La prima vedere, așa cum rezultă din documente interne, coroborate cu o întreagă corespondență instituțională, ancheta procurorilor anticorupție pare să fie legată, cel puțin pe o direcție, de activitățile și contractele cu entități bugetare ale SC Atlas Cleaning SRL, firmă de curățenie deținută de omul de afaceri Alin Ionel Pătrașcu. Cert e că, dincolo de noroc și de un portofoliu de clienți, format aproape exclusiv din societăți de stat, administratorul firmei mai are o calitate, ce-i drept una extraprofesională – soț al Dianei Pătrașcu-Duma, judecător și vicepreședinte al Curții de Apel Timișoara, Secția Contencios Administrativ și Fiscal.
Și pe data de 10 decembrie 2022, voceatimisului.ro a dezvăluit o serie de coincidențe stranii, în ceea ce privește parteneriatul public-privat care a gravitat în jurul contractelor publice, obținute de SC Atlas Cleaning SRL, mereu prin încredințare directă. Astfel, în perioada 2018-2022, firma de curățenie a primit, prin încredințare directă, două pase în adâncime de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timișoara, în valoare de 47.500 de lei. În aceeași perioadă de timp, alte șase contracte de mentenanță bio-sanitară, în sumă de 60.000 RON, servite de Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș, și-a făcut loc în cifra de afaceri a societății familiale Pătrașcu-Duma. Plus alte trei de la Direcția Națională de Probațiune, în cuantum total de 19.000 de lei.
Că-n viață e ca-n tenis, tot în intervalul celor 4 ani, norocul celor de la SC Atlas Cleaning SRL a continuat să strălucească pe cerul senin! Evident, tot pe bolta instituțiilor de stat! Astfel, Direcția de Sănătate Publică Timiș i-a încredințat firmei soțului judecătoarei un număr total de 17 contracte, în valoare de aproape 300.000 de lei, așa cum rezultă din documente publice. Cert e că, în același timp în care Alin Ionel Pătrașcu deretica prin birourile instituției de sănătate publică, DSP Timiș, după cum reiese de pe portalul instanțelor de judecată, a fost parte într-un număr de 29 de procese… tocmai la Curtea de Apel Timișoara. Și tot datele publice mai arată că 24 dintre dosarele DSP Timiș au aterizat pe masa Secției de Contencios Administrativ și Fiscal! Adică, în parohia judecătoarei Diana Pătrașcu-Duma.
Acum, ca orice poveste transparentă, succesul SC Atlas Cleaning SRL a mers și mai departe căci, în virtutea experienței și profesionalismului, Direcția pentru Agricultură Județeană Timiș i-a servit pe tavă firmei de curățenie o șarjă de alte cinci contracte, în valoare totală de peste 60.000 de lei. E irelevant și total neesențial că, în același timp în care societatea ștergea pe jos cu mopul prin sediul instituției publice, D.A.J.T a avut 27 de procese pe rolul Curții de Apel Timișoara. Din nou, doar 22 dintre acțiuni, la Secția de Contencios Administrativ și Fiscal! La fel stă treaba și cu Direcția Sanitar-Veterinară și Siguranța Alimentelor Timiș: nouă contracte, în valoare de circa 90.000 de lei. La pachet cu 18 procese la Curtea de Apel, 9 pe contencios administrativ și fiscal!
La toate aceste instituții contractante, care au apelat la serviciile SC Atlas Cleaning SRL, se adaugă și necesitățile stringente de luptă împotriva prafului și a acarienilor a celor de la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Timiș: două contracte, în valoare de 21.100 de lei, conjugate cu 35 de procese la Curtea de Apel, toate la secția condusă de soția domnului Alin Pătrașcu. Și mai sunt contracte de curățenie, chiar și pe 2023, atât cu Inspectoratul de Poliție Timiș și cu Administrația Canalului Navigabil Bega, cât și cu CERC, DSP și DSVSA.
Semnale sonore
Acum, conform Agenției Naționale de Integritate un lucru e cert, așa cum rezultă din ghidul de completare a declarațiilor de avere și interese: ”Fac obiectul mențiunii la punctul 5 din declarația de interese contractele aflate în derulare, în momentul completării…”. Și partea care i-a scăpat magistratului timișorean, la data de 7 iunie 2022, în momentul în care a bifat și a înșiruit, în declarația de interese, contractele publice de curățenie ale soțului, are legătură cu o convenție comercială, încheiată între SC Atlas Cleaning SRL și Serviciul Public de Administrare a ”Centrului Regional de Competențe și Dezvoltare a Furnizorilor în Sectorul Automotive” (CERC), entitate aflată sub tutela Primăriei Timișoara.
Practic, vorbim despre un contract încheiat pe data de 29 martie 2022, în valoare de circa 25.000 RON… valabil până în ultima zi a anului 2023! Cu alte cuvinte, din punct de vedere legal, vicepreședinta Curții de Apel Timișoara ar fi trebuit să facă mențiunea în declarația de interese, pe care a completat-o în 7 iunie 2022, cu atât mai mult cu cât, așa cum rezultă din documente, înțelegerea comercială dintre CERC și SC Atlas Cleaning SRL era în derulare, în momentul în care notificarea a fost comunicată către Agenția Națională de Integritate. Nu intră în discuție contractul încheiat pe data de 22 august 2022, în valoare de circa 4000, cu Societatea de Drumuri Municipale (SDM), care se află în subordinea primarului Dominic Fritz, căci acesta a fost încheiat după depunerea declarațiilor de interese către ANI!
Deși, după unii practicieni, cum Legea trebuie interpretată nu doar ad literam ci și în spiritul ei, e clar că, dacă ar fi existat interesul, magistratul ar fi avut la dispoziție, după termenul de 7 iunie 2022 și conform procedurilor ANI, o perioadă de 40 de zile pentru a-și rectifica declarația de interese. Sau, după alte comentarii și analize, ori de câte ori situația o impune sau intervin schimbări pe palierele de avere și interese ale funcționarilor publici. Și de aici pleacă discuția și, nu în cele din urmă, interesul procurorilor DNA Timișoara, așa cum rezultă din documentele atașate la final.
În primul rând că CERC și SDM, se află sub tutela directă a Primăriei Timișoara și a Consiliului Local Timișoara, recte a edilului Dominic Fritz. A doua ar fi că, așa cum rezultă din dosarul 1386/30/2022, aflat pe rolul Curții de Apel Timișoara – Secția de Contencios Administrativ și din Decizia Civilă nr. 840, pronunțată în ședința publică din 20 septembrie 2022, președintele de complet judecătoresc, doamna Diana Pătrașcu-Duma, a luat în examinare recursurile declarate de Consiliul Local Timișoara, Primăria Timișoara și Sindicatul Angajaților din Unitatea Administrativ Teritorială Timișoara (sindicatul lui Fritz).
Și nu numai că a judecat cauza, în care doi dintre petenți erau angajatorii și binefăcătorii soțului, dar le-a și admis cererile, împotriva Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și a Serviciilor Publice (sindicatul lui Robu), casând sentința Tribunalului Timiș și trimițând cauza spre rejudecare. Vorbim aici, practic, despre războiul organigramelor din Primăria Timișoara, un circ nesfârșit și cu o miză enormă, cel puțin una a orgoliilor și intereselor.
Interes legitim
Așa se face că, pe 5 mai 2023, conform documentelor, Direcția Națională Anticorupție Timișoara a solicitat Tribunalului Timiș – Secția de Contencios Administrativ și Fiscal, în interesul soluționării dosarului penal 109/P/2022, copii după hotărârile nr. 1035/2022 și nr. 183/2023, pronunțate în fond și, în recurs, în dosarul 1386/30/2022. Ulterior, ieri, pe data de 17 mai a.c., printr-o adresă, Tribunalul Timiș a înaintat colegilor de la Curtea de Apel Timișoara solicitarea procurorilor DNA, cu mențiunea… dosarul 1386/30/2022 a fost înaintat la dvs pe data de 19 ianuarie 2023. Semn că, în războiul organigramelor, deși a fost pronunțată, decizia Curții de Apel, care dă dreptate administrației Dominic Fritz și întoarce dosarul spre rejudecare la Tribunalul Timiș, nu a fost încă redactată.
La pachet, așa cum rezultă din informații, magistrații DNA Timișoara au solicitat copii și după celelalte soluții judecătorești, asumate de Curtea de Apel Timișoara – Secția Contencios Administrativ și Fiscal, în beneficiul tuturor contractanților publici ai SC Atlas Cleaning SRL, una dintre cele mai în vogă și profesioniste firme de curățenie, în parteneriat cu entități publice.