Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Bursa şpăgii în căminele studenţeşti

Vocea Timișului va susține permanent adevărul!

De ieri a început nebunia cazărilor pentru studenţi . Locurile în cămin se dau pe merit, dar ajung la cine trebuie . Ele pot fi cumpărate cu sume între 50, 200 şi chiar 300 de euro.

Universităţile din Timişoara au dat startul cazărilor în căminele studenţeşti. În acest context, de multe ori, studenţii care ar merita să primească repartizare în cămin tremură, în timp ce alţii aşteaptă, relaxaţi, cheia de la cameră. Dovadă anunţurile care au invadat complexul studenţesc. Şi cu cereri, dar şi cu oferte care de care mai tentante.

Deşi cunoscute şi numeroase, cazurile în care tinerii locuiesc pe nedrept în cămine sunt privite uneori cu o surprindere închipuită. Mai mult decât atât, ele sunt voit trecute în umbră, mai ales dacă ochii se acoperă şi cu un plic cu  euro.

„Este al treilea an în care mi-am rezolvat problema cazării. Ieftin, chiar, pentru că locul îl am de la un prieten bun. Prin urmare, plătesc doar 50 de euro, faţă de 300, cât trebuie să dea alţii”, povesteşte un tânăr, cu zâmbetul pe buze.

Prietenul are apartament în Timişoara. Are şi o medie foarte mare şi aşa l-am convins, încă din anii trecuţi, să facă cerere de cămin, pentru mine. A primit cameră, i-am dat lui 50 de euro şi partea la administrator – 150 de euro”, ne mai mărturiseşte acesta.

Nu are conştiinţa încărcată, dar nici nu consideră că ar comite o ilegalitate.

„Nu-i aşa de grav! Pe puţin 30 la sută dintre cei care stau în cămine sunt aşa, pe blat. Pe palierul în care am stat anul trecut, 15 băieţi eram în aceeaşi situaţie”, completează el.

Într-adevăr, exemplele similare se pot multiplica la nesfârşit. Un alt viitor căminist este, aparent, boboc. În realitate, a fost acceptat în anul întâi la o postliceală – pentru că nu a putut să depăşească etapa bacalaureatului.

„Dacă mulţi dintre prietenii mei au reuşit să procedeze în acest mod, sper să meargă şi cu mine. Încă testez piaţa, pentru că 300 de euro mi se par foarte mulţi bani”, ridică din umeri tânărul încă nu foarte bine pregătit pentru furtişagurile vieţii de adult.

În acelaşi timp, 300 de euro sunt bani puţini, mai ales dacă sunt daţi unui student, copil de cadru didactic – care beneficiază de gratuitate în timpul anului la cazare. Ideea de pericol sau de suportare a consecinţelor pare să amuze pe unii dintre studenţii care au făcut o afacere din asta.

Razii am prins mereu. Dar, ştiam de ele. Eram anunţat şi plecam. Avem şefi de cămin de treabă.”, ni se mărturiseşte, complice.

În acest context, măsurile luate de către reprezentanţii Direcţiei Servicii Studenţeşti din cadrul unei universităţii  par hilare.

„O măsură suplimentară pentru cazările din acest an constă în completarea unui formular. În cadrul acestuia, studentul trebuie să declare dacă a promis cuiva bunuri sau bani sau dacă are de gând să-şi vândă locul din cămin. În timpul anului, dacă va fi prins că a dat altcuiva locul, va trebui să răspundă pentru fals în declaraţii”, ne-a spus sub puterea anonimatului un reprezentant al comisiei de cazare.

Săptămânile acestea, se vor încheia afaceri serioase în Timişoara. De ochii lumii, câţiva dintre tineri, mai mici şi mai fraieri, vor fi daţi în vileag. Ei vor trebui să suporte ruşinea de a fi prinşi şi… judecaţi, pentru ca restul colegilor să poată supravieţui.

Vom reveni şi cu un material video pe această temă în ediţia de mâine! Nu rataţi!

O.T

 

- Advertisement -
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Tiberiu Kiss-Radu Constantin
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore