoniul familial al arhitectei Cristina Babescu, încă de pe acum, este rugat să mai aibă puțină răbdare. Până atunci, decidenții Primăriei Giroc sunt rugați să ia pixurile în mână și să noteze următoarele exemple, numai bune de pus pe hârtie pentru Agenția Națională de Integritate!
Începem cu Certificatul de Urbanism nr. 225 din data de 11 martie 2020, emis de către Primăria Giroc, direct pe numele lui Ion Florin Fedor, în calitate de persoană fizică autorizată și, în pereche, cu Autorizația de Construire nr. 314 din 27 iulie 2020. Proiectul, așa cum rezultă din documentele publice, este elaborat de SC Pas cu Pas Proiect SRL, societate care îi are ca acționari pe mama și fratele arhitectei-șef Cristina Babescu.
Din sistemul electronic al Primăriei Giroc rezultă, fără niciun dubiu, că lucrarea a fost repartizată… aleatoriu la ”inspector” Cristina Babescu. Conform AC și CU, ambele emise pe numele lui Florin Fedor, pe baza proiectelor elaborate de SC Pas cu Pas Proiect SRL, documentele sunt semnate de însăși Cristina Babescu care, evident, a avut interes personal și patrimonial, așa cum spune legea!
Bun, adevărul e că, așa cum rezultă și din date fiscale, nu numai din documentele Primăriei Giroc, relația economică dintre arhitecta Cristina Babescu și frații Florin și Cristian Fedor este una extrem de strânsă, atât pe persoane fizice cât și pe entitățile comerciale pe care le controlează cei doi oameni de afaceri: SC Cooglio-XGC SRL (întâmplător, XGC este și combinația de litere de la numerele de înmatriculare ale autoturismului condus de arhitecta-șefă Babescu), SC Fedor Residence SRL, SC Sky City Residence SRL etc.
Și toate documentele publice, care au plecat din Primăria Giroc, pe CNP-urile și CUI-urile de mai sus, cu o haltă la SC Pas cu Pas Proiect SRL, au aterizat pe masa de lucru a ”inspectoarei” Cristina Babescu și, la fel, au fost semnate de către aceasta, cu bară, în locul arhitectului-șef Florin Roman.
Nici Certificatul de Urbanism nr. 489 din data de 17 mai 2018, emis de către Primăria Giroc, pe numele doamnei Doina Rodica Babescu (mama arhitectei), în scopul de ”alipire 3 parcele în vederea dezmembrării ulterioare în 2 parcele”, nu e mai roz. Așa cum rezultă din arhiva electronică a administrației, documentul a fost prelucrat și ”rezolvat favorabil” de inspector Cristina Babescu, în aceeași data la ora 11.53.
După care, pe 23 mai 2018, la ora 8.37, a fost marcat ca fiind ”expediat” către beneficiar. Oricum, chiar dacă în ochii legii contează mai puțin, documentul a fost semnat de arhitectul Florin Roman. Exact la fel ca și Certificatul de Urbanism nr. 567 din 7 iunie 2018, emis tot pe numele Rodicăi Doina Babescu, de această data pentru un imobil P+1E și împrejmuire: ”rezolvat favorabil”… de fiică, la ora 10.18!
Cu două mâini
Acum, urmează povestea Certificatului de Urbanism nr. 566 din 7 iunie 2018, emis de către Primăria Giroc, tot pe numele de Doina Babescu. Și aici se întâmplă o chestiune abracadabrantă. Absolut uluitoare! Dacă sistemul electronic al administrației locale, singurul nealterat până-n acest moment când vine vorba despre urbanism, arată că lucrarea a fost întocmită și… rezolvată favorabil de către arhitecta-șefă Cristina Babescu, exact la ora 10.18, formatul pe hârtie al documentului a suferit modificări interesante, în sensul că, la editare, a apărut ca inspector și redactor ”FOR” – Florin Octavian Roman. S-a prins toată lumea, da?!
Bine, nu e prima schemă practică, lucrativă și conspirativă de acest gen la care a recurs vreodată arhitecta Cristina Babescu, doar ca să-și acopere interesele imobiliare sau incompatibilitățile. De departe, cea mai mișto lucrare urbanistică a noului arhitect-șef al Primăriei Giroc, care a trecut prin SC Pas cu Pas Proiect SRL și a fost rezolvată favorabil (ora 14.30), rezultă din Autorizația de Construire nr. 92 din 14 martie 2018, emisă în favoarea lui Ionel Marian Bosa, în calitate de unic titular și viitor proprietar al unui ansamblu de locuințe unifamiliale P+M, format din de 23 de imobile.
Doar în format electronic, A.C. îl are ca unic titular pe Ionel Bosa, că în varianta pe hârtie, pe lângă ilustrul anonim, mai apare și… Doina Rodica Babescu. La fel și pe Certificatul de Urbanism nr. 1004 din 30 octombrie 2017 și pe cel cu nr. 1 din data de 3 ianuarie 2018, ultimul document fiind semnat de însăși… Cristina Babescu! Dar nici asta, evident, în ochii actualei administrații locale, la fel ca toate exemplele aleatorii de mai sus, nu reprezintă niciun soi de incompatibilitate sau conflict de interese.
Așa cum, probabil, nu ar fi nicio problemă legală, dacă am înșira aici și celelalte peste 200 de exemple care, fie vorba între noi, zac sub ochii Primăriei Giroc. Doar zac! În rest, fiecare cu ”puleții” lui, vorba Cristinei Babescu, arhitectă-șefă a Primăriei Giroc, instituție condusă încă de (vice)primarul Dan Vîrtosu…
Ma, da-i buna de …. asta, tre’ sa recunoasteti!
Buna ziua,
Bloc in Chișoda construit in 2008 nu se găsesc documentele(proiect,plan de predare etc)la primăria din Giroc.
Probabil domnul fost arhitect a plecat cu tot cu documentele.
Cum putem sa intram in posesia lor?!se pot regăsi și la o instituție mai înaltă că rang decât primăria Giroc?!
In mod normal, ar trebui sa existe câte ceva și la ISC Timiș. Succes
Putregai mai mare decât la Giroc nu cred că există. Mă înclin că spuneți lucrurilor pe nume dar cred că pe cei din primărie nu cred că -i afectează prea mult. S-au schimbat doar „dezvoltatorul’. Nu mai e Puiu, e Florin la platane. Că , sclavul de primar e degeaba.
..pai , prin întâmplare , mai este un șmecher 215 , evident de la faimoasa instituție OCPI TIMIS care a avut o sesizare la ANI -relație TATA – FIICA..
…fiind șmecher 215 nu a pățit nimic, doar ca firma s-a închis, nu înainte de a bifa cca 90% din avize OCPI pt PARCURI FOTOVOLTAICE
..sigur , da a aveți curaj, puteți sa va formulați o sesizare care ANI , in cazul DIVEI GIROCANE urmând sa adresați si niște RUGĂCIUNI CĂTRE DIVINITATE pt ca ANI sa-si facă treaba , de data asta (dacă nu mai sunt conexiuni de tip 215) ori alte conexiuni
Nu e vorba despre curaj, ca oricum asta intenționam sa facem. Normal ar fi sa facă PCG, acum, ca are totul pe masa. Așa ca putina presiune pentru aplicarea legii, nu strica, dacă tot își iau salariile.
Partea buna e ca, între timp, instituțiile s-au sesizat și au primit pe masa de lucru toate datele problemei. Deci, nu mai e nevoie de nicio rugăciune, atâta timp cât drumul e scurtcircuitat. Sănătate.