Ministerul Agriculturii va lansa, în perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013, noi sesiuni de depunere de proiecte pentru măsurile 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, respectiv 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală.
Va fi acordată prioritate producătorilor de fructe şi legume, care sunt încurajaţi să înfiinţeze centre de colectare şi procesare.
În vederea consilierii producătorilor locali, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală organizează şedinţe de lucru în comunele din Regiune recunoscute drept bazine legumicole.
În paralel, orice persoană interesată este invitată să viziteze sediul din Timişoara al Biroului, aflat pe strada Andrei Şaguna, nr.3, bl. U5, tel: 0256-232579; 0736 354 194; fax: 0256-232578; e-mail: usr.vest@rndr.ro. Personalul Unităţii de Sprijin va oferi informaţii privind condiţiile de eligibilitate a solicitanţilor şi a cheltuielilor, procedurile de elaborare, depunere şi implementare a unui proiect, dar şi exemple de bune practici din experienţa altor beneficiari.
Cele două măsuri permit realizarea de investiţii pe întreg teritoriul României, atât în mediul rural, cât şi în mediul urban. Un centru de colectare şi procesare a fructelor şi legumelor finanţat prin măsura 123 va putea fi astfel amplasat în mediul rural, aproape de exploataţiile agricole ale producătorilor, sau în mediul urban, în apropiere de aglomerările de consumatori.
Măsura 123 asigură finanţarea construcţiilor, a liniilor de procesare, dar şi a mijloacelor de transport specializate necesare aprovizionării sau desfacerii.
Măsura 121 oferă posibilitatea finanţării construcţiei sau modernizării de sere, înfiinţării plantaţiilor pomicole sau viticole, dezvoltării de sisteme de irigaţii, achiziţiei de mijloace de transport specializate.
Începând cu mijlocul acestui an, Biroul Regional Vest al Unităţii de Sprijin a Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală a derulat acţiuni de încurajare a accesului producţiei locale de fructe şi legume pe pieţele autohtone din mediul urban. În prezent, administratorii de magazine alimentare din Timişoara sunt invitaţi la sediul Biroului, în vederea înregistrării în baza de date a acestuia şi intrării în contact cu producătorii.
Colaborarea dintre producători şi distribuitori în înfiinţarea de centre de colectare reprezină deasemenea o posibilitate demnă de luat în considerare de către ambele părţi. De o astfel de colaborare ar beneficia şi consumatorii finali, care ar dispune de un acces mult mai facil la fructe şi legume proaspete, cu provenienţa şi modul de cultivare cunoscute.