„Doriti sa achitati cash? Nu se poate” ar putea fi noua formula care sa preceada platile in Romania, tara ai carei locuitori iau cu asalt bancomatele imediat dupa virarea salariului in cont.
O noua masura discutata in cadrul Ministerului de Finante prevede plafonarea unor plati in numerar intre persoane fizice, precum si reducerea plafoanelor zilnice pentru platile in numerar a firmelor catre alte firme si catre populatie la 1.000 de lei pe client, de la 5.000 de lei in prezent, si cel mult 5.000 de lei in total, fata de 10.000 de lei.
Este avuta in vedere si scaderea plafonului platilor efectuate de firme catre magazinele de tipul Cash&Carry, de la 10.000 lei la 5.000 de lei.
Operatiunile cu numerar ale persoanelor fizice care ar putea fi afectate de o eventuala plafonare pornesc de la tranzactii imobiliare la achizitia unor bunuri de valoare mare din magazin, considera Ionut Mateescu, avocat pe drept fiscal.
„In acest moment, pentru a cumpara un apartament nu esti obligat sa faci plata prin virament bancar. Plata se poate face in numerar, consemnandu-se declaratia in contractul translativ de proprietate autentificat in care cumparatorul declara in fata notarului ca a incasat pretul. Au existat, insa, situatii in care fictiv se spunea ca s-a incasat suma respectiva, dar in realitate operatiunea nu avusese loc. Un asemenea document era dovada spalarii unor bani obtinuti din surse ilegale”, a explicat Ionut Mateescu.
Modificarea legislatiei ar putea avea ca scop eliminarea unor asemenea operatiuni, este de parere avocatul.
De asemenea, plafonarea ar putea viza inclusiv platile in numerar pentru bunurile din magazine ale caror preturi depasesc un anumit nivel valoric.
„Probabil ca plafonarea se va aplica doar in functie de nivelul valoric, nu de obiectul tranzactiei. Singurul motiv care ar putea justifica un astfel de act normativ este cel care tine de controlul efectiv al tranferului banilor. In aceasta situatie, nu are rost sa introduci o derogare pentru anumite operatiuni de achizitii de bunuri din magazine.
Plafonarea platilor in numerar ar trebui sa se aplice pentru toate operatiunile, indiferent daca este vorba de contract comercial de achizitie din partea unui consumator a unui bun din magazin sau de o intelegere intre doua persoane fizice” a precizat avocatul.
In ceea ce priveste platile efectuate de firme catre persoane fizice, acestea pot viza situatiile in care societatile comerciale fac achizitii de autoturisme sau de imobile de la persoane fizice.
Se tinde catre un control mai strict al tranzactiilor si transparenta
Alternativa raman platile prin virament bancar sau plata cu cardul, tranzactiile fiind directionate, precum in cazul sistemului platii TVA la incasarea facturii, catre banci. Totusi, avocatul sustine ca bancile nu ar obtine un profit consistent, iar principalul aspect care trebuie avut in vedere este cel legat de confidentialitate.
„Prin obligativitatea tranferului prin banca se pierde confidentialitatea operatiunilor economice, contractele incheiate devenind publice.
Pana acum, foarte multe contracte si intelegeri, comerciale sau nu, se puteau perfecta fara ca ele sa devina publice, prin inregistrarea la un tert. Daca platile se fac prin banca, trebuie sa existe un act scris care trebuie inregistrat la banca. Cel putin banca si, implicit, autoritatile care pot controla bancile au acces facil la aceste tranzactii”, a precizat Ionut Mateescu.
Initiativa se incadreaza intr-un trend general de consolidare a controlului tranferurilor de bani, remarca reprezentantul mediului juridic.
„Este evident faptul ca nu doar Romania, ci toate statele merg in aceasta directie, cea in care se vor adopta solutii de contabilizare cat mai stricta a oricaror transferuri, in scopul evitarii evaziunii fiscale si a faptelor de spalare de bani”, a incheiat avocatul.