Scandalul eutanasierii câinilor fără stăpân prinde amploare. După ce iubitorii de animale din oraș au anunțat organizarea unui protest în fața Primăriei Timișoara, primarul s-a trezit că de vină pentru toată această situație este… chiar PSD-ul. Replica sa a venit din partea Organizației Pethope: eutanasierile sunt ilegale.
După ce o dispoziție a primarului Nicolae Robu, prin care împuternicea o angajată a municipalității să se ocupe de eutanasierea câinilor de la Danyflor a ajuns în presă, iubitorii de animale au reacționat. Pus la zid de aceștia, primarul a încercat să se apere pe Facebook. În loc să vină cu o soluție viabilă la problema câinilor fără stăpân, edilul a început să împartă vina în stânga și în dreapta. Și cine se face vinovat de scandalul eutanasierii, dacă nu…PSD?
„Asistăm la o nouă isterie provocată de PSD, acest partid IRESPONSABIL, care a dovedit definitiv, că nu se poate schimba decât din rău în mai rău, că nu e în stare să facă decât rău României și comunităților locale, în toate modurile posibile: prin jaful pe care-l practică, prin încercările de discreditare a însăși ideii de lege, prin intoxicări informaționale, prin manipulare, etc. SPER CA TIMIȘORENII SĂ-L SANCȚIONEZE LA VOT, înțelegând, cei care l-au simpatizat și poate încă îl simpatizează -oameni pe care eu îi respect și le respect opțiunea de stânga, știind că și ei mă respectă și-mi respectă opțiunea de dreapta și mi-au și dat votul în 2012-, cum am înțeles și eu cu ocazia tristei experiențe numită USL, că acest partid este nedemn de încredere, că nu face decât rău, că nu excelează decât la a-i ademeni pe oameni, pentru a se folosi apoi de suportul lor dat de ei cu bună credință în demersurile sale total străine interesului public”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook, reușind, încă o dată, să le demonstreze timișorenilor că poate transforma orice subiect în propagandă politică.
Pentru a se apăra în fața iubitorilor de animale care l-au învinovățit, Robu susține că este obligat de lege. Ceea ce însă omite să spună este faptul că legislația le dă posibilitatea administrațiilor locale să apeleze la metoda eutanasierii, dar nu le obligă să o aplice. Mai mult, probabil pentru a-i înduioșa pe cei care se opun eutanasierii, primarul a anunțat că a hotărât să scape un singur câine de la moarte, prin adopție.
Primăria își asumă credit pentru sterilizările realizate de Pet Hope
În mesajul său de pe Facebook, primarul le mulțumește asociațiilor Pet Hope și NetAP, care „s-au implicat de facto alături de Primărie, sterilizând până acum 750 de câini!”. De fapt, situația nu este așa cum o prezintă edilul. Ceea ce omite convenient Nicolae Robu să spună, din nou, este faptul că Pet Hope a contactat în repetate rânduri Primăria Timișoara pentru a demara o campanie de sterilizare a câinilor și pisicilor din oraș. După mai multe încercări nereușite de a colabora cu municipalitatea, asociația a demarat pe cont propriu o campanie de sterilizare, de care au beneficiat peste 400 de animale de pe stradă. Pe lângă aceasta, reprezentanții asociației, alături de partenerii lor din străinătate, au sterilizat și aproximativ 300 sute de câini din adăpostul Danyflor. Primăria Timșoara nu a contribuit financiar, ci reprezentanții Danyflor i-au ajutat pe voluntari cu materiale, însă doar în privința intervențiilor realizate asupra câinilor din adăpost. Iar acum municipalitatea își asumă credite pentru 750 de câini sterilizați.
Eutanasierea câinilor din adăpost, ilegală
Reprezentanții Asociației Pet Hope au notificat primăria că ar putea fi acționată în judecată dacă demarează procedurile de eutanasiere, deoarece acestea sunt ilegale.
„Normele metodologice care reglementează procedura eutanasiei au fost atacate în faţa instanţelor de judecată de mai multe organizaţii de profil, nu doar de Vier Pfoten, așa cum rezultă din declarațiile oficialilor Primăriei Timișoara. Organizaţiile au solicitat nu numai suspendarea acestor norme, dar şi anularea lor. Urmare a proceselor demarate, trei instanţe judecătoreşti de acelaşi grad au pronunţat sentinţe contradictorii care se află acum pe rolul ICCJ. Până la momentul la care ICCJ va tranşa în mod definitiv situaţia legală a acestor norme, eutanasia rămâne ilegală, având în vedere sentinţa Curţii de Apel Braşov prin care au fost suspendate şi chiar anulate unele articole din normele metodologice, în legătură directă cu procedura de eutanasiere. Procedura de eutanasiere prevăzută de norme este un tot unitar, ori atâta timp cât bazele ei sunt suspendate, ea nu poate fi aplicată. Rămâne ca ICCJ să decidă în ce măsură eutanasierea este legală sau nu, iar orice decizie contrară şi prealabilă acestui moment nu are niciun suport legal. Așa cum reiese din opinia legală transmisă de Federația Națională pentru Protecția Animalelor (FNPA), decizia autorităţilor locale din Timişoara de a impune eutanasierea câinilor fără stăpân este nu doar falimentară pentru bugetul local şi inoportună, dar mai presus de toate, este ilegală.”, au transmis reprezentanții Pet Hope.
Asociația Pet Hope vine și de data aceasta în sprijinul Primăriei Timișoara și o scutește de câteva cheltuieli, oferindu-se să realizeze din fonduri proprii sterilizarea animalelor din adăpostul Danyflor.
„Dorim să ajutăm Primăria pentru că astfel ajutăm comunitatea și animalele. Alături de cabinetul veterinar Animals First și cu suportul finanțatorului elvețiat Net AP, Pet Hope Timișoara oferă Primăriei posibilitatea de a steriliza gratuit toate animalele din adăpost care au potențiali adoptatori. Înainte de darea în adopție, societatea de ecarisaj are obligația de steriliza animalele care vor merge la adoptator, iar această intervenție se face pe banii Primăriei, din bugetul local. Noi vrem să scutim Primăria de aceste cheltuieli. Eutanasierea animalelor este o falsă soluție, o metodă de management greșită, care a costat prea mult acest oraș. În timp ce Primăria face planuri cum să ucidă animale, noi ne preocupăm să sterilizăm acele animale ale căror pui ar fi ajuns la ecarisaj”, au mai transmis reprezentanții Pet Hope.