Pericolul neştiut: un singur grapefruit poate ucide un om

- Advertisement -

În lumea ştiinţei, cercetătorii ştiu de ceva timp că multe medicamente orale – printre care medicamente anti-colesterol precum atorvastatin, lovastatin şi simvastatin şi alte medicamente anti-cancer şi pentru afecţiuni cardiace – provoacă probleme grave atunci când pacienţii consumă grepfrut.

Echipa de cercetători care a descoperit această combinaţie periculoasă acum 20 ani a publicat de curând un nou raport în care se arată că numărul medicamentelor care provoacă efecte secundare grave atunci când pacienţii consumă grapefruit a crescut de la 17 la 43 între 2008 şi 2012, pe măsură ce au fost lansate pe piaţă noi tratamente. Oamenii de ştiinţă au publicat un articol în jurnalul ştiinţific CMAJ pentru a solicita cadrelor medicale care prescriu aceste medicamente să afle mai multe detalii despre interacţiunile dintre substanţe şi fructul de grapefruit.

Ingredientele periculoase din sucul de grapefruit sunt un grup de substanţe chimice cunoscute sub numele de furanocumarine, explică farmacologul David Bailey de la Institutul de Cercetări Medicale Lawson, din Ontario, Canada. Aceste substanţe se mai găsesc şi în portocalele de Sevilla, în lime şi în pomelo.

Furanocumarinele se ataşează – şi astfel fac inactivă – de enzima CYP3A4, ce joacă un rol important în descompunerea anumitor medicamente. Dacă această enzimă este inactivată, prea multe medicamente vor rămâne în sistemul pacientului pentru timp îndelungat, ceea ce va duce la efecte secundare precum moartea subită, distrugerea rinichilor, sângerări gastrointestinale şi alte probleme.

Cercetătorii estimează că peste 85 de medicamente interacţionează cu grepfrutul, dintre care 43 într-un mod periculos. Consumarea unui singur grapefruit sau a doar 200 de mililitri de suc de grapefruit ar putea fi suficient pentru a altera într-un mod semnificativ concentraţia medicamentelor din corpul unui pacient.

Oamenii de ştiinţă nu ştiu câţi oameni sunt afectaţi de această problemă, însă afirmă că persoanele cu vârste mai mari de 45 de ani prezintă un risc mai mare, pentru că acestea consumă cea mai mare cantitate de grapefruit şi totodată lor li se prescrie cel mai mare număr de medicamente.

„Cât timp cadrele medicale nu sunt conştiente că efectele secundare pe care le observă la pacienţi se datorează consumului de grapefruit, este foarte puţin probabil ca acestea să investigheze problema. Noi credem că majoritatea cadrelor medicale încă nu cunosc pe deplin interacţiunea dintre medicamente şi grapefruit”, scriu cercetătorii în articolul publicat în jurnalul ştiinţific, conform descopera.ro..
Sursa: Los Angeles Times

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Noi artiști confirmați la Flight Festival 2023

Rag'N'Bone Man vine pentru prima dată în România, la...

MAESTRUL Ștefan Popa Popa’s, cadou la 60 de ani: cetățean de ONOARE al județului Timiș

Celebrul caricaturist Ștefan Popa Popa's și-a sărbătorit ziua de...

Proiecție pro-homosexualitate pe fațada clădirii Operei din Timișoara, simbol al Revoluției române

În plină sărbătoare religioasă a Sfintei Parascheva, aseară, chiar...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Maraton Caritabil – Alergăm pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu!

Pe 26 octombrie, între orele 9:00 și 12:00, vă...

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...