Feriţi-vă de cancerul de col uterin prevenindu-l! Programul naţional de screening se desfăşoară şi la Timişoara

- Advertisement -

Feriţi-vă de cancerul de col uterin prevenindu-l! Programul naţional de screening se desfăşoară şi la Timişoara 1Cancerul cervical (de col uterin) este o boala in care celulele maligne apar in cervix. Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului (organul cavitar, sub forma de para in care creste fatul). Cervixul face legatura intre uter si vagin.
Cancerul de col uterin de obicei se dezvolta incet in timp. Inainte de aparitia cancerului, celulele colului cervical se transforma, proces numit displazie, in care apar celule anormale in tesutul cervical. Mai tarziu, celulele neoplazice cresc si se raspandesc in profunzimea colului cervical pana in zonele vecine.
Numarul de cazuri noi de cancer cervical si decese datorate cancerului de col uterin au scazut fata de anii 1950-1999.

Femeile între 25 şi 60 de ani, care sunt pasibile de boală trebuie să se adreseze medicului de familie pentru a se înscrie la o testare gratuită. Managerul Spitalului Judeţeana, Ciprian Bogdan, a declarat că sunt aşteptate aproximativ 3000 de femei lunar după fondurile primite. Doritoarele trebuie să meargă la medic pentru testare în luna în care s-au născut. Totuşi în Timiş există o problemă şi anume că doar 170 din cele aproximativ 230 de cabinete de medici de familie au încheiate contracte pentru a intra în program. Totuşi dacă solicitaţi medicului de familie o testare gratuită acesta se poate înscrie oricand în program conform autorităţilor. Valoarea totală a celor aproximativ 40000 de teste care vor fi efectuate în Timiş este de 1600000 de lei. Programul se adresează în special femeilor din mediul rural, care ajung foarte greu la un ginecolog şi care nu îşi permit aceste teste destul de costisitoare.

Screeningul consta in cautarea cancerului inainte de aparitia simptomelor. Acesta poate detecta cancerul intr-un stadiu precoce. Cand celulele tumorale sunt detectate precoce, cancerul este mai usor de tratat. La momentul aparitiei simptomelor este posibil ca celulele maligne sa fie deja raspandite. Oamenii de stiinta incearca sa inteleaga mai bine predispozitia unor persoane la anumite tipuri de cancere. De asemenea se studiaza ce fel de lucruri din jurul oamenilor si faptele acestora pot duce la cancer. Aceasta informatie ajuta medicii sa cunoasca caror persoane li se recomanda sa faca teste screening pentru cancer, ce teste trebuie folosite si cat de des trebuie facute.
Este important de retinut ca medicul care recomanda un test screening pentru cancer nu se gandeste ca pacientul are cancer. Testele screening se fac in momentul in care pacientul nu prezinta simptomatologie. Daca rezultatul unui test screening este anormal este nevoie de mai multe investigatii pentru a vedea daca exista cancer. Acestea se numesc teste diagnostice.

O.T.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie

Maraton Caritabil – Alergăm pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu!

Pe 26 octombrie, între orele 9:00 și 12:00, vă...

Reluarea Circulației Tramvaielor pe Bulevardul Stan Vidrighin în Timișoara

Primăria Municipiului Timișoara anunță că, începând de sâmbătă, 19...

PSD Timiș și-a stabilit candidații pentru alegerile parlamentare din 1 decembrie

Consiliul Politic Județean al Partidului Social Democrat Timiș a...