Buget nou. Metehne vechi?

- Advertisement -
Prima chestie care atrage atenţia în mod neplăcut este că proiectul de hotărâre a fost urcat pe site-ul Primăriei abia sâmbătă seara, urmând să intre în dezbatere publică luni după-amiaza.

Cam din scurt, nu-i aşa? Taman când omul îşi trage sufletul, îşi băga mintea la curăţat şi încearcă să uite pentru câteva zeci de ceasuri de tăvălugul cotidianului… hop şi proiectul!

Cam aşa ai face dacă trebuie să te achiţi de nişte obligaţii legale, dar în acelaşi timp nu vrei să faci valuri şi cu atât mai puţin să te alegi cu vreo dezbatere prea aprigă, nu? De ieşit, a şi ieşit: doar câţiva cetăţeni au luat parte la dezbaterea de luni.

Dar, să nu ne grăbim nici noi cu cârcoteala… Că pare de bine! Bugetul e măricel faţă de anii trecuţi, iar o treime din el se vrea băgat în investiţii. Să spicuim niţel… Vreo cinci milioane de lei pentru extinderea corpului B al Spitalului Louis Turcanu.

Adică pentru o investiţie atât de necesară comunităţii şi de atent îmbrăţişată în pozele de campanie electorală… Un proiect pentru care ar fi trebuit să primim bani şi de la Guvern. Oricât ţi-ai întoarce buzunarele pe dos, uite că nu-s!

Nu-i nimic, e chestie de fală bănăţeană să nu intanzi mâna şi să te descurci singur… Mai departe- încă nişte milioane de lei bune merg pe dotări la acelaşi spital de copii, dar şi la cel municipal, precum şi la alte instituţii medicale.

Corect! E mare nevoie. La capitolul „Sănătate”, uite şi aproape un milion de euro pentru studii de fezabilitate…

Buuun. Dezvoltarea sportului! Nişte sute de mii de lei pentru reabilitarea Sălii Olimpia. Nouă milioane de lei pentru construcţia Sălii Polivalente a Politehnicii! Stai un pic… asta e sală în jurul căreia se iscaseră nişte discuţii acu’ câteva luni.

De nu mai ştiam dacă primarul e tot şef la politehnică sau edil-sef al oraşului… În fine. Bine că se face! Uite şi aici un sutar de mii, tot pentru studii… Că anul ăsta doar studiem Sala Polivalentă de 15 mii de locuri, de lucrat lucrăm la ailaltă.

Cu noul stadion, mai vedem, o lăsăm tot pe studii şi concursuri de idei. La ăla ar fi fain să dăm o primă lopată prin 2015, ca să avem pentru ce ne pune casca de inspectie-santier prin 2016, înainte de alegeri.

Nu vreau să fiu maliţios. Sunt prevăzuţi bani şi pentru cultură, spaţii verzi, reabilitări de clădiri istorice şi tramvaie, investiţii în pasaje, drumuri, etc. Dar curg cu generozitate şi milioanele pe studii de tot felul.

Iar noi, care nu suntem atât de uituci pe cât ne-ar vrea câte unii, ne amintim că de-a lungul anilor s-au dus bani frumoşi pe apa sâmbetei, sub nevinovata acoperire dată de prea-necesarele „studii”. Şi nici proşti nu suntem- ştim că asta este una dintre metodele prin care diverşi muşterii se montează la banul public.

Sigur, explicaţiile care vin de la edili fac şi ele sens- studiile sunt necesare dacă vrei să câştigi finanţare din fonduri europene şi trebuie să te pregăteşti din timp ca să te agăţi de exerciţiul financiar 2014-2020 al Uniunii Europene.

Aşa să fie! Şi să nu avem de-a face, defapt, cu vechi metehne! Nu de alta, domnilor edili. „Iarna nu-i că vara”, „câmpia nu-i ca muntele”, dar nici „socoteala de-acasă nu-i totuna cu aia din târg”… Calculele pe „studiile” de anul ăsta nu se vor face prin 2020, ci prin 2016…

Hai, cu optimism: uraaa, uraaa, uraaa!

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Șeful Postului de Poliție din comuna Moșnița Nouă, pieton din cauza alcoolului

În data 6 octombrie 2023, în jurul orei 05:00,...

Deputatul Ben Oni Ardelean, consilier onorific al prim-ministrului Florin Cîțu

Dintr-un foc, azi, încă prim-ministrul României, liberalul Florin Cîțu,...

Articole asemănătoare

Complexul sportiv din Calea Lipovei prinde contur…pe hartie. Cate terenuri de sport se vor construi

Se fac primii paşi înspre construcţia primului complex sportiv...

Impacare istorica in PNL Timis. Nicolae Robu si Danut Groza si-au strans mana

Pace între primarii din PNL Timiş şi liderul filialei...

Primarul Timisoarei promite: timisorenii vor supraveghea deszapezirea de pe telefon din 2019

Companiile Retim și SDM care se ocupă de deszăpezire...

Robu face sondaj pe Facebook privind plombarile pe ninsoare si ploaie

Primarul Timişoarei vrea să ştie: doriţi plombarea drumurilor chiar...

Nicolae Robu, foc si para pe angajatii din primarie: „Cât de bolnavă este această instituție”

Cuvinte grele aruncate de primarul Timișoarei, Nicolae Robu, la...

Din aceeași categorie

Categorii Populare