Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a inaugurat astăzi clădirea Incuboxx, incubatorul de afaceri IT&C, construit pe strada Circumvalațiunii în dreptul pasajului Jiul. Proiectul a fost fost finanțat parțial din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Regional 2007-2013, iar valoarea aprobată a a fost de 19.1 milion de lei, din care suma nerambursabilă a reprezentat 7.2 milioane de lei. Dar, prin licitație și prin modul de implementare, oficialitățile susțin ca obiectivul a fost realizat cu 17.7 milioane de lei, realizându-se o economie de 1.4 milioane de lei.
Obiectivul general al Incuboxx este realizarea unei structuri locale de sprijinire a afacerilor pentru încurajarea inițiativei antreprenoriale locale, într-un domeniu de importanță strategică pentru dezvoltarea Timișoarei-tehnologia informației și telecomunicațiile.
„Acest domeniu, IT&C este prioritar pentru economia Timișoarei, prin urmare am creat condiții pentru inițierea unor afaceri, pentru tineri care doresc să își înființeze afaceri, și în timp ce afacerea le crește, oferim condiții adecvate. Așadar după perioada de început când se lucrează cu câțiva angajați, se poate coborî la nivelurile mai joase, unde se oferă spațiu mai generos, și unde pot fi desfășurate activități de către firme de clasă medie, iar în continuare vom asigura condiții de dezvoltare a afacerilor în IT&C într-un parc în care vom pune la dispoziție terenuri pentur construcții corespunzătoare”, a declarat Nicolae Robu.
Astfel, noua clădire de birouri este construită în regim de D+P+4E (demisol, parter, 4etaje), cu o suprafață de 6.311 mp, care includ spații pentru recepție, spații pentru birouri firme, preincubare, incubare (28 de firme), consolidare (24 de firme), 2 birouri „all inclusive”, spații pentru evenimente, training, conferințe, expoziții, seminare, etc, cât și o cantină, și o sală de fitness.
„Aici este important că se asigură susținerea inițierii afacerilor. Nu toate firmelor care vor incuba, vor fi și viabile. Cele care vor fi viabile vor fi susținute, cele care nu vor fi viabile, evident că nu vor putea să țină spațiile blocate, vor trebui să plece dacă indicatorii lor economici nu vor arăta viabilitate”, a continuat edilul
Potrivit primarului, municipalitatea a cerut Universității de Vest și Universității Politehnice să administreze împreună clădirea, și să ofere absolvenților de informatică șansa de a porni o afacere proprie. Cei care doresc să ocupe un birou, trebuie să aibă în vedere următoarele criterii:
–pentru faza de incubare: sediu social al chirișului va fi unic, periada maximă de locare este 3 ani, iar solicitanții care doresc să înființeze o firmă pe baza unui plan de afaceri viabil, trebuie să fie proaspăt absolvenți ai facultăților de profil.
–pentru faza de consolidare: sediu social al chiriașului va fi unic, cifra de afaceri să nu depășească 20.000 de euro, numărul mediu de angajați nu va depăși 30 de persoane, numărul maxim de birouri închiriate-3, iar perioada maximă de locare va fi de 5 ani.
„UVT și UPT vor administra împreună această clădire. Urmează să ne întâlnim cu reprezentanții celor două instituții și să stabilim efectiv cum va fi preluată gestiunea acestei clădiri, dar nu va fi o restricționare, admiterea în această clădire se face pe baza unui plan de afaceri și a unei sume de argumente care să dea credibilitate punerii în operă a acelui plan de afaceri. Criteriile nu vor fi de natură exclusivă față de absolvenții unor universități față de altele”, a explicat primarul.
O caracteristică foarte interesantă a clădirii este materialul neconvențional folosit pentru geamuri. Arhitecții au dotat construcția cu geamuri din policarbonat multistrat care împiedică lumina să strălucească din monitoarele calculatoarelor și, mai mult, izolează termic birourile. Potrivit oficialităților, Incuboxx este prima clădire de acest fel din România.
„Clădirea este modernă, foarte funcțională și foarte versatilă, adaptabilă nevoilor. S-a mers pe tehnologii de ultimă oră și la geamuri și la materialele folosite. Geamurile sunt din policarbonat multistrat și este tratat distinct cu tot felul de tratamente anti UV, anti termic și altele. Toată lumea știe că cea mai importantă problemă pe care o are un om care lucrează pe calculator este strălucirea. Atunci când pui pereți de sticlă, trebuie să iei măsuri extrem de complexe de reducere a strălucirii, trebuie puse jaluzele, tratată sticla, etc. Materialul acesta este folosit de vreo 10 ani și este integrat într-un număr considerabil de clădiri din străinitate. Birouri, muzee, etc. iar avantajul este că din punct de vedere termic este de câteva ori mai eficient decât sticla. Această clădire pierde de câteva ori mai puțină căldură decât dacă ar fi fost îmbrăcată în sticlă. ” a explicat Ioan Andreescu, decanul Facultăți de Arhitectură din cadrul UPT.