Decizia a fost luată în urma unui proces deschis de Sevda Aykul, cetățean austriac, care locuiește în Austria, nu departe de frontiera germană.
În urma unui control al poliției efectuat în Germania, analiza probei de sânge a demonstrat că femeia condusese sub influența canabisului, pe care îl consuma ocazional. Autoritățile germane au considerat atunci că ea nu era în măsură să disocieze conducerea de utilizarea de produse stupefiante și că, prin urmare, era inaptă să conducă autovehicule. Femeii i s-a refuzat dreptul de a conduce în Germania cu permisul său de conducere austriac.
Ea a fost informată că putea să redobândească dreptul de a conduce în Germania, prin prezentarea unei expertize medico-psihologice condiționată, în general, de dovada abstinenței de la consumul oricăror produse stupefiante pe durata unui an.
În schimb, în Austria, ea a fost considerată în continuare aptă să conducă autovehicule și și-a păstrat, așadar, permisul de conducere. Astfel, autoritățile austriece intervin doar în cazul constatării medicale a unei incapacități de a conduce ca urmare a consumului de produse stupefiante sau în cazul existenței unor indicii din care rezultă bănuiala privind o dependență de aceste produse. Potrivit procesului-verbal întocmit de medicul german care a efectuat prelevarea probei de sânge, Sevda Aykul nu prezenta niciun semn notabil care să indice că se afla sub influența unor produse stupefiante.
Femeia a sesizat Tribunalul Administrativ din Sigmaringen, Germania, unde a contestat decizia administrativă germană. Tribunalul a solicitat Curții de Justiție să stabilească dacă obligația de recunoaștere reciprocă a permiselor de conducere se opune deciziei contestate. Ce spune Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, poți citi pe digi24.ro.