Cetele de colindători, mari şi mici, merg din casă în casă, la sate şi în oraşe, pentru a păstra tradiţia şi obiceiurile străvechi. Cu aceste ocazii deosebite, copiii, dar şi părinţii, trebuie să manifeste atenţie la deplasarea pe drumurile publice şi să se asigure că evenimente nedorite nu le vor strica magia sărbătorilor.
Pentru prevenirea unor evenimente rutiere cu implicarea celor mici, Poliţia Română vă recomandă:
ATENŢIE COPII !
– traversaţi strada numai pe marcajul pietonal (“ZEBRĂ“), prin dreptul indicatoarelor ”Trecere pentru pietoni”, iar acolo unde sunt instalate semafoare, numai la culoarea verde a acestora, pentru pietoni;
– înainte de a traversa prin aceste locuri, asiguraţi-vă atent din ambele părţi şi convingeţi-vă că în acel moment nu se apropie niciun autovehicul;
– traversarea nu se face în fugă, ci în pas vioi şi perpendicular pe axul drumului;
– pe drumurile publice situate în afara localităţilor, ori care nu au trotuare sau poteci laterale, se circulă numai pe partea stângă şi cât mai aproape de margine;
– după coborârea din mijloacele de transport public, nu traversaţi strada prin faţa ori prin spatele acestora; traversarea se face numai după plecarea lor din staţie, dar şi atunci, numai prin locurile rezervate trecerii.
ATENŢIE PĂRINŢI !
– nu lăsaţi copiii mici nesupravegheaţi în zona arterelor rutiere sau a mijloacelor de transport în comun;
– cele mai sigure locuri de deplasare şi joacă sunt cele pe unde nu circulă maşini, respectiv terenurile de sport, parcurile, curtea casei, a şcolii şi a grădiniţei;
– în toate împrejurările, stimaţi părinţi, respectaţi regulile de circulaţie pentru a fi un exemplu pozitiv pentru cei mici!
*** Asiguraţi-vă că aveţi cunoştinţă despre traseele de colindat, pe care copii urmează să le parcurgă în zilele de sărbătoare, pentru ca aceştia să nu ajungă, din întâmplare, în zone periculoase, unde s-ar putea accidenta sau lovi, din cauza întunericului, zăpezii, gheţii sau altor factori climatici, ori de altă natură.
*** Comunicaţi cu copii dumneavoastră, pentru ca aceştia să înţeleagă pericolul la care se expun deplasându-se în zone necunoscute, sau în care s-ar putea rătăci (păduri, desişuri, margini de localităţi).
*** Sfătuiţi-i pe copii să colide în grupuri, pentru a se feri de pericole sau pentru a observa, mai uşor, orice element care ar putea să le pună integritatea fizică sau viaţa, în primejdie.
POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ UREAZĂ SĂRBĂTORI FERICITE ŞI ÎN SIGURANŢĂ!