O donație foarte interesantă, constând din peste 60 de piese, a fost făcută de către prof. Dr. Horia Vermeșan, astăzi, către Spitalul Clinic Județean de Urgență” Pius Brînzeu” Timișoara.
Pensionat în urmă cu doi ani, renumitul ortoped timișorean, a decis să pună bazele unui muzeu inedit, chiar în fosta bibliotecă a Clinicii de Ortopedie Timișoara. Colecția este una de soi, pe alocuri chiar rară, constând din tablouri în ulei, care reprezintă Timişoara de odinioară, realizate de pictori bănățeni. La loc de cinste stau şi portrtetele marilor medici ortopezi pe care i-a dat Banatul, dar şi icoane vechi de o însemnătate deosebită.
Bănățean sadea, prof. Dr. Horia Vermeșan a urmat toate studiile în Timișoara. La absolvirea Universității de Medicină Timișoara, unde ulterior avea să și predea studenților vreme de peste patru decenii, a urmat cu multă pasiune o specialitate foarte frumoasă, ortopedia, la al cărui progres a contribuit cu prisosință. Datorită colectivului pe care l-a format și l-a condus, ortopedia bănățeană a trecut dincolo de granițele României, profesionalismul și dedicația profesională a unor medici, care i-au trecut prin mână, fiind arhicunoscută în toată Europa. Mai mult decât atât, prof. Dr. Horia Vermeșan este cel care a pus bazele actualei Clinicii de Ortopedie Timișoara, spitalul fiind unul dintre cele mai moderne unități sanitare de acest tip din Europa.
În urmă cu doi ani, prof. Dr. Horia Vermeșan și-a făcut retragerea din lumea medicală timișoreană, asemenea unui călător obosit după un drum lung: ”Am decis să las ceva în urma mea și să pun bazele acestui muzeu, în Spitalul Județean Timișoara, chiar în Clinica de Ortopedie, în care mi-am petrecut aproape toată viața. La fel ca şi ortopedia, pe care am iubit-o și am practicat-o cu pasiune și dragoste, și artă este un lucru la fel de frumos ca şi specialitatea căreia m-am dedicat cu prisosință. În această fază, am donat spitalului zeci de obiecte de valoare, dintr-o colecție dragă sufletului meu, constând din covoare orientale, piese de mobilier baroc şi Empir, tablouri ale unor pictori români și bănățeni, cărți de specialitate vechi, icoane și multe altele. Am convingerea fermă că exemplul meu de astăzi va fi urmat şi de alți colegi de-ai mei, astfel încât acest muzeu să se dezvolte. Astăzi, au făcut primii pași în această direcție, prof. Dr. Marius Craina și prof. Dr. Ioan Sporea care, la rândul lor, au completat, colecția de artă a Spitalului Județean Timișoara”.
[responsive_youtube http://www.youtube.com/watch?v=7PpWi8oY_nc&feature=youtu.be]