După ce joi după-masă, preşedintele Traian Băsescu a convocat de urgenţă Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, pentru vineri, 2 august 2013, de la ora 11:00, data la care primul ministru Victor Ponta sea află în concediu, Guvernul, a chiar în această dimineaţă un comunicat „la mişto” faţă de situaţia creată.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a decis convocarea de urgenţă a CSAT vineri, 2 august a.c., la ora 11:00, precizând clar că „În cazul în care prim-ministrul Guvernului României, Victor Ponta, nu poate răspunde convocării la şedinţa CSAT este invitat, fără drept de vot, conform legii, viceprim-ministrul Gabriel Oprea”, fapt ce l-a aprins pe premier, Guvernul emiţând în această dimineaţă următorul comunicat:
„Guvernul României aşteaptă în continuare un punct de vedere al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu privire la privatizarea CFR Marfă
Guvernul României a luat act de decizia preşedintelui României, domnul Traian Băsescu, de a convoca Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, cu privire la Hotărârea de Guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă „C.F.R. Marfă” – S.A.
Guvernul României precizează faptul că nu a cerut convocarea ”de urgenţă” a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior. Solicitarea Guvernului României a fost făcută în baza dispoziţiilor articolului 4 litera d) şi ale articolului 7 din Legea nr.415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Guvernul României consideră că discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă, sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă. Fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat.
Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca ”de urgenţă” CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot.”