Săptămâna trecută, edilul Timișoarei anunța că va trimite Poliția Locală să amendeze SNCFR pentru starea clădirii Gării de Nord și a triajului: „Timișorenii sunt nemulţumiți de cum arată Gara de Nord. Sunt, evident, nemulţumiți şi de primărie, chiar dacă gara nu ne aparține. Dacă era a noastră, am fi intervenit demult. Eu am hotărât că va trebui să cer Poliţiei Locale să dea amenzi CFR-ului pentru toate neregulile de acolo. Aşa cum dăm amenzi unui cetăţean care nu îşi îngrijeşte proprietatea, aşa vom face şi cu SNCFR” amenința primarul.
Iată că a venit ziua de luni și Robu s-a ținut de cuvânt. Împreună cu Poliția Locală a făcut o vizită neanuțată și a constatat personal că starea gării este una inacceptabilă. La intrarea în clădire l-au întâmpinat pereți scorojiți, pavaj spart, miros de urină, și o grămadă de călători care așteptau în picioare deoarece nu au scaune pe care să se așeze.
„Nu e normal ca Gara de Nord a Timișoarei să fie un spațiu care arată rău, să fie un spațiu neigienic, un spațiu de lumea a treia, să fie un loc unde se aciuiesc boschetari și tot felul de alte persoane care sunt pe aici să fure sau să facă alte rele. Trebuie să facem ceva, și eu după nenumărtate interpelări până la urmă am luat hotărârea să vin la fața locului. Mă deranjează în mod deosebit starea clădirii, aspectul clădirii, tipul de comerț, curățenie, totul este o problemă. Eu nu pot decât să constat și să cer să se ia măsuri. Eu sunt ferm convins că nici directorul nu este mulțumit cu starea de fapt a gării” a explicat Robu.
Procedura de sancționare a SNCFR va fi aceași pe care Poliția Locală o aplică și altor proprietari de clădiri private care nu își îngrijesc imobilele. Se va face o listă cu neregului și va fi aplicat un termen de remediere, dacă nu se procedează în conformitate cu necesitățile clădirii, poliția va amenda administrația gării proporțional cu problemele semnalate.
„Se vor face notificări conform cu stilul de lucru pe care l-am insituit la Poliția Locală, cu termen pentru remedierea lucrurilor constatate in reneregulă și a doua oare se aplică amenzi dacă nu s-au remediat amenzile. În utlima vreme, sute poate mii de somatii au fost trimise catre diversi proprietari de clădiri neîngrijite din Timișoara și evident ca la un moment dat trebuia sa ajungă la rand si Gara de Nord” a explicat edilul.
Întrebat de jurnaliști ce crede despre Gara de Nord, Mircea Benec, directorul regional CFR, a refuzat să facă vreo declarație pe motivul că el nu are voie să dea interviuri. Deși a păstrat tăcerea în majoritatea timpului, Benec s-a enervat când a fost întrebat despre boschetarii care își duc veacul între liniile de tren.
„Boschetarii nu sunt responsabilitatea noastră, este a poliției TF. În gară pute a urină pentru că sunt necivilizați călătorii, noi nu avem ce să le facem.” a explicat el jurnaliștilor
Robu a decis să coboare și în pasajele subterane ale gării, loc pe care călătorii îl evită pentru mirosul puternic de urină, însă a ieșit repede, după doar câteva minute, ținându-se de nas.
„Eu sunt o fire mai sensibilă, nu vreau să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat dacă aş mai fi rămas. E groaznic, ce să mai! Oamenii nu fabulează. Sută la sută le dau dreptate despre tot ce s-a reclamat. Poliţia Locală ştie legea şi ştie cum trebuie aplicată. Curăţenie s-a făcut, nu ştiu dacă zilnic este ca acum, dar se vede că s-a făcut curăţenie. Mă nemulţumeşte starea clădirii, în primul şi în primul rând starea sălii cu casele de bilete, care este şi sală de aşteptare, multă lume stă în picioare. Subpasajul este groaznic, treptele sunt degradate, iarna cred că este un adevărat pericol să calci pe ele, miroase cumplit, clădirea pe dinafară arată şi ea jalnic, trotuarele sunt distruse. E nevoie de bani mulţi, dar primăria nu poate să cheltuiască niciun leu pe acest domeniu, pentru ca intră în jurisdicţia primăriei.” a declarat la plecare primarul Timișoarei.