Colterm-ul primarului Nicolae Robu (re) inventează profitul agenților de pază ai Securitech SRL

- Advertisement -
Pentru cei care nu știu, SC Colterm SA este o societate cu capital integral de stat, aflată în subordinea Primăriei Timișoara. Regia municipalității este cea care asigură agentul termic și apa caldă pentru orașul de pe Bega. De zeci de ani de zile, indiferent de cine a fost primar, Colterm SA, la fel ca şi RATT SA, s-a târât la limita existenței, fiind de nenumărate ori amenințată, ba cu falimentul, ba cu insolvența, ba cu sistarea furnizării de materie primă.

Anul trecut, afltă pe marginea prăpastiei, din nou, societatea municipalității a primit o altă gură de oxigen: datorită Guvernului României, Coterm SA a fost iertată de o datorie de 68 milioane RON, totodată, beneficiind și de o altă compensație, în valoare de 15 milioane RON. Trai și viață…pe bani PUBLICI !

După restructurări de personal, diminuări salariale ale managementului și alte rectificări bugetare, în special la capitolul ”cheltuieli cu protocolul”, unde, pe bună dreptate, primarul Nicolae Robu a tăiat în carne vie, Colterm SA a dat impresia că a înțeles mesajul ”meritocrației” impuse de edilul Timișoarei. Lăsând la o parte combinațiile cu achiziționarea materiei prime – cărbunele – cât și discuțiile despre valorile și certificatele energetice ale ”pământului vegetal”, ne vom opri, azi, la un simplu calcul matematic. Practic, un caiet de sarcini elaborat de Colterm SA, croit pe măsuri fixe, pentru serviciile de pază și protecție ale societății municipale. Metoda aleasă de Colterm SA nu a fost licitația, ci cea de ”negociere fără publicare prealabilă a unui anunț de participare”, iar criteriul de atribuire a fost, evident,”cel mai scăzut preț”. Așa, la prima vedere, Colterm SA lasă impresia că are grijă de banul public, alocat de Primăria Timișoara, deși, în ultimii ani, au fost destule exemple publice prin care s-a demonstrat că, nu întodeauna,”prețul cel mai scăzut” reprezintă calitate și siguranță, ci exact invers. Anexele la contracte, recepționarea unor lucrări neexecutate, sporurile de noapte, munca la negru, închirerea de personal sau utilaje care nu există, ridicări de moloz sau celebrele lucrări ascunse sunt doar câteva exemple ale efectului de bumerang numit” prețul cel mai scăzut”.

La ora actuală, paza Colterm SA, practic tot ceea ce înseamnă patrimoniul societății municipale, este asigurată, de ceva vreme, de către firma Securitech SRL. Așa a fost tot timpul la Colterm SA: a dictat prețul cel mai scăzut! Chiar dacă nu are nicio logică și nicio fundamentare matematică, ca să nu mai vorbim de profitabilitate ci, din contră, de pierderi necontrolate care, în orice moment, dacă e să vorbim pe lege și pe îndeplinirea tutror cerințelor din caietul de sarcini al Colterm SA, poate duce la hemoragii masive pentru prestatorul de servicii. Acum, la concret, treaba stă în felul următor. Începând cu data de 1 iulie 2015, în baza unei Hotărâri de Guvern, salariul minim brut pe țară a fost stabilit la suma de 1050 RON brut, adică 777 RON net. Practic, în această logică, costul angajatorului pentru fiecare angajat este de 1292 RON, rezultând astfel, din punct de vedere economic, un raport dintre net și brut de 60,134%. Nu e nimic complicat, fiind vorba de simple calcule de rentabilitate! Revenind la Colterm, valoarea contractului, pe 3 luni, a fost estimată la 363.384,5 RON. Conform caietului de sarcini, vorbim despre 18 posturi x 24 ore x 90 zile, adică 38880 ore, care urmează a fi prestate pentru asigurarea perimetrului Colterm SA.

Așadar, revenind la calcule, valoarea totală a contractului, recte 363.384,5 RON, dacă se împarte la cele 38880 de ore de muncă prestate, rezultă că tariful orar practicat de firma de pază ar trebui să fie 9,34 RON. Totuşi, având în vedere raportul dintre brut şi net de circa 60%, la final, rezultă că un agent de pază va fi plătit de către SC Securitech SRL cu suma de 5,6 RON pe oră. Totuși, calculul făcut de guvern este de 6,225 RON/oră pt salariul minim pe economie!! Există așadar deja o diferență, fără a ţine cont de faptul că un asemenea calcul, în cazul firmelor de pază, se face pentru 168 ore/lună, iar agenții lucrează 12/24 sau 24/48 ore, astfel încât sporurile pentru ore de noapte devin obligatorii, la fel ca și cele pentru zilele libere și sărbătorile. Dacă mai adăugăm și costurile legate de uniformă, comunicații, personal tessa, alte costuri fixe etc rezultă că tariful final acceptat de Colterm SA nu are nicio justificare financiară sau logică economică, indiferent că vorbim de” prețul cel mai mic”, tocmai pentru că nicio firmă nu poate lucra în pierdere pentru că astea sunt regulile de bază ale economiei.
Mai mult, nicio firmă de pază serioasă nu poate presta servicii la un tarif de sub 7,8 RON – 8,5 RON/agent/oră. Doar dacă… are angajați „la negru” sau are „blat ” cu beneficiarul şi acoperă jumătate din posturi şi pontează dublu, cu parandărătul de rigoare…

Suntem convinşi că o anchetă SERIOASĂ va scoate la lumină o grămadă de ILEGALITĂŢI practicate la Colterm, iar organele abilitate, împreună cu Primarul Nicolae Robu, ne vor da dreptate, asta în cazul în care investigația se va face CORECT!!!

UPDATE: Contactaţi telefonic de Petre Trandafirescu, unul din asociaţii firmei de pază SC Securitech SRL, acesta ne-a declarat că: „De 3 ani de zile numai fac serviciul de pază la Colterm, tocmai pentru că preţul este prea mic, nu plătesc la timp, şi cei care execută paza obiectivului sunt firma CAMELEON SECURITY SYSTEMS SRL din București. Nu înţeleg cum reuşesc să îşi acopere cheltuielile cu angajaţii la preţul ăsta ? Doar dacă nu plătesc taxe la stat, sau au angajaţi la negru, nu poţi presta servicii de pază la banii ăştia. Astăzi a avut loc licitaţia la Colterm şi noi nu ne-am prezentat, tocmai pentru că preţul nu este CORECT !”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie