12.9 C
Timișoara
luni,21,iunie,2021
AcasăStiriCulturaLa un vin fiert, asezonat cu o călătorie în trecutul familiilor nobiliare...

La un vin fiert, asezonat cu o călătorie în trecutul familiilor nobiliare bănăţene

Seara de marţi, începând cu orele 18:00, a însemnat inaugurarea primului eveniment cultural dintr-o serie ce promite continuitate. „Familii nobiliare din zona Banatului şi reşedinţele lor în perioada Imperiului Austro-Ungar” a fost găzduit de cafeneaua proaspăt deschisă, Klapka, din cadrul Casei Artelor.

La iniţiativa Asociaţiei Expose Architecture, consumatorii de istorie au avut parte, preţ de câteva ore, de o călătorie de-a lungul bogăţiei patrimoniului arhitectural, din prisma familiilor ce au deţinut reşedinţe nobiliare în zona Banatului. Bogdan Bumbăcilă, membru al societăţii în cauză, i-a purtat pe cei prezenţi într-un voiaj al construcţiilor cu mare însemnătate în zona vestică, din secolul al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. În ciuda faptului că nu este specializat în domeniu, Bogdan Bumbăcila a reuşit să capteze atenţia celor prezenţi şi să furnizeze informaţiile într-un mod prielnic. „Fac asta de un an de zile, în timpul liber, din păcate, dar este o pasiune şi atunci o parte din câştigurile pe care le am din alte surse le cheltui pe vizite şi tracking-uri.”  Evenimentul s-a desfăşurat într-un context ce accentuează multiculturalitatea, măiestria vechilor construcţii, dar şi nonşalanţa cu care sunt tratate, iar obiectivul a fost unul atât de sensibilizare, cât şi de informare a publicului.

„Istoria trebuie apreciată, trebuie cunoscută, ca să putem să ştim să o respectăm. Noi ca noi, dar şi generaţiile următoare trebuie să ştie ce s-a întâmplat aici, ce am moştenit, ce nu am fost în stare să ducem mai departe şi din multul care a fost, puţinul care se transferă lor, fragmentat din aceste informaţii,ca să-şi creeze o imagine a unei culturi pe care ar fi putut să o moştenească” a afirmat doamna arhitect Doina Antoniuc.

Iniţiatorii evenimentului,  Asociaţia Expose Architecture, a luat naştere în anul 2011 şi este una nonguvernamentală, nonprofit şi de beneficiu public, ce are ca scop analizarea, diagonsticarea şi integrarea sistemelor arhitecturale şi de urbanism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -

Urmăriți-ne

14,923FaniÎmi place
515CititoriConectați-vă
160CititoriConectați-vă
1,670CititoriConectați-vă
184CititoriConectați-vă
46,800AbonațiAbonați-vă

Articole recente

Comentarii recente