Transfer aeroport
-1.7 C
Timișoara
29-feb.- 2020
Transfer aeroport

Traducătorul Alexandru Şahighian invită timişorenii la un mic dejun literar

Si-a parcat BMW-ul ca un nesimtit si a scos numerele de inmatriculare ca sa scape de amenda

Conducătorul unui BMW parcat neregulamentar a crezut că scapă de sancțiune dacă își dă jos numerele...

Concert tribut Iron Maiden cu trupa Rainmaker, la Timisoara

Trupa sârbească Rainmaker ajunge pentru prima dată în Timișoara, unde urmează să susțină un concert-tribut, live,...

Un tramvai care ”merge” pe ruta Bors – Calafat, da peste cap traficul din Timis

Un transport agabaritic va perturba traficul rutier din județul Timiș în perioada 25 februarie - 3...

Nesimtire! Si-a parcat masina in fata usii unui chiosc din Piata 700, in care erau doua persoane

Polițiștii locali din Timișoara se confruntă cu tot mai mulți șoferi nesimțiți, iar oamenii legii sunt...

Dimineaţa de sâmbătă, 22 februarie, cafeneaua Klapka invită publicul la o „degustare” literară, începând cu orele 10:30, într-un ambient relaxat şi confortabil, alături de o ceaşcă de cafea.  Acest „mic dejun literar”, unde oaspetele nostru va fi traducătorul Alexandru Al. Şahighian, se va desfăşura în limba română.
Conceptul de „mic dejun literar” este adesea întâlnit în Germania, unde publicul are ocazia de a asculta lecturi sau prelegeri, preucm şi de a discuta degajat temele prezentate. De data aceasta, Alexandru Al. Şahighian va vorbi despre literatura contemporană din spaţiul german care a fost tradusă în limba română, printre care literatură pentru copii şi tineri, dar şi despre problematica traducerii ca o „punte între două culturi”, în contextul în care literatura de limbă germană a fost foarte mediatizată la Bookfest 2013.
Alexandru Al. Şahighian, născut în 1950 la Bucureşti şi este membru al Uniunii Scriitorilor din România, Secţia traducători. Este un mare iubitor, deopotrivă al limbii germane, cât şi al limbii române. A fost redactor al revistelor Secolul 20 (1977–1994) şi Lettre Internaţionale (1994–2009), iar din 2003 este secretar literar la Teatrul Evreiesc de Stat.  „Traducătorul este un mijlocitor care adeseori se mişcă pe muchie de cuţit – între fidelitatea datorată autorului, şi libertatea datorată limbii. Echilibrul e precar, măsura e totul: prea multă fidelitate strică, la fel ca şi prea multă libertate. Când înclină prea puternic spre libertate, traducătorul să nu uite că e un slujitor. Iar când, dimpotrivă, îi face temenele autorului prea din cale afară, să nu uite că nu e robul lui. Oricum ar fi, traducătorul ar face bine să nu uite că în general satisfacţiile sunt mici, dacă prin satisfacţie el înţelege recunoaşterea muncii sale de către ceilalţi.” vorbeşte acesta într-un interviu, despre activitatea sa.
Printre traducerile sale se numără opere de Fr. Nietzsche, Karl Jaspers, Marcel Reich-Ranicki şi Herta Müller („Leagănul respiraţiei” ş.a.) dar şi cartea pentru copii „Sâmbăta când vine Sambo” de Paul Maar, foarte apreciată în Germania. La Gala Premiilor Observator Cultural 2013 i s-a acordat Diploma de excelență pentru Traducere. Ultima sa traducere, „Cuvintele fraţilor Grimm” de Günter Grass, un alt laureat al Premiului Nobel, a apărut în decembrie 2013.

- Advertisement -Transfer aeroport

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Urmăriți-ne!

13,691FaniÎmi place
501CititoriConectați-vă
190CititoriConectați-vă
39,800AbonațiAbonați-vă
Galla Events

TIMISUL DE IERI

Monumente uitate

SINAGOGA MAURA DIN FABRIC A fost ridicată între anii 1885-1889 după planurile arhitectului Lipot (Leopold) Baumhorn şi construită de antreprenorul...