Cele mai citite articole în ultima săptămână

Din aceeași categorie

Măcel medical! La Spitalul Județean Timișoara se duc lupte grele pentru șefia (in)compatibilă a Secției Clinice de Chirurgie Vasculară

- Advertisement -
Numele prof. dr. Mihai Ionac, angajat al Spitalului Clinic Județean de Urgență ”Pius Brînzeu” Timișoara, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Absolut de niciuna, fără nicio exagerare! Medicul chiar este un personaj extrem de cunoscut, atât de către pacienții săi cât și de către organele de control sau judiciare. Ca să nu mai vorbim despre colegii de serviciu ai domniei sale care, pur și simplu, îl adoră și-l idolatrizează. Bineînțeles, când nu e la spital.

Cu plăcere, pacienții și-l amintesc pe prof. dr. Mihai Ionac pentru că-i trimitea la cumpărături, pe bază de bilețele, în cealaltă parte a orașului, la farmacia ”Remedia”, care aparține unui membru al familiei sale. Sau de când, de bunăvoie și nesiliți de nimeni, înainte de intervențiile chirurgicale, pe bolnavi îi apuca, brusc, caritatea, astfel încât scoteau din buzunare câte aproximativ 5000 RON pentru a face donații în fundația ”CompasX”, păstorită de însuși întemeietorul Secției Clinice de Chirurgie Vasculară, prof. dr. Mihai Ionac.

Pe de altă parte, organele statului român, fie că vorbim despre Direcția Generală Anticorupție, Curtea de Conturi Timiș, DNA sau pur și simplu Parchetul bănățean, toate au avut, sub o formă sau alta, contact cu renumitul profesor universitar. Unii l-au căutat cu mascații la serviciu și acasă, ridicând probe și chemându-l la declarații, iar alții l-au verificat la sânge și l-au articulat, ori de câte ori l-au prins în offside sau combinat la cartelă cu te miri ce! Important e că, mereu, prof. dr. Mihai Ionac a jucat rolul victimei sistemului opresiv! Și bine a făcut pentru că altfel niciodată nu s-ar fi aflat că, pe acte, cadrul UMF Timișoara operează 25 de ore din 24 pe zi.

De departe, prof. dr. Mihai Ionac este cel mai îndrăgit de către colegii săi. Mai ales de când, în cadrul unui interviu, a subliniat, cu subiect și predicat că, dacă ar fi director de spital, i-ar da afară pe toți medicii care iau șpagă de la pacienți. Pe bune, chiar el a zis asta! La fel cum a afirmat despre alți colegi de-ai săi, ce-i drept, dintr-o ”rasă inferioară”, doar pentru că doamnele nu erau altceva decât niște ”penibile” de asistente medicale, că sunt vaci, ciori, idioate și analfabete. Ba le-a mai și amenințat că le taie cu bisturiul!

La fel a făcut și în septembrie 2019 când, pentru prima oară în istoria posdecembristă a României, șefii de secții din spitalele clinice universitare au fost obligați să dea examen pe post. Și prof. dr. Mihai Ionac a picat examenul, obținând 63 de puncte dintr-un barem minim de 70! Așa că s-a pus să-l amenințe pe un membru al comisiei de examinare, coleg de-al său la SCJUT, chirurgul Dan Roșu, făcându-l troacă de porci, jignind-l și amenințându-l cu o plângere penală. La fel a făcut și cu președinta comisiei de examinare, conf. dr. Dana Radu!

Povestea revine

Cert e că, după ce a nu a promovat examenul pentru șefia Secției Clinice de Chirurgie Vasculară din cadrul SCJUT, prof. dr. Mihai Ionac a fost îndepărtat de la butoane, tocmai pentru că legea prevede ca, până la organizarea unui nou concurs, să fie numit ”un alt” medic de specialitate. Așa că, în 2019, ”norocul” a căzut pe dr. Cădariu Florentina Georgeta pentru că, din pricina atmosferei cordiale de pe secția păstorită de Mihai Ionac, toți ceilalți medici au refuzat titularizarea.

De frică! Oricum, șansa nu a fost nici măcar de partea doamnei dr. Cădariu pentru că, la scurt timp de la preluarea interimatului de pe ”Chirurgie Vasculară”, pe fond nervos, dovada jovialității și conviețuirii cu prof. dr. Ionac, medicul a făcut ”Zona Zoster”, pe un fond nervos accelerat, și a intrat in concediu medical.

Între timp, la finele anului 2019, liberalii au reluat guvernarea, iar managerul SCJUT, prof. dr. Marius Craina, a fost înlocuit cu asist. univ. Raul Pătrașcu, fost membru ”Plus” și consilier pe probleme de sănătate al premierului Dacian Cioloș. Imediat după instalare, în decembrie 2019, grație tovărășiei cu fostul ministru al sănătății, Victor Costache, prof. dr. Mihai Ionac ajunge, în primul rând, președintele CA al SCJUT. Adică, mai tare ca managerul! Ulterior, prin pixul lui Raul Pătrașcu, regele chirurgiei vasculare timișorene preia, din nou, tot interimar, șefia secției. Semn că Mihai Ionac era, acum, în era liberală, ”un alt” Ionac!

Minunea nu a ținut foarte mult pentru că, la mijlocul anului trecut, noul ministru al sănătății, Nicolae Tătaru, l-a demis pe prof. dr. Mihai Ionac, atât din calitatea de membru al CA de la SCJUT cât și din fruntea aceluiași for administrativ. Mai mult, cu totul surprinzător, după decizia ministrului Tătaru, tânărul manager al Spitalului Județean, Raul Pătrașcu, în ciuda filiației liberale, la data de 23 noiembrie, îl demite și el pe același prof. dr. Mihai Ionac din fruntea Secției Clinice de Chirurgie Vasculară, numind-o pe doamna dr. Andreea Rață, motivând chestiuni de micro-management la nivel de entitate sanitară.

Scopul și mijloacele

Interesant e că, la o lună înainte de redemiterea sa din funcția de șef de secție, Camera de Conturi Timiș l-a agățat pe prof. dr. Mihai Ionac, din nou, cu un posibil conflict de interese, așa cum rezultă din auditul financiar nr. 56403 din 23 octombrie 2020. Practic, o incompatibilitate între șefia de secție și calitatea de asociat, cu 50% din acțiuni, la SC AR Terra Health SRL. Prof. dr. Mihai Ionac, în nota explicativă, susține că este nevinovat și că nu a încălcat legea, motivând că, în cadrul societății, nu are calitatea de administrator sau cenzor, ci doar cea de acționar.

De cealaltă parte, auditorii Camerei de Conturi Timiș susțin că asociații sunt cei care exercită controlul societății și că asta scrie și în statutul SC AR Terra Health SRL, societatea care gestionează clinica privată a prof. dr. Mihai Ionac și a soției sale. Altfel spus, chiar dacă medicul nu e nici administratorul și nici cenzorul societății, el face parte, în baza celor 50% din acțiunile pe care le deține în cadrul firmei, din Adunarea Generală a Acționarilor, entitate care este un organ de conducere al societății comerciale și care are controlul total asupra activității acesteia.

La toate acestea, se mai adaugă un contract de prestări servicii, pe o perioadă de un an de zile, încheiat între SC AR Terra Health SRL și SCJUT, la data de 25 ianuarie 2019 pentru ”servicii de sterilizare”. Practic, o înțelegere comercială între un Mihai Ionac, acționar cu 50% într-o firmă privata și o entitate de stat unde același medic era, la data respectivă, atât șef de secție cât și președintele Consiliului de Administrație.

Cert e că prof. dr. Mihai Ionac nu este la primul contact cu acuzațiile de incompatibilitate. În urmă cu doi ani, alături de alți doi șefi de secție din cadrul SCJUT, ambii confirmați ulterior ca fiind în conflict de interese, fostul șef al chirurgilor vasculari timișoreni a mai fost arătat cu degetul în unele aspecte ce țin de Agenția Națională de Integritate. Atunci, instituția a verificat și a clasat acuzațiile pe motiv că ”nu au fost identificate posibile elemente în sensul nerespectării regimului juridic al incompatibilităților și conflictelor de interese”.

Acum, ANI face un joc copilăresc și pervers, în ce privește posibila incompatibilitate a prof. dr. Mihai Ionac. Practic, după luni întregi de tergiversări și amânări, timp în care auditorii publici au tot asaltat cu adrese ANI, în vederea obținerii unui răspuns, agenția anunță că ”petiția” celor de la Camera de Conturi Timiș a fost înregistrată ca atare și că îți urmează cursul firesc. Doar că adresele între instituții, nu sunt ”petiții” iar încadrarea corespondenței la rubrica de ”scrisori cetățenești” este o încălcare flagrantă a Legii 94/1992.

Chiar dacă ANI a avut un termen impus, până-n ultima zi a lunii aprilie a.c., ca să dea o rezoluție pro sau contra în speța prof. dr. Mihai Ionac, nici până azi, entitatea nu a dat vreun semn de viață! A recunoscut doar că…petiția nu e petiție!

Lobby ministerial

Și, în tot acest timp, prof. dr. Mihai Ionac face ceea ce știe el mai bine: luptă cu toate armele, după principiul ”scopul scuză mijloacele”. Așa se face că, în baza acestui raționament, pe data de 20 aprilie a.c., sub nr. 23907, SCJUT a înregistrat o adresă de înaintare, venită tocmai de la directorul general al Ministerului Sănătății, Carmen Delia Șontâgă.

Practic, o cerere adresată ministrului Vlad Voiculescu de reîncadrare a prof. dr. Mihai Ionac pe poziția de șef Secție Clinică Chirurgie Vasculară din cadrul SCJUT. Petiția este semnată de către conf. dr. Radu Florin Popa, în calitate de Președinte al Comisiei de Chirurgie Vasculară din cadrul Ministerului Sănătății, și conf. dr. Adrian Mureșan, șeful Societății Române de Chirurgie Vasculară.

Pe scurt, cei doi medici susțin că demiterea colegului lor, Mihai Ionac, din postura de șef secție, de către ”managerul interimar” Raul Pătrașcu, a fost ilegală. La fel ca și delegarea funcției către dr. Andreea Rață care, și această decizie, la fel ca și cea de demitere a dr. Mihai Ionac, ”ar fi trebuit supusă acordului Consiliului de Administrație”. Și, la final, cererea se încheie cu faptele de arme ale prof. dr. Mihai Ionac: fondator, părinte, întemeietor, ctitor etc!

E limpede că epistola are doar menirea de a pune presiune pe ”managerul interimar” al SCJUT de a-l reintegra pe Mihai Ionac în poziția de șef de secție. Pe lângă epistolă, la pachet, au mai venit două apeluri telefonice din parte fostului ministru al sănătății, Victor Costache, acum, în calitate de consilier onorific al premierului Florin Cîțu pe probleme sanitare. Cuvinte grele în care ”demiterea” managerului interimar al SCJUT a fost poate unul dintre cele mai soft substantive.

Noroc ca președintele CJ Timiș și lider al PNL, Alin Nica, a rezolvat situația, într-o manieră impecabilă. Ca un politician adevărat, a pus și el mâna pe telefon și, cu manta, l-a scos pe Victor Costache din priză, tăindu-i avântul pionieresc. O discuție ca între ”oameni de onoare”.

Acum, rămâne de văzut cât îl țin curelele și pe tânărul Raul Pătrașcu. Nu neapărat din pricina prof. dr. Mihai Ionac care, fie vorba între noi, e o nucă tare. Ci, în special, datorită faptului că, sub sancțiunea penală a abuzului în serviciu, trebuie adusă la îndeplinire una dintre cele 13 măsuri ale Camerei de Conturi Timiș, ca urmare a controlului de fond încheiat, anul trecut, pe 23 octombrie. Mai exact punctul nr. 4 ”cu privire la concediile fără plată pentru perioade de timp mai mari decât cele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă”.

Practic, desfacerea contractului de muncă pentru 3 medici din care 2 sunt celebrii profesori universitari. Vorbim despre o normă întreagă de stat și de câte 2 jumătăți cu ”integrare clinică”, fără de care, evident, carierele de cadre didactice ale celor doi ”maratoniști de concedii fără plată” ar trebui să înceteze, imediat, conform legislației. Ca să nu mai vorbim despre șefiile de departament de la UMF Timișoara care se vor pierde odată cu anularea normei de bază din cadrul spitalului clinic universitar.

Așa că e de înțeles de ce, acum, atât Direcția de Sănătate Publică Timiș cât și Universitatea de Medicină și Farmacie Timișoara, în disperare și în contratimp, caută soluții și pârghii, în baza legii promovate de fostul ministru al sănătății, Victor Costache, să lipească pe frontispiciul unei entități private din orașul de pe Bega, titulatura de ”spital clinic universitar”. Joc care ar schimba datele problemei! Și trebuie să o facă repede, astfel încât profesorii să nu-și piardă privilegiile de la UMF Timișoara, odată cu exmatricularea din SCJUT.

Și cu atât mai mult cu cât, în procesul de acreditare al privatului pentru titulatura de ”clinic universitar”, legea e clară: trebuie să existe, pe secție, cel puțin un cadru didactic. Și dacă ”cadrul didactic” își pierde norma de stat, atunci totul e pierdut. Și în privat și în UMF Timișoara!

- Advertisement -
Tiberiu Kiss
Tiberiu Kiss
Întreaga responsabilitate a comentariilor lăsate de dumneavoastră vă aparține! Click aici-citeste condiţiile de utilizare ale site-ului www.voceatimisului.ro

2 COMENTARII

  1. Dl.Papici este pensionar din 1 iunie, medicii din privat nu trebuie sa presteze la spitalul de stat , spitalul de stat nu trebuie sa fie confundat cu UMF care este un organism de învățământ..medicii trebuie evaluați psihic și profesional măcar la 3 luni de un organism care nu aparține sistemului direct.

  2. La Parchet sunt in lucru doar acum 3 dosare cu Ionac, doar 3 si totusi ce fac baietii aia de acolo? Ce mai face marele procuror Papici ca pentr unul din dosare, ala din 2014 a zis ca 90 % din faptele de mita nu se confirma si doar 10% nu se pune si a disjuns dosarul pentru inselaciune, dar intre timp cat si-a tinut fundul ala gras si mulat pe el, ce sa vezi se prescrie si inselaciunea, ca fapta de fals s-a prescris mai de mult, asa ca ionac poate sa ude si canapeaua. Intre timp insa au mai murit niste pacienti sub mana lui ionac, asa ca asteptam cu interes ziua cand papicii astia si neamurile lor sa ajunga pacientii ionacilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore