PSD caută consilieri locali pentru Timișoara pe Facebook

- Advertisement -

La două luni până la alegerile locale, partidele politice încearcă mai multe metode de a-și apropia electoratul și a câștiga voturi. PSD oferă două locuri eligibile, spun social-democrații, în consiliul local, pentru personalitățile orașului, care nu au fost implicate politic până acum. Înscrierile se fac pe… Facebook.

Imaginea politicienilor a fost compromisă în ultima vreme, în special de către electoratul tânăr și prin intermediul rețelelor de socializare. Mai multe persoane din societatea civilă le cer socoteală politicienilor cărora le-au oferit votul și care, odată ajunși pe funcții, nu au făcut nimic pentru comunitate. Mai mult, mulți dintre deputații și parlamentarii români s-au trezit brusc cu conturile pline de bani în urma unui mandat pe patru ani. Sunt și cazuri de politicieni care apar public cu două luni înainte de alegeri, iar după ce prind un fotoliu de parlamentar, uită cine i-a propulsat în funcție și ce promisiuni ar trebui să îndeplinească.

În aceste condiții, în alegerile pentru Consiliul Local Timișoara, PSD mizează pe societatea civilă, căreia îi promite două locuri, aflate între primele zece pe liste. Ce trebuie să dea în schimb personalitățile orașului pentru a obține puterea decizională în oraș? Pe lângă carnetul de partid, bineînțeles, social-democrații susțin că nu vor impune nicio restricție viitorilor consilieri proveniți din societatea civilă.

„Ca răspuns la apelul unor personalități, ultima dintre acestea fiind regizorul Florin Iepan, și nu numai dânsul, noi ca partid vrem să deschidem porțile societății civile la a accede în Consiliul Local Timișoara. Din păcate, și o spun cu tărie, singura modalitate legală de a ajunge în consiliu este apartenența la un partid politic. Dar eu promit că nu vom fi decât un vehicul care să putem trimite în Consiliul Local personalităţile din mediul cultural şi social din Timişoara.”

Social-democrații așteaptă timp de o săptămână propunerile venite din partea timișorenilor. Sunt acceptați doar cei care nu au mai avut legături politice până în prezent și care sunt cunoscuți în mediul cultural și asociativ local. Înscrierile se fac pe Facebook. Jurizarea candidaților se va face peste o lună, spune Bîrsășteanu, după care va fi anunțat numele noilor membri PSD ce se vor regăsi în primii 10 candidați pe listele Consiliului Local Timișoara.

Întrebat de ziariști cum este posibil ca viitorii candidați să nu fie trași la răspundere politic dacă nu urmează direcția trasată de PSD, Bîrsășteanu susține că aceștia vor avea libertate totală asupra voturilor date în Consiliul Local Timișoara. Declarația vine de la aceeași persoană care în urmă cu câteva luni susținea excluderea lui Traian Stoia din PSD deoarece nu a votat cum i-a dictat partidul.

„Noi oferim șansa cu promisiunea că nu vor avea absolut nicio restricție din partea partidului în a-și exprima poziția și opiniile așa cum consideră dânșii pe domeniile de expertiză și pe zonele de civism. Nu vor avea nicio obligație față de partidul care vehiculează practic aceste personalități în consiliul local, ci vor avea o responsabilitate civică față de cetățenii Timișoarei. Cred eu că este un mod loial de a face politică în așteptările pe care le are societatea civilă, nu după cum dorim noi, politicienii”, a explicat Bîrsășteanu.

Întrebat ce au făcut deputații și palamentarii PSD de Timiș pentru județ și pentru oraș, Bîrsășteanu nu a dat un răspuns clar.

„Nu sunt eu în măsură să fac un inventar al activității parlamentarilor de Timiș și nici măcar al celor de PSD. Vreau să vă spun că dacă uitați la ce se întâmplă în societatea civilă, unde acuzația de trafic de influență, abuz în serviciu, a devenit obișnuință, vă pot spune din interiorul Parlamentului, că alți parlamentari cu mandate cu experiență nu-și mai permit să deie telefon niciunui ministru, nu-și mai permit să facă lobby, pentru că nu avem o lege care să reglementeze asta, din păcate, nu suntem în stare să generăm o lege a lobby-ului. Parlamentarii trebuie să facă legi. Administrația locală poate prin mecanisme democratice să facă presiune asupra decidenților din ministerele de resort. Sunt primari care se duc călare pe ministere și își pledează cauza. Cred că separația puterilor în stat a început să se vadă și cred că un parlamentar nu își permite să facă lobby care poate să fie interpretat în interese personal. Legi în domeniul sănătății am participat la alcătuirea unor legi sau amendamente care am considerat eu din punct de vedere profesional că merită să fie trecute prin Parlament”, a mai spus social-democratul.

[responsive_youtube

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie