Cum a reușit Titu Bojin, președintele CJ Timiș, să suplimenteze o lucrare cu 4 milioane de euro pe motiv de… frigidere şi mașini de spălat!?

- Advertisement -
Înainte de fi președinte al Consiliului Județean Timiș, până în 2012, pesedistul Titu Bojin a fost directorul Administrației Bazinale a Apelor – Banat (ABA).

Ani la rând, în plină guvernare pedelistă sub Emil Boc, din postura de șef al PSD Timiș și manager peste debitele râurilor din vestul României, Titu Bojin a reglat ”apele” bănățene, după cum i-au dictat interesele și conștiința.

Atât de bine le-a reglat, încât, în urmă cu câteva zile, Curtea de Conturi a României a confirmat, în urma bilanțului pe 2015, că posibilele fapte de corupție săvârșite de Titu Bojin și descoperite ca urmare a auditului intern, au fost date pe mâna DNA…

Și acum să trecem la prejudiciile estimate, ca urmare a sumelor decontate de ABA Banat, în baza contractului, încheiat la data de 14 februarie 2008, cu asocierea de firme SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, dar și a lucrărilor suplimentare aprobate ulterior, fără nicio urmă de licitație publică.

Potrivit ofertei depuse de către SC Apasco SA şi asociaţii se observă că, pentru lucrarea de ,,ecologizare Bega”, executanții s-au angajat să realizeze întregul obiectiv, scos la licitație pe SEAP, la prețul de 55.830.019 lei.

Lucrarea consta în dragaje (n. r.- operațiunea de scoatere a rezidurilor şi a mâlului din râu) şi realizarea a unui număr de 6 rampe, în care să se depoziteze toate rezidurile extrase din râul Bega.

Totuși, conform situaţiei cheltuielilor, ABA Banat a plătit, strict pentru obiectivul ,,ecologizare Bega”, o sumă mult mai mare decât cea prevăzută în contract, adică 72.885.674 lei.

În primă fază, valoarea lucrării a crescut cu suma de 797.725 RON, datorită modificării cotei de TVA de la 19% la 24%, lucru normal, legal și firesc! Și totuși, diferenţa dintre valoarea plăţilor efectuate către Apasco – Socot – Delta Cons şi valoarea contractului iniţial, ţinând cont de modificările coeficientului TVA, este în sumă de 16.257.930 lei.

Adică, undeva în jur de 4 milioane euro! Așa cum am mai arătat, delirul plăților ABA Banat către asocierea de firme a plecat de la faptul că, deși pe SEAP, prețul lucrării a fost unul fix, neputând suporta majorări din punct de vedere legal, în forma scrisă a contractului, în mod cu totul miraculos, a apărut o frază care permite indexarea sumelor, în funcție de inflație!

Idei misterioase

Revenind la deconturi, la data de 5 noiembrie 2009, pe mandatul de director al ABA Banat al lui Titu Bojin, s-a luat decizia modificării contractului cadru, în sensul să se execute doar 5 depozite de reziduri, în loc de 6, așa cum fusese licitat pe SEAP, pe motiv că s-au schimbat amplasamentele.

În cele din urmă, au fost realizate doar 4 depozite, potrivit centralizatorului întocmit de către serviciul investiţii al ABA Banat şi, cu toate acestea, valoarea plăţilor, efectuate strict cu privire la lucrările de ecologizare râu Bega, nu numai că nu a fost diminuată, ci a depăşit valoarea contractului iniţial cu suma de circa 4 milioane euro!

S-a ajuns în această situație hilară și pentru că devizul general a fost modificat în anul 2009, la o dată ulterioară încheierii contractului, deși calculele fuseseră actualizate înainte de licitația de pe SEAP, când se presupune că cei de la SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A. s-au socotit în detaliu, tocmai ca să nu iasă pe pierdere, nu-i așa?!

Situația este cu atât mai hilară cu cât, în motivația refacerii devizelor, lorzii apelor vin în sprijinul executanților, justificând creșterea prețurilor prin faptul că – și acum țineți-vă bine de scaune – ,,în râul Bega s-au găsit inclusiv frigidere, mașini de spălat etc”.

Probabil că, în toată activitatea publică, cei la ABA Banat nu au auzit de riscurile pe care un executant și le asumă atunci când se prezintă la o licitație și depune o ofertă de preț pentru ecologizarea unui râu! Mai lipsea ca Titu Bojin să susțină că cei de la

SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A s-au speriat de peștii piranha din Bega și de submarinul căpitanului Nemo, astfel încât firmele merită, cu vârf și îndesat, un spor de stres și periculozitate! Halucitant!

Până la urmă, nimic anormal, atâta timp cât – o recunosc chiar și organele de control –,, investițiile în râuri și ape sunt în mare parte <lucrări ascunse>, care, după un timp, devin imposibil de verificat, întrucât nimeni nu mai poate proba dacă existența unor reziduri e veche de 5 ani, de 1 an sau de acum o lună”.

Milioane prescrise

În fine, în mod cert, așa cum a rezultat din actele contabile ale ABA Banat, lucrarea de ,,ecologizare Bega” a beneficiat de un ,,spor”, în afara majorării TVA de la 19% la 24%, în sumă totală de 16.257.930 lei, din care 6.912.506 lei reprezintă doar valoarea indexărilor, ca urmare a numărului de magie care a intervenit în forma scrisă a contractului, față de varianta electronică de pe SEAP!

Ceea ce arată că diferența de 9.345.424 lei a fost plătită, datorită devizului refăcut în anul 2009 sub bagheta lui Titu Bojin, act care nu are nicio justificare, dar care, așa cum am am mai spus, a fost aprobat de toate instituțiile ierarhic superioare, deținând inclusiv semnătura a doi miniștri, Vasile Blaga și Elena Udrea.

Asta, apropo de frigidere și mașini de spălat, găsite pe fundul râului Bega!!! Și, ca lucrurile să fie și mai clare, astfel încât toată lumea să priceapă ale cui interese le reprezentau angajații ABA Banat, mai trebuie spus că, la un control anterior, petrecut la sfârșitul anului 2010,”lorzii apelor” au fost avertizați că au contribuit la prejudicierea bugetului de stat cu milioane de lei, pe filiera SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, fiind rugați să recupereze banul public, tocmai pentru că lucrarea de ”ecologizare Bega” era, încă, în execuție.

Pe cei de la ABA Banat i-a durut în pix de bugetul consolidat al statului, așa încât au contestat actul de control în instanță, până când sumele s-au prescris: ,,Prejudiciul a fost confirmat de către Curtea de Apel Timisoara, Decizia nr. 8421 din 17 octombrie 2014 devenind definitivă și irevocabilă. Acum, SC APASCO SA, în calitate de lider al asocierii, este în insolvență, ceea ce arată că, șansele de recuperare a prejudiciului sunt minime. Mai mult, aceste sume, care reprezintă prejudiciul, au fost plătite într-o perioadă anterioară celei de prescripție generală (3 ani), fapt pentru care, din punct de vedere al dreptului comun, sumele sunt deja prescrise”!!

Cu alte cuvinte, prinde orbul, scoate-i ochii!! Așadar, circa 4 milioane de euro s-au dus pe Apa Sâmbetei, tocmai pentru că cei de la ABA Banat au considerat că e mai important să aperi firmele private, decât banii publici!

Odiseea continuă

În ce privește extensia magică a contractului-cadru, strict pe partea de reabilitare sediu SH Bega (n. n – Palatul Apelor, fosta Regională CFR Timișoara), la nivelul ABA Banat nu s-a încheiat nici un contract sau act adițional, deși pentru această lucrare s-a plătit, până la ora actuală, suma de 6.276.376 lei.

Pur și simplu, există doar un raport al unei comisii de evaluare, datat pe 28 septembrie 2011 din care reiese că SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A au decis, împreună cu ABA Banat,” că lucrările de reabilitare a sediului SH Bega să fie executate de către firmă SC Tehnodomus SA din Arad, la prețul total de 10.797.324 lei (cu TVA)”.

Evident, chiar dacă această lucrare nu a fost licitată, nu avea nicio legătură cu contractul-cadru de ,,ecologizare Bega” și, cu atât mai mult, nicio treabă cu banii împrumutaţi de Guvernul României de pe piața externă strict pentru ,,lucrări de combaterea inundațiilor”, fiind, pur și simplu, o investiție imobiliară!

Așa se face că acest duet, constituit ad-hoc între ABA Banat și cei din gruparea Apasco SA, s-a substituit unei comisii de licitație, atribuind direct, într-un birou și nu pe SEAP, o lucrare publică de peste 2 milioane de euro, după cum i-a tăiat capul! Și știți care e partea interesantă din toată această atribuire directă?

Faptul că SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A, într-un mod absolut ciudat, au cedat lucrarea către SC Tehnodomus SA, refuzând ,,să șteargă praful” de pe un buget de peste 2 milioane de euro!!! Că doar firmele aveau experiență cu banul public, din moment ce încasaseră deja de la ABA Banat, nici mai mult nici mai puțin de 16,5 milioane de euro pentru proiectul de ,,ecologizare Bega”!?!

Combinații ascunse

Acum, dacă e să ne luăm după scriptele ABA Banat, există și o explicație oficială, dar și una mai puțin plăcută pentru președintele CJ Timiș, Titu Bojin. SC Apasco SA, împreună cu asociații săi,”fiind specializată pentru executarea unor lucrări precum cele de ecologizare râuri, s-a dovedit că nu avea personal adecvat spre a face lucrările de reabilitare ale unei clădiri, care este și monument istoric”, fapt pentru care, potrivit celebrului raportul al comisiei de evaluare, s-a decis ca renovarea ,,Palatului Apelor”, să fie atribuită SC TEHNODOMUS SA din Arad.

Trecând peste faptul că executarea unor astfel de lucrări, în cuantum de milioane de euro, sume care provin din bani publici, nu pot fi negociate de către reprezentanții SC Apasco SA, la masă, împreună cu câțiva angajați ai ABA Banat ci, în mod obligatoriu, sunt supuse procedurilor legale de achiziții publice, un posibil răspuns al ,,favorului” de peste 2 milioane de euro către SC Tehnodomus SA s-ar putea regăsi în visteria firmelor, aflate în portofoliul familiei Titu Bojin, așa cum rezultă din declarația fiscal 394, privind relațiile comerciale între firme.

Da, ați intuit corect, la fel cum au simțit și organele de control: în timp ce împărțea milioanele de euro pe la ABA Banat, în special către SC Apasco SA – SC Socot S.A – SC Delta Cons S.A și, mai nou intrată în schema de joc, SC Tehnodomus SA, (sub) antreprenorii ,,lordului apelor” făceau plăți la greu, de ordinul milioanelor de RON, în conturile firmelor familiei Bojin, SC Lugomet SA, SC Aja Plus SRL, SC Remodet TMB SRL etc!!! Ce mai, o relație comercială potrivită, asta ca să nu spunem altceva!!

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie