Peste 20 de ani, pensionarii vor fi nevoiţi să lucreze ca să nu moară de foame. Aceasta este concluziala care au ajuns specialiştii care au analizat actualul sistem public de asigurări sociale din ţara noastră. Concluzia nu este deloc încurajatoare.
Dacă un român iese acum la pensie primeşte, în medie (lunar) de la stat, peste o treime din salariul pe care l-a avut de-a lungul vieţii. Cine se va pensiona în 2030 va încasa doar un sfert din acelaşi venit.
Un român care iese acum la pensie primeşte 37% din salariul mediu brut pe viaţă. Peste 20 de ani, dacă legile şi condiţiile de pensionare rămân aceleaşi, pensia va scădea la 25%. La ea s-ar adăuga, abia din 2032, banii strânşi în conturile private obligatorii dar tot nu am ajunge la nivelul din prezent.
În concluzie suntem la coada Europei şi acolo rămânem şi peste 20 de ani. „În ultimii ani bugetul asigurărilor sociale a fost nevoit să apeleze la bugetul de stat care a fost nevoit să-i finaneţeze deficitul”, spune Ileana Ciutan, preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice.
„Singura ieşire ar fi ca pilonul I să-şi diminueze importanţa şi să devină un furnizor al unei pensii minime”, a spus Marian Preda, decanul Facultăţii de Sociologie Bucureşti. Şi dacă statul nu face nimic, ultima soluţie rămâne tot în grija românului de rând.
În Europa civilizată, lucrurile stau altfel. Germania îşi recompensează cel mai bine pensionarii: cu 80% din salariul mediu brut pe viaţă. Urmează Italia, Spania şi Suedia, toate cu procente care depăşesc 65 la sută.
În prezent, în România, sunt 10 milioane de oameni care ar putea munci, însă doar jumătate dintre ei sunt angajaţi legal şi virează contribuţii la sistemul public de asigurări sociale. Aşa se face că un salariat duce în spate un pensionar şi jumătate faţă de Germania unde 5 salariaţi contribuie pentru un singur pensionar anunţă stirileprotv.ro.
Carra Mihai Ovidiu