Una din clădirile-emblemă ale Timișoarei, Vicariatul Sârbesc, a fost renovată. Vezi aici cum arată! FOTO

- Advertisement -

Fațada uneia dintre clădirile emblematice ale Timișoarei, Vicariatul Sârbesc, a fost renovată în totalitate. Astăzi, în compania presei și a câtorva curioși, oficialitățile, împreună cu Marko Marinkov, vicarul Episcopiei Sârbe din Timișoara, au inaugurat oficial bijuteria din Piața Unirii.

Lucrările au început acum mai bine de 3 ani și au durat atât de mult deoarece, susțin reprezentanții municipalității, proiectul a fost unul extrem de complicat. Suma totală cheltuită pentru reabilitarea fațadei și readucerea ei la frumusețea originală, a fost de 620.000 de lei, din care circa 175.000 lei au reprezentat contribuția Vicariatului Ortodox Sârbesc.

„Primăria s-a angajat să sprijine această lucrare, pentru că, pe de o parte încercăm să sprijinim toate cultele, iar pe de altă parte aveam de-a face cu o clădire monument, superbă. Am beneficiat din timpul administraţiei precedente de suportul fabricii de bere Ursus, în cadrul unui parteneriat dus mai departe de către municipalitatea actuală sub mandantul meu. Banii pe care Ursus îi plăteşte în contrapartidă că foloseşte terenul de stadion pentru Festivalul Berii nu mai sunt direcţionaţi pe câte un obiect punctual, ci pur şi simplu sunt daţi Primăriei care hotăreşte care sunt obiectivele prioritare”, a explicat edilul Nicolae Robu

Clădirea Vicariatului Sârbesc a fost construită în 1748 si a fost restaurata ultima oară în 1907, acum mai bine de un secol. În 1984, arhitectul Șerban Sturdza, care se ocupa de acest complex, a facut unele cosmetizări exterioare, dar nu de anvergura celor actuale, care au mers pe profunzime. „Este o renovare temeinica. Partea de vest se finanteaza din fonduri proprii, dar suntem o comunitate mica, de 15.000 de oameni, avem 55 de parohii, cinci manastiri si altceva nu avem decat ce avem in Timisoara, din asta finantam tot ce putem”, a declarant vicarul Marko Marinkov.

Vicarul a mai explicat că procesul renovare a necesitat și consolidare, mai ales la cele două turnuri care erau destul de degradate. Mai mult, stema de deasupra intrării principale va fi recondiționată de către specialiști din țară, deoarece este nevoie de o operațiune de sablare și de redecorare.

„A fost nevoie și de consolidare, la turnuri mai ales, pentru că este o clădire arhitectural vorbind destul de complicată, cu multe elemente și decoratiuni deosebite și unice. Lucrarea a început în septembrie 2011. Este finalizată fațada actuală. Noi am pornit lucrarile și la cea de vest, din fondurile noastre, și sperăm și la partea de nord, cu ajutorul Primăriei. Am vrea să finalizăm toată cladirea și să lăsăm orașului acest complex, care am vrea să arate așa cum trebuie, în mod european. Stema episcopiei este lucrată în piatră și trebuie să vină specialiști care să sableze piatra și să o decoreze. Sunt elemente extraordinare, vechi de sute de ani, și nu se poate face altfel”, a declarat Marinkov.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole în ultimele 48 de ore

Timişorenii i-au declarat război lui Nicolae Robu

De sâmbătă, mai exact 8 decembrie, în oraşul de...

Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere. Tu poți să-l pronunți?

Cel mai lung cuvânt din limba română este "PNEUMONOULTRAMICROSCOPICSILICOVOLCANICONIOZA"....

Strazile Timisoarei se spala cu clor si dezinfectant. Vezi programul saptamanal!

Primăria Municipiului Timișoara a anunțat care este programul lucrărilor...

Articole asemănătoare

Din aceeași categorie