Secolul XXI – tehnologie, grabă, în zilele noastre totul este în continuă dezvoltare și evoluție. Căutăm din ce în ce mai multe metode pentru a ne “fluidiza” cursul vieții, vrem să ajungem cât mai repede la destinație, să aflăm cât mai repede o informație, să comunicăm cât mai repede, să întreprindem acțiuni cât mai repede și cu mai multă ușurință, să ne distrăm mai repede, să mâncăm mai repede, totul se reduce la grabă și facilitate. Ne ducem traiul „posedați” de tehnologie și toate ramurile ei.
Știința de viitor este menită să ne ușureze traiul, dar ca orice acțiune, acest fenomen are și o reacțiune. Rasa umană va susține și îmbunătăți tehnologia până în momentul când aceasta îi va lua locul. Se dorește “nașterea” roboților autonomi sau roboți-soldat, care identifică și ucid oameni (idee aparent genială în opinia cadrelor militare) și nu este vorba de un roboțel ca Wall-e sau Inspector Gadget, mai mult un Iron Man ce prezintă reacții adverse. Un alt proiect, mini-fabricile personale adică niște imprimante 3D, evident mult mai avansate, de care fiecare om va dispune în propriul cămin, fiind liber să-și „meșterască” de la produse de zi cu zi și până la o bazooka, un android, o navă spațială etc. Exceptând faptul că industria va deceda, încă de pe acum este riscant ca orice “subnutrit mental” să aibă acces la tehnologie avansată, ce să mai spun de așa ceva. Multe alte astfel de invenții folositoare dar dăunătoare sunt în curs de “coacere”, urmând să fie “consumabile”, cândva în jurul anului 2030.
Întoarsă la “oile mele”, oamenii de știință au adus “în lumina reflectoarelor” arhivarea cerebrală, un fel de copiere electronică a aminitirilor si experiențelor oamenilor, ce poate revoluționa ideea de nemurire. Mai pe “șleau”, fie că-ți dorești să lași viitorului “umbre” ale existenței tale sau aspiri spre “tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”, tehnologia viitorului va face posibilă o stocare a vieții tale, un fel de “back-up” al creierului tău.
Lifenaut, una dintre companiile ce încearcă să facă toate acestea posibile, pune deja la dispoziție, pe site-ul lor oficial, creearea unui alter-ego digital. Întregul proces este gratuit momentan iar tot ce trebuie să faci este să îți încarci poza, să atașezi video-uri, imagini, texte dorite și să răspunzi la aproape 500 de întrebări cu privire la propria personalitate. La final, vei avea un avatar animat electronic, configurat după asemănarea ta, capabil să descrie, prin intermediul unui sintetizator vocal, momente cheie din experiențele personale trăite de tine. Iar pentru cei cărora asta li se pare prea puțin, există și opțiunea de a obține mai mult, contra cost, desigur. O altă companie, Image Metrics, face o înlănțuire de fotografii la rezoluție ridicată a chipului candidatului, astfel, clona digitală poate reproduce anuminte expresii faciale tipice individului respectiv, conferind astfel credibilitate.
Până în prezent, cele mai bune rezultate le-au dat așa-zisele chatterbots, adică niște software-uri ce reușesc performanța de a analiza conținutul unei fraze, precum și de a răspunde într-un mod asemănător gândirii umane.
Toate acestea par o bucată dintr-o peliculă S.F. momentan, însă tehnologia aleargă grăbită spre atingerea absolutului.
sursă foto: img.mit.edu