A fost nevoie de o intervenție a pompierilor pentru ca primăria să vadă, în sfârșit, unele dintre erorile proiectului european de reabilitare a centrului istoric din Timișoara. După cum atât presa locală, cât și timișorenii au atras atenția, pilonii montați pentru a opri accesul șoferilor au îngreunat acțiunea forțelor de intervenție, atunci când aceasta a fost necesară.
Tipic românesc, prima dată dăm cu capul și abia apoi ne trezim la realitate. Acesta este și cazul pilonilor și al bilelor montate de Primăria Timișoara în zona cetrală a Timișoarei, în cadrul proiectului de reabilitare a zonei Cetate, cu scopul de a stopa accesul șoferilor în zonă.
Dacă alte orașe din România au prevăzut în zonele în care este necesar accesul auto, stâlpi care pot fi activați de la distanță cu telecomanda, autoritățile timișorene nu au gândit nicio strategie pentru șoferii care vor avea nevoie de acces auto în zona Cetate. Deși atât timișorenii, cât și presa locală au atras atenția primarului în legătură cu această problemă, municipalitatea nu a dispus nicio măsură și nici nu a venit cu o soluție pentru a rezolva problema.
Astfel au ajuns echipajele ISU Banat să fie nevoite să scoată cu ranga pilonii din Piața Unirii, pentru a putea interveni în cazul unei alarme de incendiu la Vicariatul Sârbesc, joi, 21 ianuarie.
„La fața locului s-au deplasat o autospecială de lucru cu apă și spumă, o autoscară mecanică, o ambulanță SMURD, 1 ofițer și 11 subofițeri. Menționăm că accesul la locul intervenției a fost îngreunat de prezența unor porți metalice și a unor piloni din beton prezenți la intrarea în piață”, au transmis reprezentanții ISU Banat.
Din fericire a fost vorba despre o alarmă falsă, fumul provenind de la coșul unei teracote de încălzire, iar timpul pierdut de pompieri încercând să îndepărteze pilonii nu a fost calculat în pagube materiale, sau, mai rău, vieți omenești.
Tot pompierii au fost cei care au luat atitudine și au scos pe teren angajații primăriei, pentru a analiza situația și a găsi o soluție pentru a facilita accesul mașinilor de intervenție pe viitor. Cu această ocazie, reprezentanții ISU Banat au reamintit municipalității că are obligația legală de a menține libere căile de acces pentru intervenții.
„În baza unei bune colaborări, specialiști din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „BANAT” al județului Timiș și din cadrul primăriei Timișoara s-au deplasat astăzi în teren pentru verificarea căilor de acces în zona centrală, în scopul găsirii unei soluții pentru rezolavarea acestor probleme.
Conform legii 307/2006 art. 13 litera h) consiliul local are obligația de a „asigura includerea, în planurile de organizare, de dezvoltare urbanistică şi de amenajare a teritoriului, a căilor de acces pentru intervenţii, a lucrărilor pentru realizarea sistemelor de anunţare, alarmare, precum şi de alimentare cu apă în caz de incendiu”.
Rămâne de văzut care va fi soluția găsită de autorități.